Medlem - logga in så ser du mer och kan anmäla dig till hajker och andra arrangemang!
Medlem - logga in så ser du mer och kan anmäla dig till hajker och andra arrangemang!
I Scouterna erbjuds både scouter och ledare utbildning inom ledarskap och friluftsliv. Läs mer om de kurser som arrangeras i Stockholm samt ta del av Scouternas webbkurser.
Helgen 12-13 oktober arrangerade scouternas folkhögskola Leda scouting hos Mälarscouterna. Hela 27 scoutledare var på plats för att deltaga! Helgen var en fin blandning av praktiska övningar och teori där scoutmetoden, målspår och ledarskap blev blandad med skådespel. |
Deltagarna var indelad i patruller och skapade flera intressanta och roliga scoutmöten som de genomförde eller presenterade för varandra. Köksteamet diskade upp med god mat och fika, men den första måltiden fick patrullerna göra själv på stormkök. |
På kvällen fick de som övernattade tälja och slå rep. Nu är ytterligare 9 mälarscoutledare och assistenter utbildade. Vi ser fram emot en fin höst med många inspirerade scoutledare och assistenter!
Flera kurser hittar ni hos Scouternas Folkhögskola!
Leda Scouting - digitalt
Scouterna folkhögskola erbjuder nu kursen Leda scouting digitalt. En mycket bra möjlighet för oss ledare som önskar lära mer om hur vi tillsammans kan göra ännu bättre scoutmöten, lära om scouternas mål och metodik.
Den digitala kursen består av tre kursdelar som du gör på webben. Mellan varje kursdel får du hemuppgifter att göra i din scoutverksamhet där du är aktiv. Kursen beräknas ta ca 6 timmar, fördelat under ca 3-4 veckor beroende på vad som passar dig.
Mer information och starta kursen här: http://www.scouternasfolkhogskola.se/webbkurser/
Anpassat ledarskap - digitalt
Önskar du mer kunnskap om hur ni kan anpassa möten till de scouter som behöver lite extra stöd eller anpassning är Anpassat ledarskap kursen för dig. De tips man får i denna kurs passar för alla scouter stora och små och ger en bättre förståelse för att vi alla är unika.
Linken under Leda scouting går också till anpassat ledarskap.
Här uppdaterar kårutbildaren kontinuerligt med kommande aktuella kurser. Tryck på "läs mer" för en utförligare beskrivning av kurserna. Självklart står Mälarscouterna för kostnaderna!
Den första scoutledarutbildningen efter Trygga Möten, och alltid ytterst uppskattad av kursdeltagarna. Se under för nästa tillfälle, och anmäl dig redan idag!
Nästa steg i att överträffa scouternas förväntningar i varje möte är att ha ett tydligt syfte med det vi gör. Leda Scouting är en fantastisk grundkurs i just detta. Målspåren förklaras och kursen späckas med konkreta tips på hur du kan vara en bättre ledare, varje möte!
Är du ny som scoutledare? Har du varit med några år och vill få tipsen för att krydda scoutledarskapet? Har du varit ledare länge och vill få ny energi till att göra mötena bättre? Oavsett vilket så är det dags att gå Leda Scouting!
Leda Scouting finns i två tappningar: Vanlig och i kortformat. Den korta kursen hinner inte fokusera lika mycket på att själv hinna testa och diskutera innehållet, men är 6 timmar istället för 12. Läs mer om Leda Scouting här!
Nästa tillfälle:
Få med en ledarkollega och lär dig några nya knep att ha i fickan till nästa scoutmöte. Aktuella kurser och anmälan finns här.
Hitta din nästa utbildning! Spana in Scouternas folkhögskolas nya digitala kurskatalog. Klicka på länken nedan.
Länk till Scouternas folkhögskolas digitala kurskatalog
Som medlem i Mälarscouterna har du tillgång till ett brett utbud av utbildningar. Eftersom bra ledare är en grundbult i den verksamhet vi bedriver så står Mälarscouterna oftast för utbildningskostnader!
Den nya förbundsgemensamma ledarboken! (Finns även som ljudbok och nu även hela boken online!).
Vad är scouting? Vad innebär det att vara scoutledare? Och hur ska jag göra för att få till roliga och givande aktiviteter med mina scouter? Oavsett om du ska förbereda ditt första scoutmöte eller har varit scoutledare länge och söker ny inspiration är Ledaren en bok för dig. Du får konkreta tips och verktyg för att kunna planera och genomföra scoutverksamhet och boken tar upp det mesta du behöver känna till om Scouterna. Hur scouting blir till genom att vi använder scoutmetoden och mål för verksamheten, tips på rekrytering, vad som utmärker ledarskap i Scouterna och mycket annat. Du får också möta scoutledare och andra aktiva i Scouterna som delar med sig av sina erfarenheter inom olika områden. Ledaren hjälper dig att utvecklas som scoutledare och person för att göra fler unga människor redo för livet.
