JOTI - Jamboree on the Internet

Jamboree on the Internet arrangeras alltid tredje helgen i oktober över hela världen. Det är en chans för världens scouter att mötas globalt.

 

JOTI program

På JOTIs officiella hemsida kan du hitta massor av intressanta aktiviteter under programme
https://www.jotajoti.info/programme

Du kan även se alla aktiviteter som händer under helgen under agenda:
https://www.jotajoti.info/agenda/

Under fredag, lördag och söndag kommer JOTI sända en live show mellan 14-16 här: https://www.jotajoti.info/live

Scoutlink (Chatta med scouter)

Scoutlink används för att kommunicera med scouter runtom i världen. De håller även igång en minecraft server som man kan träffa andra scouter på.

https://www.scoutlink.net/

Innan du börjar använda scoutnet måste du göra följande

Märke

Alla som deltar på JOTI kommer få JOTI märket. Fyll i följande formulär om du varit med på JOTI så kommer du få ett märke någon gång under hösten/vintern.

 

Aktivitetsmärke (Scoutlink)

För att ta JOTIs aktivitetsmärke ska du slutföra uppgifterna i checklistan. Skriv antingen ut eller fyll i direkt på datorn och kryssa för de uppgifterna du har gjort. Sedan mailar du den ifyllda filen till joti@malarscouterna.se någon gång under helgen.

Checklista för aktivitetsmärke

Jampuz

Alla scoutgrupper som är med på JOTI får en identitetskod (Jampuz ID code, också känd som JID) som de kan utbyta när de pratar med andra scouter. Dessa koder hjälper deltagarna att hålla koll på vilka olika länder och regioner som de har träffat scouter från. Viktigt är dock att inte bara fråga om JID koden utan att ha en konversation.

Mer info om JamPuz finns här: https://www.jotajoti.info/jampuz

Under Jampuz dokument kan du hitta flera olika sätt att hålla koll på vilka koder du har samlat in: JamPuz documents

Här är vår JID kod:

Karta

Lägg till kartpunkter när du har chattat med scouter här:
https://www.zeemaps.com/map?group=4235415 
Klicka på Additions->Add Marker Simple och fyll I stad och land för de du har träffat under Location och scoutgruppens namn under Entry name.

Denna helg 15-17e Oktober sker det internationella arrangemanget JOTI i år! Tänk dig ett gigantiskt läger med scouter från hela världen som sker över internet och radio som faktiskt råkar vara världens största scout arrangemang. Klart vi ska vara med!

Deltagande kommer ske hemifrån på egen hand och därför riktar sig detta till äventyrare/utmanare.

Introduktion/informations möte

Vi kommer starta igång JOTI med ett informationsmöte där vi går igenom hur man deltar på eventet. Därefter så är det upp till en själv hur mycket/lite man vill delta.

Fredag, den 15 oktober 17:00–17:30
Möteslänk: https://meet.google.com/jvn-zimm-ccq

Viktig information

Läs igenom följande länk innan mötet. Om du är under 18 bör du läsa igenom den med en vårdnadshavare:
https://www.jotajoti.info/be-safe

För mer information om arrangemanget, läs här:
https://www.jotajoti.info/

Välkommen till JOTI 2020!

Var? Online!

När? Fredag 16e Oktober tom Söndag 18e Oktober

JOTI 2020 är ett jamboree online. Du kan träffa nya scouter, kolla på live show och kan hitta massor av roliga aktiviteter. I år kommer vi inte ha något fysiskt JOTI, däremot uppmanas alla scouter i äventyrar-ålder och uppåt att vara med hemifrån. Innan du börjar delta på JOTI ska du läsa igenom https://www.jotajoti.info/be-safe med en föräldrer/ledare. Efter det är det fritt fram att delta på jamboreet.

Om du deltagit på JOTI 2020 och chattat med minst fem personer kommer du kunna hämta upp det officiella deltagarmärket i karsvik i efterhand. Fyll i följande formulär för att visa att du har deltagit och därmed få märket: https://forms.gle/dcTKP3vJnP8eR7NK9.

Hur deltar jag på JOTI 2020?

