Det spårar 2020

Mälarscouternas sommarläger 2020 på Gålö

Årets sommarläger med Mälarscouterna hölls v. 31 på Spjusundsängarna på Gålö. Runt 200 scouter närvarade på lägret dock aldrig i grupper större än 50. Lägerplatsen delades in i 4 mindre städer som styrdes av respektive ledare. Spårarna och Upptäckarna vistades inte på lägret samtidigt utan bytte av varandra efter halva veckan.

Trots Covid-19 blev lägret en riktig succé och Lägergruppen vill passa på att tacka alla som deltagit och bidragit. Du hittar alla bilder från lägret här.

Under veckan skriver utmanarna en lägertidning. Nu kan även ni där hemma läsa den.

Klicka på någon av bilderna för fler bilder från den dagen

2020-08-01 - Lördag

2020-07-31 - Fredag

2020-07-30 - Torsdag

2020-07-29 - Onsdag

2020-07-28 - Tisdag

2020-07-27 - Måndag

2020-07-26 - Söndag

2020-07-25 - Lördag - Förtruppen

Vi ses snart! Följ kartan så hittar du rätt!

Klicka och zooma i kartan för att hitta hela vägen, eller klicka här för att skapa din egen vägbeskrivning.

Följ lägret hemifrån

Du följer oss på lägersidan. Klicka här.

Hej!
Här kommer Lägerbrev 2 som i korthet innehåller:

 • Nya datum för upptäckare och spårare. Logga in, fyll i kontouppgifter och begär återbetalning på https://malarscouterna.se/app/aterbetalning.
 • Ingen gemensam bussresa! Hämtning och lämning sker direkt på Gålö!
 • Nytt lägerupplägg, se bifogat dokument!
 • Ingen med sjukdomssymtom får komma med på Det spårar 2020.
 • Föräldrar redo att när som helst kunna hämta scout med sjukdomssymtom!

Nu börjar vi närma oss sommarens höjdpunkt och sommarlägret Det spårar 2020. Vi ursäktar att lägerbrev 2 kommer så sent, men om det är någonting som spårat ur ordentligt är det våren och sommaren 2020. Vi har vänt och vridit på varje sten för att få ihop ett läger och känner oss nu redo att gå ut med all information ni behöver. För att minska risken för smittspridning har vi valt att korta årets läger för upptäckare och spårare samt skippa den gemensamma bussturen ut till lägerplatsen. Observera därför lägrets start- och slutdatum! Läs mer nedan.

Är man intresserad av hur Mälarscouterna tänker kring årets läger bifogas dokumentet Coronaupplägg där vi försöker förklara och beskriva några av de åtgärder vi gör på lägret. Viktigast är kanske att vi på lägerplatsen sprider ut oss i flera olika “städer” som sedan inte interagerar med varandra. Vi har talat med folkhälsomyndigheten, polisen och scouterna nationellt och ingen har motsatt sig vårt lägerupplägg.

Vi vet att detta inte är samma lägerupplevelse som vanliga år, men vi känner att kåren behöver något kul att komma ihåg från sommaren 2020 och vi är övertygade om att lägret kommer bli härligt, men lite annorlunda. Känner man att man inte vill vara med på vårt nya upplägg, mejla isåfall lagerchef@malarscouterna.se så avanmäler vi scouten och återbetalar lägeravgiften till fullo!

Vi behöver din hjälp!

För att vi ska kunna få ihop årets läger och sprida ut oss mer än vanligt behöver vi fler ledare på upptäckar- och äventyrarnivå! Därför vädjar vi nu er som har upptäckar- eller äventyrarscouter att anmäla er som ledare, får vi inte ihop tillräckligt många riskerar lägret att bli inställt på grund av ledarbrist. Förutom att ni hjälper oss lovar vi dig som förälder ett par härliga dagar ute på Gålö! Anmäl dig på malarscouterna.se.

Datum - OBS uppdaterade för Spårare och Upptäckare

För att minimera risken för smittspridning på lägret så mycket som möjligt väljer vi att korta ned lägret för spårare och upptäckare så att de ej är på plats samtidigt. Eftersom lägret förkortas, justeras lägeravgiften. Logga in, fyll i kontouppgifter och begär återbetalning på https://malarscouterna.se/app/aterbetalning.

Lägerdatum:

 • Spårare: ONSDAG 29:e juli till lördag 1:a augusti. Uppdaterad lägeravgift: 1400 kr. (återbetalning: 400 kr.)
 • Upptäckare: Söndag 26:e juli till ONSDAG 29:e juli. Uppdaterad lägeravgift: 1400 kr. (återbetalning 1100 kr.)
 • Äventyrare: Söndag 26:e juli till lördag 1:a augusti.
 • Utmanare: Söndag 26:e juli till lördag 1:a Augusti.

