Nyheter

I ladan i Karsvik finns en tvättkorg full med kvarglömda kläder som tex jackor, tröjor och underställ m.m. I galleriet på vår hemsida finns det bilder på vad som finns. De plagg som inte har hittats sin ägare senast den 31/10 kommer lämnas till Stadsmissionen. Klicka på bilderna och se om något är ditt.

Bussarna från K2 beräknas anlända 21:30 till Ängbyplan

Lovö 18 september 2021 I helgen firade Mälarscouterna 90 år vid scoutstugan K2 på Lovö. Rekordmånga (strax över 400!) scouter, ledare och tidigare Mälarscouter samlades för en Jubileumshajk.

Redan på fredagskvällen åkte utmanarscouterna (15-17 år) tillsammans med en grupp ledare och funktionärer ut till stugan för att förbereda alla aktiviteter, kök, tältboende och mycket mer.

På lördagsförmiddagen åkte förväntansfulla spårar- och upptäckarscouter ut i abonnerade bussar till Lovö vattenverk för att sedan gå den sista biten fram till nordvästra Lovö och K2-stugan. Äventyrarscouterna cyklade från scoutlokalen i Norra Ängby, hela vägen till K2.

Förmiddagen ägnades åt äventyrliga aktiviteter såsom back-klättring, linbana och hinderbana. Scouterna fick laga sin egen lunch på stormkök.

Eftermiddagen bjöd på en stor organisationstävling där scouterna utmanades i olika uppdrag patrullvis i skogen runt stugan; Pussel, samarbetsövningar, säckhoppning, problemlösning och livlina. Fullt ös i skogen!

Ett femtiotal tidigare medlemmar, representanter för de närmsta grannkårerna (Blackeberg, Drakarna, Spånga, Träkvista) och Stockholms scoutdistrikt och Scouternas ordförande anslöt till firandet under eftermiddagen.

Scouternas hedersordförande, Hans majestät Konungen, anlände och förevisades aktiviteterna av en liten grupp från Mälarscouternas styrelse. Kungen pratade med scouterna, och hejade på när de tävlade i de olika grenarna. Kungen tittade även på utställningen "Mälarscouterna 90 år" som arkivgruppen skapat i K2-stugan. Där hittade Kungen bland annat en bild på sig själv och en scoutvän.

En fantastisk tårta i form av en scoutskjorta dukades fram tillsammans med dricka och kaffe till alla deltagare.

Ordförande Teo Elmfeldt höll ett hyllningstal, vilket följdes av presentöverlämningar och tal från Scouternas ordförande Ida Texell, Stockholms scoutdistrikt och våra grannkårer. Sist toppade Kungen alla framträdanden med ett tal som avslutades med Kungens specialitet - raketen!


Klicka för fler bilder från dagen

Magnus Hasselquist, Kommunikationsansvarig i Mälarscouterna, tilldelades Scouternas stora förtjänstmärke som tilldelas aktiva ledare för synnerligen förtjänstfulla insatser för scoutkåren.

Teo Elmfeldt, Ordförande i Mälarscouterna, tilldelades förtjänstmärket Ledfyren som tilldelas aktiva scouter eller ledare yngre än 25 år som på ett synnerligen förtjänstfullt sätt, genom ett lyssnande och stödjande ledarskap, skapat möjligheter för ungdomar att utvecklas enligt Scouternas värderingar.

Mälarscouternas största lägerbål någonsin avrundade en härlig dag och efter att de yngre scouterna återvänt hem fortsatte firandet hela kvällen med disco under stjärnhimlen.

1931 startades scoutkåren Mälarscouterna. 90 år senare har vi satt samman en Jubileumsbok där vi gör några inhopp i olika perioder av historien. Det är långt ifrån en komplett historia, men vi hoppas att den ändå ska ge en inblick i hur Mälarscouterna förändrats och utvecklats under åren. Vi önskar er en minnesrik läsning med denna jubileumsbok och hoppas att ni fortsätter följa Mälarscouternas spännande utveckling.

Boken innehåller 63 sidor fullproppade med berättelser och bilder från 90 år i Mälarscouterna.

Beställ Jubileumsboken

Du beställer Jubileumsboken genom att swisha 90 kr till Mälarscouterna (123 609 64 81), märk med "Bokbeställning NAMN" (använd QR-koden nedan så blir det lätt). Om du vill beställa fler böcker justerar du bara summan innan du betalar.

123 609 64 81
Ange "Bokbeställning NAMN"

Leverans

Du får ett sms till det nummer du beställde ifrån, när boken är tryckt och du kan komma och hämta ditt ex i Karsviks Hage. (Vi samlar in beställningar och trycker efter hand).