För en översikt över vad du kan göra på JOTI går du in på https://www.jotajoti.info/programme. Här hittar du länkar till massor av olika aktiviteter genom att klicka på kartan. JOTI börjar klockan 14:00 på fredagen (16/10) med en öppningsceremoni. Detta kommer sändas på https://www.jotajoti.info/live. Under evengemenaget kommer det även sändas anant på livestreamen. Programmet hittar du här https://www.jotajoti.info/agenda?camp=609. Om du vill chatta med scouter från andra länder kan du göra det via följande hemsida: https://webchat.scoutlink.net/#/connect (tänk på att inte lämna ut personliga uppgifter!). När du kommunicerar med scout under JOTI kan det hända att folk frågar om din JID. JID är en kod som används för Jamboree Puzzle. Varje person/grupp som deltar på Jamboree får en JID kod. Dessa koder byter man med andra deltagare som man chattar med. För mer info kring Jamboree Puzzle (JamPuz), gå in på jotajoti.info/jampuz.

Vår JID: 5SE74E (För att få en egen JID kod så går du in på https://www.jotajoti.info/ och klicka på knappen Register now. Sedan skapar du ett scout.org konto och registrerar dig på Jamboree. När du är färdig med registreringen kommer du kunna se din JID kod under din profil.)

Nu är EXTRA JOTI igång. Så här ansluter du!

Äntligen är det dags för EXTRA JOTI. Nu kommer du och tusentals andra scouter från runt om i världen bege sig till detta internationella, digitala scoutläger.

1)

Läs igenom reglerna kring hur du är med på JOTI på ett säkert sätt.

REGLER FÖR JOTI

Helst ska du ha med en vuxen medans du chattar/interagerar med andra scouter. Läs isåfall igenom reglerna med den vuxna. Om du har några frågor, maila joti@malarscouterna.se

2)

Nu är du redo för JOTI! Det första som händer är att du tar dig till lägerplatsen. Här kan du se info kring de olika delarna av JOTI och även vilka aktiviteter som sker och var.

TA MIG TILL LÄGERPLATSEN!

3)

Skriv ner vad du har gjort under JOTI, från vilka länder du har fått kontakt och dina erfarenheter. I slutet av JOTI kommer det läggas upp ett formulär på malarscouterna.se/joti där du kan dela med dig av dina erfarenheter. Förhoppningsvis väntar även ett märke för de som varit med och deltagit!

// JOTI gruppen

Ett helt digitalt internationellt scoutläger direkt från ditt hem - för äventyrare och uppåt!

I denna utmanande tid är det viktigare än någonsin att förena unga runt om i världen med en global händelse för scouter på alla nivåer. Den 3-5 April kommer det därför hållas ett extra Jamboree on the Internet (JOTI). Det största digitala scoutevenemanget i världen som vanligtvis sker en gång per år.

Denna helg kommer du kunna träffa scouter från hela världen och utforska andra kulturer från ditt hem. Tillsammans kommer vi förenas med andra, lära oss nya färdigheter och bygga nya vänskapsband. Det kommer erbjudas en mängd olika aktiviteter med allt från kurser om mental hälsa till digitala lägerbål.

Anmälan som scout

Hajken är helt digital, vi kommer inte samlas i någon lokal utan varje scout deltar hemifrån över internet.

Anmälan - scout

 

Anmälan som Ledare

Vi behöver din hjälp som ledare under denna helg. Ledarnas uppgift kommer bestå av att finnas tillgängliga online om scouterna har frågor och hjälpa till att utforska detta digitala evenemang. All hjälp uppskattas!

Anmälan - ledare 

 

Är du vår nästa JOTI/JOTA general?

Den 18-20 Oktober 2019 inträffar det största scouting arrangemanget i världen. Över 1,8 miljoner scouter från 150+ länder kommunicerar med varandra över radiovågor och internet. Självklart ska Mälarscouterna delta!

Till detta sökes en ytterst ansvarig som samlar ihop en grupp ledare för att anordna en JOTI/JOTA hajk under den helgen samt snarast bokar en lokal.

Om du är intresserad, hör av dig så fort som möjligt till alexander.astely@malarscouterna.se

JOTI hölls i år i Lugnet vid Judarn. Tanken med årets JOTI var att lämna den tidigare LAN-traditionen och istället återgå till ett faktiskt "Jamboree på nätet". Därmed togs LAN- och speldelen av JOTI bort för att istället ersättas med mer fokus på att chatta med scouter från andra länder.

Under JOTI:t deltog 19 scouter och 13 ledare.