Utresa och hemresa

Ingen gemensam busstransport till lägret utan vi möts istället direkt vid lägerplatsen på Gålö och samlas där med lite olika starttider. Vi tar emot och lämnar av scouterna vid parkeringen i slutet av Oxnövägen på Gålö. Vi uppmuntrar till samåkning med de som startar och slutar samma tider, de kommer nämligen att bo i samma städer och vara med varandra på lägret. Det blir ingen lunch på varken avresedagen eller hemresedagen, men lite mellis och fika så alla scouter håller sig glada.

Tider för hämtning och lämning ser ut som följer:

 • Myrorna och Insekterna: Samling 13.00 onsdagen den 29:e juli. Lägret slutar 10.00 lördagen 1:a augusti
 • Fjärilarna och Spindlarna: Samling 14.00 onsdagen den 29:e juli. Lägret slutar 11.00 lördagen 1:a augusti.
 • Kräftorna och Laxarna: Samling 13.00 söndag 26:e juli. Lägret slutar 10.00 onsdagen den 29:e juli.
 • Valarna och Karparna: Samling 14.00 söndag den 26:e juli. Lägret slutar 11.00 onsdagen den 29:e juli.
 • Äventyrare (Olympen, Yggdrasil, Mockasinerna): Samling 12.00 söndagen den 26:e juli. Lägret slutar 12.00 lördagen den 1:a augusti.
 • Utmanare (Fyrorné, Kometorné, Sexlaxorné): Samling 11.00 söndagen den 26:e juli. Lägret slutar 13.00 lördagen den 1:a augusti. Får lunch på både av- och hemresan.

Kontaktpersoner

Varje stad har en kontaktperson som du kan kontakta på lägret och under utresan. Ring om du blir sen eller av någon anledning uteblir från samlingen.

Varje stad har en kontaktperson som du kan kontakta på lägret och under utresan. Ring om du blir sen eller av någon anledning uteblir från samlingen.

 • Myrorna och Insekterna: Tina Almhjell, 0709567725
 • Fjärilarna och Spindlarna: Anna Liderot Ivarsson, 0708627664
 • Kräftorna och Laxarna: Niclas Ljungberg Granér, 0704440080
 • Valarna och Karparna: Emma Rohdin, 0705572620
 • Äventyrare: Teo Elmfeldt, 0704940350
 • Utmanare och rovers: Jacob Brännström, 0703813143

Covid-19 Info

OBS, om man har minsta sjukdomssymtom såsom snuva, hosta eller feber får man inte delta på Mälarscouternas läger 2020. Får man minsta symtom under lägret kommer man att omedelbart skickas hem. Detta ställer krav på dig som föräldrar att ni måste ha möjlighet att hämta scouten när som helst under lägervistelsen.

För mer info om anpassningar som görs på lägret rekommenderar vi att ni läser det bifogade dokumentet “Coronaupplägg”.

Allmänt

En utrustningslista finns på Mälarscouternas hemsida. Glöm inte att ta med en liten ryggsäck för dagsutflykter under lägret. Det är viktigt att scouten själv får packa sin packning så hen vet vad som är med, och kom ihåg att märka allt med namn.

På lägret kommer vi själva ha en kiosk som säljer godis i rimliga mängder, max 20 kr per dag, endast kontanter (inga 1-, eller 2-kronor).

Vår erfarenhet är att mobiltelefoner på läger för de yngre scouterna skapar mer hemlängtan än trygghet. Vi vill att scouterna i första hand ska prata med sina ledare om något känns tokigt så att vi kan lösa eventuella problem direkt på plats. Vill scouten ringa hem lånar ledarna självklart ut en mobiltelefon. Spårare, Upptäckare och Äventyrare kommer inte kunna ladda mobiltelefoner under lägret.

Information och kontakt

Under lägret håller vi självklart malarscouterna.se och Instagram uppdaterad med berättelser och bilder från lägret. För mer information innan eller under lägret går det bra att maila lägercheferna på lagerchef@malarscouterna.se.

