Insekterna

Spåraravdelningen Insekterna har möten på onsdagar 18:30-20:00.

Hoppas ni har haft ett fint jullov och att era barn är peppade på scouting! På onsdag fortsätter vi med vårterminen och kör som vanligt på Onsdagar kl 18:30 - 20:00.
 
Den korta versionen
 • Ett spännande program under våren bifogat
 • Kläder efter väder
 • Två hajker: 9-10 Maj, samt 30-31 Maj
 • Sommarläger 28 Juli - 1 Augusti
 • Uppehåll under sportlovet och påsklovet
 
Programmet och Kläder efter väder
Vi har ett superspännande program planerat för hela våren. Den röda tråden är att ge Scouterna förutsättningar för att kunna delta på de stora hajkerna och lägren. Vi går igenom de olika momenten som barnen kommer att möta under hajkerna och lägren i lagom takt under våren och ser till att de är förberedda för det som ska komma. Exempel är att binda saker med knopar, lösa tankenötter och sätta upp ett tält.
 
Under hösten märkte vi att några scouter hade på sig tunna/kalla och "fina" kläder när vi är utomhus. Utgångspunkten bör vara att barnen klär sig för att kunna rulla i lera, så har vi täckt upp för de roligaste situationerna. Vi ledare tror att ett barn som inte är begränsade (av sina kläder) kommer att kunna ha mycket mer roligt på Onsdagarna hos oss. Prata gärna med oss om vad som passar och hur det går att lösa på bäst sätt. 
 
Insektshajk och Avslutningshajk
Under hösten hade vi en hajk i Mälarscouternas stuga K2 på Lovön. Till våren blir det två hajker. Den första går av stapeln 9-10 Maj och då är det bara för oss inom gruppen Insekterna. Avslutningshajken markerar det sista på terminen och är planerad till 30-31 Maj. Då kommer scouterna att få sova i tält då många fler än bara insekterna är med. Plats och logistik för dessa hajker återkommer vi om.
 
Sommarläger 28 Juli - 1 Augusti
Mälarscouternas årliga läger sker i år på Gålö. Hela föreningen samlas i en hel vecka för massor av roliga äventyr. Spårare (8-9 år) är välkomna från Tisdagen den 28 Juli till Lördagen 1 Augusti. Detta är verkligen ett äventyr som sätter minnen för livet. Själv minns jag mitt första läger 1993 med starka minnen.
 
Vinterprogram, Sportlov och Påsklov
Spårarna brukar ha snö- och is-tema i början av Januari men då minusgraderna och snön lyser med sin frånvaro så kommer vi att sätta in snö-mötet när väl snön kommer. Det gör att kommentaren om kläder ovan är ännu viktigare då vi sätter in snö-mötet med kort varsel (om/när det finns snö och is). Vi har uppehåll under sportlovet (vecka 9) och under påsklovet (vecka 15).
 
Vi längtar efter att få börja scouterna för denna termin! Vi ses snart!
 
Hälsningar från alla ledare på Insekterna
Jesper, Ida, Petter, Lars, Anna, Claes, Pata
Nu är det snart dags för hösthajken 2019!!! och som vi har väntat!
 
Korta versionen
 • Hajken börjar på Lördag kl 10:00 på Lovön
 • Hajken slutar på Söndag kl 09:00 vid Scoutstugan K2
 • Kläder efter väder, vi kommer att vara utomhus från start till sent på kvällen (även om det regnar)
 • Packa ryggsäcken rätt [utrustningslistan]
 • Nästa Onsdag 23 Oktober, ta med en ficklampa!
Hajken
På lördag går den efterlängtade hösthajken av stapeln. Temat är Chokladfabriken och jag tror att barnen kan lista ut vad som kommer att erbjudas ;-). I skrivandets stund har vi nästan alla Scouter anmälda, vilket är superkul att alla vill hänga med och få ett minne för livet.
 
