Bortom Mälarscouterna

Utöver Mälarscouternas egna arrangemang anordnas det fullt med andra aktiviteter på regional, nationell och internationell nivå. Här är en långt ifrån komplett lista på olika arrangemang utanför kårens regi. Informationen på denna sida kan vara dåligt uppdaterad, men vi försöker länka till sidorna där uppdaterad information finns.

Syfte och bakgrund

Mälarscouterna vill uppmuntra sina medlemmar att delta i arrangemang av upplevelsetyp. Dessa omfattar bland annat Blå Hajk, Upplev, Gula Knuten, Explorer Belt, Händer, Grönt spår, Eurojamboree och liknande evenemang som Mälarscouterna inte arrangerar. Dessa arrangemang sträcker sig ofta över en eller flera veckor och är ofta dyra för den enskilde medlemmen. Därför vill Mälarscouterna ge medlemmen ett ekonomiskt bidrag för att underlätta deltagande. Världsscoutjamboreen är inte tänkt att täckas av arrangemanget, ej heller andra arrangemang dit Mälarscouterna skickar många deltagare.

Boomerang

Läger på Vässarö för Utmanare och Rover. Boomerang är lägret som kommer igen. Träffa nya och gamla vänner, ta del av den fina gemenskapen som skapas just under Boomeranglägret. Dela stunder med vänner på soluppgångscafét, häng i båthuscaféet, kanske även träffa kärleken när ni paddlar tillsammans på en krokodil i fladan. Man kan säga att det finns allt så chilla lite så återkommer vi med mer info!

24 juni – 4 juli 2021

Världsscoutjamboree

Det största scoutarrangemanget i världen, återkommer vart fjärde år. 2019 går resan till USA när Mexico, USA och Kanada arrangerar. 2023 blir det i Sydkorea. Deltagare är mellan 14 och 17 år, äldre scouter deltar som ledare eller funktionärer (IST). Jamboreen består av en rundresa i värdlandet och en lägervistelse tillsammans med 30 000-40 000 scouter från hela världen!

Funktionär på Vässarö. Över ca 16 år
 
Upplev scouting när den är som bäst! Var med och ge alla Vässarös gäster, unga som gamla, en oförglömlig upplevelse. Sommarscouting på Vässarö sjuder av hårt arbete, sena nätter, tidiga mornar, skratt, gråt, bus, högtidliga stunder, demokrati, kärlek, vänskap, ansvar, allvar, heta diskussioner. Finns det något bättre?
Upplev. Äventyrare, årligen under höstlovet. Internationellt arrangemang
 
Upplev är arrangemanget för dig som är äventyrarscout och gillar att möta nya människor, kulturer och idéer. På höstlovet ger vi oss iväg på ett äventyr du inte får missa.
Existera. Årligen
Välkommen till Existera,  ett läger på Vässarö för dig som är 16-18 år.
På Existera utforskar vi livet – vad är det och hur vill jag leva mitt liv?
Med teman som kroppen, känslor, tankar, drömmar, grupper, liv i universum, samhällen, vänskap, kärlek och relationer, utforskar vi tillsammans. Vi samtalar, inspireras av andras tankar, målar, dansar, mediterar, reflekterar, utmanas och utvecklas. Vi seglar, paddlar, sover i hängmatta, provar yoga, klättrar och har ljusspår och lägerbål.
Vi njuter av soluppgång och solnedgång. Träffar nya vänner.
Vi kallar vårat utforskande för ”Så pass” för det är varken kurspass
eller läs pass – vi lär inte ut något. Vi sår frön, som vi var och en
väljer om de ska gro eller inte. Och pass – att passa en boll, samarbeta,
eller en förutsättning för en resa.

Explorer Belt. Årligen

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Under arrangemanget gör du och en parkamrat en fysiskt utmanade vandring under ungefär tio dagar. Då får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Blå Hajken är ett äventyr i den svenska vildmarken för utmanarscouter, roverscouter, ledare och (första gången 2021) äventyrarscouter. Under dessa vandringshajker får du uppleva gemenskap, friluftsliv och spänning. Varje år har åtminstone en av hajkerna öppet för Rover och Ledare

 

Jägarna är Blå Hajken i Jämtlandsfjällens säregna natur, en utmanande vandring längs med forsande jokkar och branta bergssidor och praktisk övning i ledarskap och samarbete för utmanarscouter.
 
Forsfararna är Blå Hajken i Värmland, ett äventyr och en praktisk prövning i ledarskap och samarbete som tar utmanar- och roverscouter genom stiglösa skogar och längs med Klarälven på flottar byggda av stockar och rep.
 
Ett 8-dagar långt äventyr i midsommartid, där vi rör oss till fots i den bohuslänska vildmarken, vi paddlar längs urgamla farleder i sjösystem som använts av resenärer i tusentals år. Vi tar oss mot kusten, där vi möts av västerhavets salta hav och kala klippor. Du färdas och bor ihop med din patrull. Under hajken blir ni ett sammansvetsat gäng som gemensamt klarar av de strapatser ni möter.