Vid eventuella brådskande frågor under lägret, kontakta lägercheferna via Mälarscouternas telefon: 08-87 27 60 (tryck 5 för Lägercheferna)

Vi ses på Det Spårar 2020!
Junia, Emil och Albin
Lägerchefer

Hej alla härliga Mälarscouter! (2020-05-03)

Kårstyrelsen tog i veckan beslutet att alla scouter som är anmälda eller anmäler sig till lägret kan avanmäla sig när som helst och då få tillbaka lägeravgiften till fullo, oberoende sjukdomssymtom eller inte. Detta eftersom vi vill att alla som kommer ska känna sig trygga att delta.

Corona: All information om Mälarscouternas verksamhet i förhållande till covid-19 finns på hemsidan. Vi är förhoppningsfulla om att lägret fortfarande ska bli av, med nödvändiga anpassningar. Lägergruppen och kårstyrelsen undersöker olika lösningar och alternativ för årets läger. Vi återkommer med mer information om detta.

Till dig som ännu inte är anmäld: Det kommer gå att anmäla sig hela vägen fram till lägrets start i juli. Men för att säkra din plats på årets läger behöver vi din anmälan senast 17 maj. Detta för att vi ska kunna planera lägret så bra som möjligt.

Hälsningar, Lägercheferna

Emil Hamrin, Junia Mannervik och Albin Elmfeldt, Lägerchefer Det spårar 2020

Mälarscouterna är förväntansfulla inför sommarens läger men ser också anledning till att planera på ett sådant sätt att vi med kortare varsel kan bli tvungna att ställa in lägret givet utvecklingen av spridningen av Corona-viruset. Om Mälarscouterna ställer in lägret återbetalar vi lägeravgiften till fullo. Även vid sent avhopp, oberoende sjukdomssymptom eller inte, återbetalas hela lägeravgiften. Det går bra att anmäla sig ända fram till lägrets start, men för att säkra din plats önskar vi din anmälan senast 17:e maj.

Nu är det dags igen för Mälarscouternas sommarläger! I år ger vi oss ut på ett storartat äventyr, på en fantastisk resa genom olika länder och kulturer. På Gålös lägerplats kommer vi uppleva världens under, stora som små, häng med oss ut på spåren. Men återstår gör frågan - vart är vi påväg?

Välkommen till Mälarscouternas sommarläger

Varje sommar anordnar vi ett veckolångt läger för alla Mälarscouternas medlemmar. På programmet står äventyr och utmaningar i naturen och på sjön tillsammans med nya och gamla kompisar. På läger bor vi i tält, badar, lagar mat och äter utomhus och får möjlighet att testa många roliga aktiviteter! Läs mer från våra tidigare läger på: https://malarscouterna.se/arrangemang/lager

Plats, tid och pris

I år åker vi abonnerad buss till Gålö lägerplats i Haninge. Resan tar ca 1 timme.

 • Spårare: 4 dygn, tisdag 28 juli - lördag 1 aug. Pris: 1800 kr.
 • Upptäckare, Äventyrare och Utmanare: 6 dygn: söndag 26 juli - lördag 1 aug. Pris: 2500 kr.

Anmälan är nu öppen!

Anmäl dig på malarscouterna.se och betala in lägeravgiften till Mälarscouternas plusgiro, 15 98 17-6 eller SWISH 123 609 64 81 Ange scoutens namn och avdelning som referens på betalningen. Det går bra att anmäla sig ända fram till lägrets start, men för att säkra din plats önskar vi din anmälan senast 17:e maj. 

Förälder – häng med som ledare!

På scoutläger är vi ett stort gäng ledare som hjälps åt att bland annat laga mat, leda aktiviteter och bygga upp lägerplatsen. Som ledare åker du utanför din föräldraroll. En viktig del av scouting är att scouten får lära sig att klara sig själv i en trygg miljö. Vill du engagera dig och vara en del av vårt läger? Läs mer om ledarrollen på https://malarscouterna.se och anmäl dig som ledare! Ledare över 26 år betalar 500 kr, t.o.m. 26 eller studerande/utan fast inkomst betalar 250 kr.

Mer information

Alla scouter kommer inom kort att få lägerbrevet i pappersformat på deras ordinarie möten. För er som vill veta mer om hur ett scoutläger med Mälarscouterna går till har vi sammanställt ett dokument med information. Informationen är framförallt riktad till föräldrar som vill veta mer om hur vi tänker och agerar på ett sommarläger. Ni finner dokumentet som bifogad fil till denna artikel. 

Lägerbrev 2 skickas ut till alla anmälda i början av juni. Där får ni detaljerad information om resa, packlista med mera. Om du undrar något, prata med dina ledare eller hör av dig till lägercheferna Emil Hamrin, Junia Lundstedt Mannervik och Albin Elmfeldt på lagerchef@malarscouterna.se