Scouterna ska vara på plats kl 10:00, prick, på Lördag den 19 Oktober på parkeringen bakom Lovö Vattenverk. Hämtning sker kl 09:00 vid själva stugan vi kallar K2. Just före kl 09:00 kommer vi att hålla en liten ceremoni där vi delar ut märket för att de klarat hajken! Se karta i den bifogade filen.
 
Packa ryggsäcken rätt
För någon vecka sedan gick vi igenom med barnen hur väskan ska packas och vad som ska finnas däri. Hjälp gärna barnen med att öva på att hålla koll på sina prylar under veckan. Om du känner att något kommer att tappas bort, sätt en namnlapp på den så ser vi ledare till att den hittar hem igen. Just nu ser det ut att bli rätt blött väder så hjälp gärna barnen att packa sovartiklar längst ned, sånt man behöver under dagen (ombyte, etc.) i mitten och regnställ längst upp. Jag provade nu i helgen att se till att min son kunde rulla ut liggunderlaget och förstå hur en sovsäck fungerade. Alla har vi en första gång :-) Mer information om packningen finns i den bifogade filen och även på Mälarscouternas hemsida med utrustningslistan.
 
Ficklampa nästa onsdag
Nästa onsdag, den 23 Oktober, är det dags för nattorientering. Att lära sig att hitta när det är mörkt är en förmåga man har stor nytta av i livet. Denna gång ska vi göra det lite enkelt för barnen så se gärna till att din Scout tar med en ficklampa.
 
Med vänliga hälsningar
Insektsledarna Petter, Ida, Claes, Jesper, Anna, Pata, Lars

burkar Foto Niklas Elmehed

Nu har äntligen vi satt igång på riktigt för höstterminen. Vi är så laddade inför hösten och efter första mötet med barnen i Onsdags så ser vi att det här kommer att bli en bra höst!

Vi har ett fullspäckat schema planerat för hösten. Programmet för hösten finns både i kalendariet till höger och som bilaga nedan. En av höjdpunkterna är hösthajken den 19 Oktober, mer information om denna kommer senare.

Skolan och höstterminen har kommit igång och det ska självklart även Scouterna göra. Om lite mer än en vecka kör vi igång inför terminen och vi ledare har redan kommit igång och planerat ett spännande och roligt program för din Scout. Jag och mina ledarkollegor vill med detta brev säkerställa att du har alla förutsättningar för att peppa igång ditt barn inför Scoutsäsongen.

Korta versionen

 • Insekterna ses varje Onsdag kl 18:30 - 20:00 i Karsviks hage från 4 september
 • Köp en scoutskjorta till ditt barn och klä ditt barn efter väder då vi är utomhus
 • Ljuskväll 21 September
 • Hajk planerad till 19 Oktober och pågår i ett dygn med start på morgonen

Tider
Vi kör igång på riktigt Onsdagen den 4 September kl 18:30 till 20:00 i Karsviks hage. Ditt barn tillhör en avdelning som heter Insekterna inom åldersgruppen Spårarna. Under första gången kommer vi att fokusera på att få ihop gruppen och lägga grunden för att ditt barn förhoppningsvis ska tycka att Scouting är något roligt. Mer information kommer att finnas på Insekternas hemsida, men just nu är det mest ett arkiv för vad som tidigare har hänt.

Sista dagen för terminen är den 11 December då vi har en gemensam avslutning med de äldre aktiva Scouterna. Vi har uppehåll under höstlovet den 30 Oktober.

Scoutkläder
Alla scouter har en scoutskjorta, halsduk och en sölja. Scoutskjortan köper du enklast på Scoutshop.se. Halsduken är specifik för Mälarscouterna och köps av oss ledare och betalas via Swish (mer info). Söljan kommer vi att tillverka på en av våra Onsdagar. Ditt barn kommer också få några märken som ska sys fast på scoutskjortan och under hösten kommer ditt barn få chansen att få ytterligare märken.