Lördagen den 18 september firar Mälarscouterna 90-årsjubileum, och vi skulle bli mycket glada om ni vill fira detta med oss. Ni välkomnas då som hedersgäster ut till vår fina scoutstuga K2 på Lovön, där vi under helgen arrangerar en jubileumshajk för alla våra medlemmar. Till detta har vi den stora äran att även gästas av Kungen samt representanter för Scouterna i Sverige, Stockholms Scoutdistrikt och våra grann-kårer.

Tid, plats och transport

Välkommen till K2 från 13:30. Att åka bil till Lovön tar 30 minuter från Ängby och därefter är det 2 km promenad (30 minuter) till K2. Cykelväg från Ängby är c:a 12 km. Läs mer om K2 och hitta vägbeskrivning och parkeringsmöjligheter på https://malarscouterna.se/om/lokaler/k2

Väl framme bjuder vi på tårta och kaffe. Ni har chansen att mingla med oss och med gamla vänner, se er omkring i området och titta in i vår fina stuga - där vi också dukat upp scoutminnen från förr.

Vid 16:30 vinkar vi av er och fortsätter firandet med scouter och ledare.

Sprid ordet

Sprid gärna denna inbjudan till andra tidigare Mälarscouter.

Packning och klädsel

Klä dig efter väder, firandet är utomhus. Ta gärna med en kåsa och något att sitta på.

Covid-19

Vi kommer vara utomhus under dagen. Vi håller avstånd och hygien. Stanna hemma om du är sjuk. Läs mer på Mälarscouternas hemsida om vår Covid-19-anpassning.

Pris och anmälan

Jubileumsfirandet kostar inget, men om du vill lämna ett bidrag till verksamheten är du välkommen att swisha till 123 609 64 81.

Vi behöver er anmälan senast söndagen den 12:e september.

Anmälan är nu stängd.

Lördagen den 18 september firar Mälarscouterna 90-årsjubileum, och du är välkommen att fira med oss vid vår fina stuga K2 på Lovön.

Program

Under lördagen fyller vi skogen med roliga äventyr, äter gott och umgås. På eftermiddagen gästas vi av Scouternas hedersordförande Kungen. Till tårtan har också tidigare Mälarscouter bjudits in för att fira tillsammans med oss. Kvällen avslutas med ett hejdundrande lägerbål. Spårare och Upptäckare rundar av dagshajken med en bussfärd hem till Ängbyplan. Äldre scouter sover över i tält i skogarna runt K2.

Bussar och transporter

Utresa
 • Fredag 17:00 Utmanare (född 2004-2006) åker buss som avgår från Ängbyplan (norr om Bergslagsvägen) för färd mot Lovön.
 • Lördag 09:00 Äventyrare (född 2007-2009) samlas vid Karsvik för en cykeltur till K2
 • Lördag 09:00 Spårare (född 2012-2013) åker buss som avgår från Ängbyplan (norr om Bergslagsvägen) för färd till Lovön
 • Lördag 10:00 Upptäckare (född 2010-2011) åker buss som avgår från Ängbyplan (norr om Bergslagsvägen) för färd till Lovön

Hemresa

 • Lördag ca 21:00 Spårare och Upptäckare är åter tillbaka vid Ängbyplan
 • Söndag cyklar Äventyrare hem från Lovön och är åter vid Karsvik vid kl 12:00
 • Söndag åker Utmanarna buss som avgår från K2 kl 13:00 och ankommer Ängbyplan kl 13:30

Packning och klädsel

Vi kommer vara utomhus under hela hajken, så klä dig efter väder (tänk på att det blir kallare på kvällen). För Spårare och Upptäckare rekommenderar vi en lättare hajkpackning med ombyte, matsaker, sittunderlag, ficklampa och vattenflaska. För övernattande scouter rekommenderar vi en packning för hajk. Du hittar Mälarscouternas utrustningslista här: https://malarscouterna.se/bra/utrustningslista. Äventyrarna, som cyklar, kommer få packning ut- och hemkörd i bil för att underlätta cykelturen.

K2 på Lovön

Om vår scoutstuga K2 finns att läsa här: https://malarscouterna.se/om/lokaler/k2

Ledare och funktionärer

Ledare och funktionärer (inklusive Roverscouter) anmäler sig som vanligt i hajkanmälan, deltagandet är kostnadsfritt. Ledare inom en spårar- och upptäckaravdelning åker buss med de scouter som man är ledare för. Ledare för Äventyraravdelningar cyklar med de scouter man är ledare för.