Boken Ledaren finns för utlåning till Mälarscouternas ledare i vår lokal. Boken finns även till försäljning hos www.scoutvaror.se
Du kan nu också bläddra i boken på nätet. Klicka här!
Scouternas folkhögskola gör unga människor redo för livet! Vi är en del av Scouterna, men man behöver inte vara scout för att gå våra kurser. Scouternas kurser arrangeras av Scouternas folkhögskola. Läs mer om alla scouternas utbildningar här!
Upplevelser för äventyrarscouter. Ledarutbildning Patrull är en spännande och rolig utbildning för dig som varit äventyrarscout i minst ett år. Läs mer här!
Nya lärdomar och erfarenheter för unga och nya ledare. Ledarutbildning Bas är utbildningen där du som fyllt 15 år får lära dig grunderna i och om scouting. Läs mer här!
Utmaningen för scoutledare som vill växa och utvecklas i sitt ledarskap. Ledarutbildning Scout är utbildningen för dig som har fyllt 18 år eller har varit ledare i minst ett år efter BAS. Läs mer här!
Treklöver-Gilwell är scoutrörelsens högre ledarutbildning. Ta chansen att reflektera kring ditt ledarskap och utvecklas som ledare. Läs mer här!
Värdebaserat ledarskap är en kvalificerad ledarskapsutbildning för unga ledare i ideell sektor. Den riktar sig till dig som har ett ledaruppdrag och som vill utvecklas och utmanas i ditt ledarskap. Läs mer här!
Scouterna har ingen avbytarbänk. Scouterna är öppna för alla barn och unga. Vi visar varandra hänsyn, respekt och är schyssta kompisar. Scouter och deras föräldrar ska veta och känna att Scouternas verksamhet är trygg och säker att delta i och att det inte förekommer övergrepp.
Övergrepp mot barn och unga får aldrig tystas ner. I Scouterna arbetar vi med metoden och programmet Trygga Möten för att förebygga och upptäcka övergrepp samt har en policy om att alltid göra en polisanmälan om övergrepp ändå inträffar
Barn och ungdomar tillbringar mycket av sin tid inom föreningslivet. Det betyder att barn och ungdomar vistas i miljöer där övergrepp kan förekomma. Det kan också betyda att barn och ungdomar hittar någon vuxen att anförtro sig åt om övergrepp som skett någon annanstans. Det ställer stora krav på ledarna, som måste vara medvetna om att övergrepp förekommer och vara beredda att reagera och agera när så sker.
Scouternas vision är en scoutverksamhet där övergrepp inte förekommer, med modiga ledare som reagerar och agerar mot alla former av övergrepp mot och mellan barn och ungdomar. Utsätts en scout eller ledare trots allt för någon form av övergrepp ska det omedelbart åtgärdas
För att stödja alla med ledaruppdrag i Scouterna i detta arbete har vi beslutat att de ska genomgå webbkursen "Trygga Möten" när de börjar och sedan minst var tredje år. Det inkluderar ledare, ledarassistenter och medföljande på sommarläger.
Trygga Möten, är en webbkurs framtagen av Scouterna för alla som jobbar med barn och unga och som handlar om att skapa en trygg och säker verksamhet fri från övergrepp. I kursen får man bland annat lära sig hur man skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur man förebygger övergrepp och hur man beter sig om man tror att någon far illa.
Kursen är en online-kurs och tar ca 60 minuter att genomföra
Följ nedanstående länk och logga in genom att trycka på "Logga in med ScoutID" och sedan dina vanliga inloggningsuppgifter.
Gå direkt: https://webbkurs.scouterna.se/
Du får ett kursintyg via mail och Mälarscouterna meddelas automatiskt när du genomgått kursen.
Scouting är en barn- och ungdomsrörelse med ett enda fokus: den unges personliga utveckling. Barnets bästa måste alltid komma i första rummet. Risker för övergrepp finns överallt i samhället, även inom ideell verksamhet. Det innebär att vi måste organisera vår verksamhet så att vi aktivt strävar efter att förebygga, förhindra och upptäcka alla sorters övergrepp, både sexuella, fysiska och psykiska. Det innebär också att om vi misstänker att ett barn utsatts för brott i vår verksamhet så är det vår skyldighet mot barnet och mot rörelsen i helhet att se till att den misstänkte stängs av och en polisanmälan görs. Allt annat är ett svek mot barnet och mot andra barn som den misstänkte kan komma att möta i verksamheten.
Vår rörelse har blivit starkare och tryggare genom vårt målmedvetna arbete. Den ska bli ännu tryggare genom ännu mer medvetenhet, utbildning och öppenhet.
Vi samarbetar med flera andra organisationer för att Barnkonventionen ska efterlevas och bli lag i Sverige. Vi sprider också vårt arbete med Trygga Möten utanför scoutrörelsen, exempelvis med vår webbkurs Trygga Möten – överallt.
Maila kårutbildningsledarna på kul@malarscouterna.se om du har några frågor eller synpunkter
Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!