 
Scouting en aktivitet som ofta genomförs utomhus oavsett väder. Så klä gärna ditt barn efter vädret för de gånger vi är utomhus.
 
Ljuskväll 21 September
Den 21 September händer det som Mälarscouterna är kända för i Ängbytrakten, Ljuskvällen. Tanken är att ditt barn är med och förbereder på en av de vanliga kvällarna med att tillverka en lykta som sedan används på ljuskvällen. Det blir en hel del ljus och en ordentligt mysig stämning runt Kyrksjön. Kom gärna hela familjen och känn stämningen.

Hajk 19 Oktober
En naturlig del i att vara scout är också att delta på Hajk, en utflykt som i detta fall innebär övernattning i Mälarscouternas stuga som kallas 'K2' och ligger på Lovön. Hajken är även ett grymt tillfälle för dig som förälder att vara med. Du får inblick i scouting, var med ditt barn ett dygn i friluftsliv, hänga med andra föräldrar och för de som behöver: stötta ditt barn när de sover borta på ny plats. Medföljande föräldrar kommer även få hjälpa till med t ex matlagning och är en förutsättning för att hajken blir av. Hajken börjar på morgonen Lördagen den 19 Oktober och slutar på morgonen Söndagen den 20 Oktober. Vi återkommer senare om hur anmälningen till hajken går till.

Vi ser verkligen fram emot att sätta igång med Scoutingen den 4 September och om du har några frågor är det bara att maila mig i min roll som avdelningsledare.

Med vänliga hälsningar
Petter, Anna, Lars, Ida, Claes, Patrik, Karin, Jesper
 

 

Insekter, i början på maj drar det ihop sig till hajk igen. Denna gång blir det en hajk i Kalla krigets tecken. Vi kommer att mötas av ett äventyr där Ni måste använda scoutkunskaper som chiffer, spioneri, karta och kompass samt en hel massa list för att avslöja en hemlighet. Det här blir en annorlunda hajk då vi kommer att bo i en gammal fyrvaktarbostad och vistas på mycket hemlig militär plats. Vi kommer känna friska vindar från havet men också kalla vindar från en tid då stormakterna hotade världsfreden och även vårt land. Bered Er på ett äventyr Insekter, och förbered Er väl genom vårens scoutmöten. I maj är det skarpt läge!

P.S Detta är hemligt Ni får under inga omständigheter yppa något till fienden!

 

När

Transport kommer att ske genom samåkning från Bromma med start 08.30 lördagen den 4 maj. När anmälningstiden har gått ut kommer ledarna att fördela scouterna på bilarna i de fall där föräldrarna inte redan själva har organiserat samåkning. Tanken är ledare och föräldrar som själva deltar i hajken kör men självklart får man som förälder både lämna och hämta om man vill ha en utflykt till Oxelösund i vårsolen.

Samling sker 10.00 lördagen den 4 maj på parkeringen på Södra Femöre i Oxelösund.

Hämtning/hemresa sker ungefär 10.00 söndagen den 5 maj på parkeringen på Södra Femöre i Oxelösund. Vi har ca 1 km att gå från vårt boende till parkeringen. Vi är hemma i Bromma igen ca 12.00. Respektive chaufför ansvarar för att köra hem scouterna eller möte upp på avtalad plats med föräldrar.

 

Hitta

Åk E4 söderut från Stockholm. Sväng av mot Oxelösund i Nyköping. Fortsätt riksväg 53 (motorväg) från Nyköping till Oxelösund. När motorvägen slutar vid hamnen är det skyltat Femöre till höger, därefter direkt höger igen och sedan direkt vänster. Kör igenom villaområdet och över Femörekanalen. Följ huvudvägen skyltat mot S Femöre och efter ca 500 meter tag höger, skyltat Femörefortet och S Femöre. Kör den smala asfaltvägen tills den slutar i en stor parkering (P på kartan), där samlas vi. Avstånden från Bromma är 12 mil och resan tar ca 1 timme och 30 minuter.

