Kräftorna

Upptäckaravdelningen Kräftorna har möten på onsdagar 19:00-20:30 i Karsvik.

Ikväll har Kräftorna byggt ihop en bro för att ta sig över några eldar 🔥 vi tände! Vi hade ett superbra engagemang från scouterna och när bron var byggd, fick alla scouterna antingen krypa eller gå över bron.

 

2E129C7E-6535-427A-BC45-19D9D9B4C37D3161E76F-43B3-4CC9-8C5F-E0759BC268FA

Under helgen 1-2 Oktober hade Kräftorna en hajk med Trolltema. De stackars trollen i Klövbergets grottor skulle räddas.

Hajken började på Mörkdalens parkering med ihållande regn. De tappra scouter som ankommit med sina föräldrars bilar fick snabbt byta om till heltäckande regnkläder. Efter en promenad på ca 1 km ankom vi till den tilltänkta lägerplatsen vid Luraströms eldplats. Tält restes och scouterna gosade till sig med packningar och sovsäckar på liggunderlag. En god lunch avnjöts där scouterna själva fick anpassa ett recept på pasta carbonara. I scouterna får man inte bara diska sin egen tallrik utan också stormkök och matlagningsverktyg man använt.

2022-10-01 10072022-10-01 1249

På eftermiddagen kom några ledare paddlande med tomma kanoter på släp och ropade till scouterna att troll hade synts på andra sidan Kalvfjärden. Scouterna gjorde uppsittning i kanoterna och kastade loss för en kanotfärd till Klövbergets strand. Patrullerna fick var för sig gå in i grottorna där trollen hade gömt sig och tänt några stämningsfulla värmeljus. Då det hade regnat på natten var stenarna väldigt hala så scouterna fick bara gå in några meter i grottorna. Planen var att göra ganska djupa ingångar men vi ledare ansåg det för riskfyllt. Trollen befriades och togs upp på berget för att kunna se hela vägen till lägerplatsen och långt in över Tyresta nationalpark.

2022-10-01 15172022-10-01 1556 (1)2022-10-01 1651 (2)

Vi tog en snabb kanotfärd hem till lägerplatsen och när vi landade bestämde sig tre scouter för att bada i det uppskattningsvis 13-gradiga vattnet. När det började mörkna fick scouterna själva blanda ingredienser till en hajkbomb, det är ett knyte av aluminiumfolie med gott innehåll såsom potatis, korv, feta, majs, paprika och mycket mer. Kvällen avslutades med ett regelrätt lägerbål där scouterna själva fick bidra med sånger också! Just innan sista sången började scouterna komma med förslag att gå och lägga sig och från det att alla scouter låg i tälten dröjde det inte mer än 10-15 minuter innan alla hade somnat. Ledarna summerade kvällen runt den slocknande elden under stjärnhimlen.

2022-10-02 0742

Morgonen därpå vaknade alla av blixtar och dunder kl 06 på morgonen. Det var ett lugnt vaknande där vi åt frukost och packade ihop blöta tält då det regnat under natten. Innan avfärd genomförde vi en grundlig skallgång efter skräp och alla fick ta rätt på sina saker innan vi började gå tillbaka den kilometer till parkeringen där föräldrar stod och hälsade sina barn.

Vi ledare tack för att fått låna era barn och fått uppleva en helmysig helg med dem!

Hälsningar // Petter, Lev, Tanya, Jesper, Maria, Jentra, Karin, Malte, Tilda

 

Klicka på bilderna för att se alla 18 bilder

 

Äntligen sätter scouterna igång och det är dags att köra igång vår avdelning Kräftorna. Vi sätter igång redan nu på onsdag den 31 augusti med ett kräftkalas.
 
Korta versionen
Höstens program
Från och med onsdag 31 augusti kör vi igång med scoutingen. Tiden är kl 19:00 - 20:30. För er som går upp från spårarnivå till upptäckarnivå (födda 2012) blir det alltså en halvtimme senare än vanligt. Vi har ett fullspäckat program inför hösten och det finns bifogat i detta mail. Printa ut och sätt upp på kylskåpet, eller prenumerera på vår digitala kalender i mobilen. Bara klicka på Kräftornas kalender. Vi har uppehåll under höstlovet och kör sista mötet den 9 december.
 
