Hållbarhet

Som en del i Mälarscouternas hållbarhetsarbete samarbetar vi med Rotary i projektet Rädda Östersjön. Rotary har sponsrat Mälarscouterna med två vattentestväskor för att scouterna ska göra mätningar av vattenkvalitén i Mälaren.

 IMG_0208IMG_0209IMG_0210

Mer information om projektet Rädda Östersjön hittar ni på Rotarys sida.

Denna sidan kommer uppdateras med våra resultat när vi har varit ute och testat. 

22.10.15

Datum 22.10.09  22.10.15  
Plats Kanaanbadet  Ängsjöbadet  
Temperatur 13C 12.5C   
Siktdjup 1,96m  
Grumlighet 0 JTU 40 JTU   
pH-värde pH 7 pH 7   
Syrehalt och syremättnad

4 ppm

37%

4 ppm

37% 

 
Kväve 5 ppm 5 ppm   
Fosfor 1 ppm 1 ppm   
Bakterier Nej Nej   

 

Nu är det dags för hajk och kanske ett scoutmöte med mattema. På ledarnas kick-off testade vi ut flera olika recept åt det hållbara slaget som kan vara till inspiration, se nedlagt fil. Hoppas ni vågar smaka :-)

Har DU några bra recept som är bra för klimatet, smakar gott och kan passa vid en scoutaktivitet är det bara att skicka till hållbarhetsgruppen så inkluderar vi den i vår lista med klimatsmarta alternativ. 

 

Bina har på senare tid minskat drastiskt i antal och detta beror främst på besprutning av våra grödor och miljögifter men också på ett alltmer effektiviserat jordbruk där man ofta odlar en eller få grödor vilket medför stora skillnader i tillgång på mat för bina under säsongen. Detta gör att bin faktiskt svälter ihjäl under sommaren när vårens härligheter vissnat. Bina behöver tillgång på mat och mat för dem är blommor, örter, blommande buskar och träd för de kan bara leva på pollen och nektar. 

Hur kan vi hjälpa bina?

Det vi kan göra är att vara noga med att välja mat som inte besprutats för då gör vi stor skillnad! Det vi också kan göra är att satsa på pollen och nektarrika växter i våra trädgårdar och se till att bina har mat över hela säsongen alltså se till att trädgården blommar hela sommaren ända in i september. Om vi alla drar vårt strå till stacken gör vi tillsammans skillnad. Satsa på en härligt blommande trädgård och låt en del av gräsmattan vara oklippt så gör du en insats för våra bin!

I Karsvik har vi påbörjat en liten bivänlig plantering för att visa våra scouter och ha som station för diskussioner om biologisk mångfald och ekosystemet.

Här följer xempel på växter som är bra att ha i sin trädgård är:

Vår: Krokus, violer, vintergäck, scilla, hålnunneört, vårlök, vinbär, krusbär, äpplen, plommon, hagtorn, rönn, maskros

Sommar: Kantnepeta, lungört, stjärnflocka, grekvädd, röd solhatt, Veronika, anisisop, strålrudbeckia, kärleksört

Kryddväxter är också bra: Timjan, kungsmynta, mejram, isop, stenkyndel, gräslök som får blomma, citronmeliss

I stenpartier: Gul fetknopp, kärleksört och rölleka

Däremot har rosor, dahlior och tex hortensior förädlats så mycket genom åren att de förlorat sin pollen och nektar så de är helt odugliga som biföda.

Läs om fler sorter på Operation Rädda Bina på Naturskyddsföreningens hemsida!

 

Succén 40 dagar för klimatet kommer tillbaka 2021! Scouternas klimatbingo har kommit i en ny utgåva klar för alla kårens klimathjältar. Hållbarhetsgruppen vill utmana alla kårens avdelningar till att bli klimathjältar och genomföra klimatbingot fram till terminens näst sista möte. De som har genomfört minst 20 utmaningar kan då få ett snyggt klimatmärke.

Här kommer vi att lista alla våra bästa tips inom hållbarhet för inspiration för kommande scoutaktiviteter. Det är många som har skapat mycket bra material inom hållbarhet. Hittar du något bra och vill tipsa oss är det bara att skicka en epost till hållbarhetsgruppen.

 

Hållbar mat:

  • Badankornes kokbok hittar ni här

Vatten:

Återvinning:

Aktiviteter:

Organisationer:

Hållbarhetsgruppen planerar att komma med några hållbarhetstips under året som ska hjälpa oss att förbättra vår scoutverksamhet. Det första tipset är ett internt tips från Badankorné. De har tagit fram en fantastisk kokbok som kan ge inspiration till mat på scoutmöten, hajk och läger. Kokboken hittar ni i länken i denna artikeln.

Skicka gärna era bästa hållbarhetstips till hållbarhetsgruppen så vi kan fylla upp vårt arkiv med många goda ideer.

 

badankornes kokbokTjenahoppsan!

Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok som är bra för både dig, hajkandet och naturen.

Vi bedömer den mat som finns i denna kokbok utifrån 6 kategorier, nämligen: miljö, näringsriktighet, fairtrade, bra för djuren, kulighet, smarthet och godhet. När du planerar din hajkmat kan du titta på hur högt receptet scorar i de kategorier som ni prioriterar högst. Vi har givetvis endast tagit med recept som i sin grundutformning har högt i alla kategorier (något sånär i alla fall :).