JOTI:t inleddes för rovers och utmanare på fredagskvällen med film-quiz, för att sedan fortsätta på lördagen för även äventyrarna med JOTI-chattande, Karaoke och schemalagda aktiviteter såsom lekar, lägerbål och eldstafett. Även Föreningen Sveriges Sändaramatörer närvarade under lördagen för att hålla JOTA genom att lära deltagarna om amatörradio, samt låta scouterna prova på radion för att kommunicera med andra scouter. JOTI:t avslutades sedan på söndagen efter lite mer JOTI-chattande.

I det hela var JOTI 2018 väldigt lyckat, med både nöjda scouter och ledare.

Klicka på bilderna för fler bilder

Anmäl dig direkt - men senast söndag den 14:e oktober. OBS! Se till att ha uppdaterade hälsouppgifter på malarscouterna.se inför hajken.

Anmälan som scout

Hajken kostar 275 kr. 
Hajkavgiften betalas in via Swish till 123 609 64 81, ange namn och "JOTI 2018" som meddelande.

Anmälan - scout

Anmälan som Ledare

Hajken är gratis för ledare om tillräckligt många scouter kommer. Vi meddelar måndagen den 15e Oktober om ni behöver betala.

Anmälan - ledare

 

Sista anmälningsdag är söndag 14/10!

Återigen kommer Mälarscouterna anordna JOTI, denna gång kommer vi även att ha JOTA. JOTI/JOTA är ett internationellt scoutläger som sker via internet och radio. Häng med och möt scouter från andra sidan av världen ena minuten och sjung karaoke med dina MS-kompisar nästa. Upplev jamboree online! Vi i Mälarscouterna kommer delta på JOTI/JOTA från en stuga i judarnskogen. Hajken kommer vara fylld med spännande möten med scouter från andra länder via radio och internet samt massor av aktiviteter både inomhus och utomhus.

Varför ska jag komma?
För att det är roligt såklart! Och för att du och dina scoutvänner kan få kontakt med andra scouter över hela världen. Det är helt enkelt världens billigaste och enklaste internationella arrangemang.

När?
Utmanare är välkomna Fredag 19/10 klockan 19:00
Äventyrare är välkomna Lördag 20/10 klockan 12:00.
Hämtning sker på söndagen 21/10. Arrangemanget avslutas 12:00 (ingen lunch).

Var?
Lugnet i Judarnskogen
1. Tag tunnelbanans gröna linje mot Hässelby,
2. Kliv av vid hållplatsen Ängbyplan.
3. Gå Färjestadsvägen fram till korsningen vid Ängby camping.
4. Tag vänster fram till grusvägen mittemot campingen.
5. Gå grusvägen 100 meter in i skogen.
Vägbeskrivning

Hur?
Jamboree on the Air (JOTA) och Jamboree on the Internet (JOTI) är ett arrangemang där scouter har kontakt med andra scouter över hela världen. Kommunikation sker genom radiokommunikation, IRC, Skype med flera. Arrangemanget handlar om att skapa nya kontakter och få nya vänner världen över, lära känna kulturer och utbyta erfarenheter. Vi kombinerar chattandet och radiokommunikationen med en helg fylld av roliga aktiviteter inomhus och utomhus.

Utrustningslista?
Utgå från utrustningslistan här: https://malarscouterna.se/bra/utrustningslista
Extra viktigt är;
- Kläder för att vara utomhus och inomhus
- Sovsäck & liggunderlag (vi sover inomhus)
- Scoutskjorta & halsduk (viktigt eftersom vi kommer vara i kontakt med massor av andra scouter)
- Ingen dator för eget bruk, men du får gärna låna ut till chattandet!

Kontakt?
Vid frågor angående arrangemanget, maila joti@malarscouterna.se

Anmälan?
 
Hajken kostar 275 kr. 
Hajkavgiften betalas in via Swish till 123 609 64 81, ange namn och "JOTI 2018" som meddelande.

I priset ingår;
- Lunch 20/10
- Middag 20/10
- Frukost 21/10

OBS! Se till att ha uppdaterade hälsouppgifter på malarscouterna.se inför hajken.

Anmäl dig direkt - men senast söndag den 14:e oktober.

Anmälan för scouter

 

Anmälan för ledare

Nu är JOTI 2017 över, det har varit ett fantasiskt nöje att få hålla i detta arrangemang! Här följer en kort utvärdering av JOTI 2017. Om det var någonting du tyckte var dåligt eller bra eller sånt som vi kan göra annorlunda. Detta är din chans att göra nästkommande JOTIn ännu bättre.