Covid-19

Vi kommer vara utomhus under dagen och avdelningarna kommer hållas separata även vid gemensamma samlingar. Vi håller avstånd och hygien. Stanna hemma om du är sjuk. Läs mer på Mälarscouternas hemsida om vår Covid-19-anpassning.

Pris och anmälan

Anmäl dig som inloggad på mälarscouternas hemsida, senast söndagen den 12 september. Du loggar in med personnummer på den som ska anmäla sig samt lösenord. Om du inte har ett lösenord begär du ett nytt (glömt lösenord) vid inloggningen.

Kostnaden för att delta som scout är 200 kr. Om du blir sjuk och inte kan följa med kan du begära återbetalning via hemsidan.

Anmälan är nu stängd.

Välkomna alla ledare, assistenter, utmanare och funktionärer på en matnyttig kick-off!

Söndagen den 29:e augusti, kl 10-15 är det äntligen dags att kicka igång scouthösten, och det gör vi självklart tillsammans! Årets kick-off sker i närheten av Karsvik. Vi samlar nya och erfarna för några timmar med scoutaktiviteter i bästa learning by doing anda. I början ett gemensamt pass med fokus på spännande utomhusmatlagning, och från 13 så får nya ledare lära sig om Karsvik och andra ledarresurser medan de som varit med tidigare diskuterar MS90, hållbarhet, läger 2022 och annat spännande!

Ett lysande tillfälle att träffas bortom avdelningsgränserna, ha inflytande på scoutkårens framtid och känna nya smaker!

Det bjuds på fika och lunch!

Ha kläder efter väder och saker att äta på/med.

Anmäl dig direkt här, senast onsdag 25 augusti! Kom ihåg att ange eventuella matallergier.

Anmälan till kick-off

Varmt välkomna!

Mälarscouterna följer utvecklingen av coronapandemin, och anpassar löpande vid nya regler eller rekommendationer som påverkar oss. Vi ser ett stort värde i att kunna bedriva vår ungdomsverksamhet, och lägger därför mycket energi på att anpassa den så den blir säker för alla deltagare. Nuvarande restriktioner bedöms inte hindra vår verksamhet i dess vanliga form, så länge vissa grundregler följs:

- Stanna hemma om du är sjuk

- All verksamhet planeras så att det inte förekommer trängsel, framförallt inomhus men även utomhus.

- Övernattningar sker med en ryggsäck mellan.

- Lokaler, riktlinjer för att undvika trängsel

 • Två patruller i Ladan
 • Två patruller i Kammaren
 • En patrull i Rummet i Östergården
 • En patrull i Köket i Östergården, används framförallt som ledarresurs

- Allt planeras utifrån att restriktionerna kan komma att skärpas

Scouter

Höstens första scoutmöte är vecka 35
Mer information kommer från dina ledare på mail strax innan terminstart.

Mälarscout sedan tidigare
I juni fick du ett mail "Välkommen till AVDELNING" med specifik information om vilken avdelning du ska gå på i höst.

Sluta som Mälarscout
Om du inte vill fortsätta som Mälarscout till hösten, eller har fått en plats som du inte tänker utnyttja ber vi dig Avsluta ditt medlemskap (klicka här) för att ge plats åt nya scouter - då vi har lång kö.

Helgen 18-19 september kommer vi fira Mälarscouternas 90-årsjubileum tillsammans med alla medlemmar. Mer detaljer kommer senare, men det kommer bli en grej ni absolut inte vill missa.

För Ledare och Assistenter

 • (Tisdag 10 augusti - 19:00-21:00, Extrainsatt Kårstyrelsemöte inför terminstarten.)
 • Måndag 16 augusti - 20:00-21:00 (digitalt). Introduktion till Avdelningsledare och vice Avdelningsledare.
 • Onsdag 18 augusti - 18:00-19:00, Introduktion till Scouterna & Mälarscouterna för nya ledare och assistenter.
 • Onsdag 18 augusti - 19:00-21:00, Gemensam terminsplanering för alla avdelningar.
 • Vecka 34 - 19:00-21:00, Ledarna och assistenterna på varje avdelning träffas separat för att prata ihop sig inför hösten. Inbjudan kommer från Ansvarig Ledare (AL) på respektive avdelning.
 • Söndagen den 29:e augusti - 10:00 - 15:00, Kårkickoff. Vi lär känna varandra bättre och utvecklar vår verksamhet tillsammans. Separat inbjudan till den kommer snart.
 • Söndagen den 29:e augusti - 13:00 - 15:00, Ledarintropass där vi går igenom allmänna friluftslivskunskaper, specifik utrustning och tips till dig som ledare.

Glad sommar kära scouter, så ses vi till hösten!
Önskar Mälarscouterna genom
Teo, kårordförande