 

Hur

Vi kommer att vara ute hela hajken men sova inomhus i fyrvaktarbostaden och dess annex på Femöre huvud. Det är fortfarande vår och nära havet så det är viktigt med varma kläder, underställ, mössa och vantar. Hajken sker delvis i utmanande miljö med klippor och närhet till havet. Vi kommer därför att behöva en något större vuxennärvaro än normalt så medföljande föräldrar är extra välkomna. Vi kommer under hajken att få vara med om en massa spännande. Programmet på denna hajk är lite mer ambitiöst än vanligt och kostar därmed mer än en vanlig hajk. Vi har i samråd inom ledargruppen beslutat att medföljande föräldrar och de ledare som arbetar (dvs inte ungdomsledarna) betalar halv hajkavgift för att budgeten skall gå ihop. All mat köps in centralt, det gäller även eventuellt godis. Vi kommer att anpassa maten efter allergier och annan specialkost.

Om du som förälder vet med dig att du inte lagt in aktuell kontaktinformation på https://scoutnet.se se till att scouten har med en lapp med telefonnummer där Ni går att nå under helgen.

Har du frågor? maila eller ring oss ledare.

 

Utrustning

En utrustningslista finns på vår hemsida, http://malarscouterna.se/bra/utrustningslista. Det är mycket viktigt att ha med varma kläder, mössa och regnkläder. Alla scouter har med egen sovsäck, liggunderlag, kåsa, tallrik och bestick i plast samt en diskhandduk. Packa tillsammans med scouterna så de vet vad de har med sig och kan hitta det i ryggsäcken.

Alla elektroniksaker lämnar vi som vanligt hemma så att inget blir förstört eller kommer bort. Självklart får scouterna ringa från ledarnas telefoner om de behöver kontakta sina föräldrar.

Medföljande förälder

På hajkerna är medföljande föräldrar alltid välkomna. Som förälder får man bli en del i matlaget som håller scouterna mätta och glada under hajken. Denna hajk kommer även några av föräldrarna att behövas som funktionärer under lördagens äventyrsspår. Som förälder anmäler du dig i samma formulär som scouten. Skicka även ett mail med mobilnummer, e-post och info om du kan ta egen bil till hajken till jonas.enstrom@malarscouterna.se så vi kan upprätta en kontaktlista för alla vuxna på hajken. Swisha 225 kr till Mälarscouterna (123 609 64 81), ange ”Hajk Insekterna” och ditt eget namn.

 

Vi planerar inte att administrera någon hantering av bensinpengar utan hoppas att både föräldrar och ledare är OK med att hajkresan blir en av alla de bilturer vi gör med varandras barn som jämnas ut över tiden.

Anmälan och kostnad för scouter

Anmälan sker på hemsida

 1. Logga in på malarscouterna.se och gå in under Appar -> Hajkanmälan. (https://malarscouterna.se/app/anmalan )
 2. Uppdatera hälsouppgifter om nödvändigt och fyll i kontaktinfo som är särskilt relevant under helgen. Uppdaterade uppgifter sparas och kommer framöver dyka upp på hälsomodulen på avdelningssidan.
 3. Skicka in anmälan. Nu kommer en QR-kod upp som går att skanna med Swish-appen. Då kommer belopp och kommentar att stämma helt och hållet. Denna QR-kod skickas även via mail till de adresser som är kopplade till scouten. Betala för hajken så är allt färdigt!

 

Hajken kostar 450 kr för scouterna. Betalning sker genom Swish till Mälarscouterna (123 609 64 81), ange ”Hajk Insekterna” och namn på scouten eller scanna QR-koden i anmälan.

Specialkost och mediciner: Anmäl ev allergi, specialkost och eventuellt medföljande mediciner tillsammans med anmälan.

 

Väl mött på vårens mest spännande äventyr, Hemliga Rum

/Insektsledarna