Utvärdering

//JOTI generalerna, Alexander & Axel

Återigen kommer Mälarscouterna anordna JOTI med lan. Vill du uppleva internationell scouting utan att lämna scoutstugan? Jamboree On The Internet (JOTI) är ett internationellt arrangemang som anordnas den tredje helgen i oktober varje år och låter dig möta scouter från hela världen. Det är en virtuell jamboree, ett stort läger, som sker över internet.

Förutom datorspel kommer det även finnas film, konsoler, brädspel och ett flertal scoutaktiviteter samt fysiska aktiviteter. Att ta med sig en dator är helt valfritt och absolut inget måste. För de som tar med sig dator kommer det finnas bord samt internet som kan användas både för att chatta med scouter, men även för att spela datorspel lokalt.

Vi kombinerar JOTI med lan, det vill säga att vi spelar datorspel tillsammans. Förutom att köra med de andra scouterna inom kåren anordnas även tävlingar och turneringar. Genom att kombinera intresset för datorer och spel med ett internationellt scoutläger via internet skapar vi en lärorik, rolig helg.

När:

Utmanare är välkomna Fredag 20/10 klockan 19:00

Äventyrare är välkomna Lördag 21/10 klockan 13:00.

Hämtning sker på söndagen 22/10. Arrangemanget avslutas 13:00, efter lunch.

Samåk gärna! Behöver du komma senare eller gå tidigare måste du meddela detta i din anmälan.

Var:

Vi kommer hålla till i Sollentuna scoutkårs stuga ”Holken”.

Adress: Skogstorpsvägen 372, 19139 Sollentuna

Hur:

Vi kommer chatta med scouter från hela världen! Spela spel med kompisar från kåren, ha turneringar i dator och tv-spel, ha filmrum med alla möjliga filmer och scoutaktiviteter. Vi kommer mestadels hålla till inomhus men även utomhus.

Utrustning

Liggunderlag
Sovsäck
Hygienartiklar
Ombyte (Underkläder, t-shirt, varm långärmad tröja)
Fickpengar (om du vill köpa snacks i kiosken)
Eventuell dator

Om du tar med dig dator:
Nätverkskabel
Grenuttag (om du har / om du behöver mer än ett eluttag)

Regler

JOTI ska vara tryggt och roligt för alla. Tänk på det både när du pratar med scouter i verkligheten och online. Använd vårdat språk och kränk inte, du företräder Mälarscouterna när du chattar internationellt.

Använd inte någon annans dator utan tillstånd från denna person.

Bara scouter från Mälarscouterna får komma på arrangemanget, andra kompisar kan alltså inte följa med.

På grund av allergier så får ingen ta med sig något som innehåller nötter.

Det som JOTI-crew säger, gäller. Inga undantag.

Självklart är det viktigt att alla deltagare följer Mälarscouternas IT-policy (https://malarscouterna.se/om/hemsida/29-it-policy1), och JOTI är precis som alla scoutarrangemang alkohol-och drogfria.

Kontakt

Vid frågor angående arrangemanget, maila alexander.astely@malarscouterna.se

Ledare:

Alexander Astély

0763141917

Axel Näf

0721555711

Fredrik Fant

0725020215

Tobias Perlebrant

0723070428

Jacob Brännström

0703813143

Erik Almqvist

0768515400

Viktor Stamyr

0739975354

 

Anmälan

I anmälningsavgiften ingår inträde och mat för frukost på lördagen (för utmanare),  lunch på lördagen (för utmanare), middag på lördagen, frukost på söndagen samt lunch på söndagen.

Anmälningsavgiften betalas i förväg via swish till mälarscouternas konto 123 609 64 81. Märk betalningen JOTI och namn på scouten.

Avgift för äventyrare och utmanare: 300 kr.

Ingen avgift för ledare.

Anmäl dig direkt - men senast onsdagen den 18:e oktober.

Anmäl dig HÄR

Logo-Jota-joti-2014 WSB rgbJOTI står för Jamboree on the Internet och är ett internationellt Scout-evenemang där scouter från hela världen samlas i chatrum för att snacka med varandra.

Årets JOTI arrangeras helgen den 17-19 oktober för alla Äventyrarscouter, Utmanarscouter och intresserade ledare.

Läs mer på: 

  • JOTI i Sverige
  • Scout.orgs JOTI sida
  • Mälarscouternas JOTI Bild-galleri (från tidigare JOTI's)