Två hajker!
Under hösten har vi ambition att köra två hajker.
 1. Trollhajken går av stapeln lördagen den 1 oktober. Vi kommer att sova i tält och berätta kusliga historier om elaka och snälla troll. Vi kommer att hitta på äventyr som typiska troll också gör. Platsen är än så länge hemlig då trollen ännu inte berättat var hajken sker men vi är säkra på att det blir i Stockholms region. Hajken slutar på förmiddagen söndagen den 2 oktober. Du kan anmäla ditt barn redan nu på https://malarscouterna.se/app/anmalan
 2. Discohajken har haft paus under corona men nu fortsätter vi traditionen att samla alla upptäckarscouter. Fyra avdelningar samlas ute vid K2 och det blir ett superkul disco! Discohajken blir av på kvällen fredagen den 2 december. Mer information kommer om detta.
Scoutkläder på!
Till varje möte förväntar vi oss att barnen har på sig scoutkläder. Scoutkläder kan betyda följande
 • När det är varmt: Scoutskjorta eller Scout-tshirt med halsduk och sölja
 • När det är blött: Regnkläder (jacka, byxor och stövlar) med halsduk och sölja
 • När det är kallt: Varma kläder (jacka, termobyxor, bra skor) med halsduk och sölja
Det vill säga att halsduken och söljan ska alltid vara på. Vid inomhusmöten (pepparkakskalaset, spelkvällen, etc.) så gäller riktlinjer enligt "när det är varmt" ovan. En bra liknelse är att jämföra med fotbollen, då tar man gärna på sig sina fotbollskläder. Samma sak gäller för scouterna. Enkelt!
 
Varmt välkomna till denna termin!
Kräftledarna Tanya, Karin, Malte, Petter, Maria, Lev, Tilda, Jentra
Hej
 
Varmt välkomna till en ny termin av scouterna. Efter ett härligt och långt juluppehåll startar vi igång igen och detta mail beskriver några viktiga punkter i terminsschemat (bifogat)
 
Korta versionen
 • Start vecka 5, onsdagen den 2 februari
 • Utomhus varje möte, åtminstone fram till sportlovet
 • Uppehåll v9, v15, v16
 • Extra scouting 7 maj
 • Andra platser och tider i maj
 • Hajker den xx och 28 maj
Start vecka 5, onsdagen den 2 februari
Vi drar igång terminen onsdagen den 2 februari, en vecka senare än tidigare kommunicerat. Anledningen är att vi ser en stor smittspridning på flertalet skolor där scouterna går. Detta gäller alla avdelningar hos Mälarscouterna (mer info)

Utomhus varje möte, åtminstone fram till sportlovet
Vi fortsätter med anpassningar för corona där scouterna inte ställer in, utan ställer om. Riktlinjerna vi utgår ifrån är att alla möten sker utomhus. Detta gäller åtminstone fram till och med sportlovet. Efter sportlovet sker en ny utvärdering och beslut kommer efter det. För närvarande är det planerat hantverksaktiviteter efter sportlovet så vi hoppas på inomhus.

Uppehåll v9, v15, v16
Vi kör uppehåll som vanligt under sportlovet. I år blir uppehållet för påsken två veckor istället för en vecka.

Extra scouting 7 maj
En aktivitet som går som tradition för scouterna är Scouternas dag. Ett tillfälle för alla Stockholms scouter att tävla i scoutkunskap. Det brukar vara en superrolig aktivitet och det pågår i några timmar. Exakta tider och upplägg kommuniceras senare. Mer info: Scouternas dag
 
Andra platser och tider i maj
Under maj månad har vi planerat lite utanför boxen här i Norra Ängby. Exempelvis att åka kanot och vandra. Exempelvis tror jag att kanoterna kanske tar mer än den vanliga tiden och att vandringen börjar någonstans på en närbelägen mälarö. Vi kommer att berätta några dagar före exakt plats och tid de mötena sker.

Hajker den
xx och 28 maj
Vi planerar två hajker den här terminen, en för vår grupp (precis som i höstas på Adelsö) och en liten större avslutningshajk den 28 Maj. Mer information kommer senare om detta men boka in datumen redan nu
 
Mer information gällande hajker, läger, avgifter, kläder, personuppgifter, trygghet, plats och information om ideella insatser finns på Välkommen till Mälarscouterna - Spårare - Mälarscouterna (malarscouterna.se)

Hej alla Kräftföräldrar

 
Vad roligt att terminen nu snart börjar igen! Efter en lång sommar med scoutläger och ett öppnande samhälle fortsätter vi scoutverksamheten hela hösten. Några punkter
 
Korta versionen
 • Start på Onsdag 1 september kl 19:00 vid Karsvik --> Meddela allergier!
 • Terminsschemat finns på Mälarscouterna.se
 • Första hajken redan 18 September
 • Utrustning, bra att ha
Start på onsdag 1 september kl 19:00 vid Karsvik
På onsdag sätter vi igång terminen med avdelningen Kräftorna. De födda 2010 fortsätter på avdelningen, de scouter födda 2011 byter avdelning från Insekterna till nästa åldersgrupp och därmed Kräftorna. Vi har även några nya scouter som får uppleva det roliga i friluftslivet vi erbjuder barnen varje onsdag. Då avdelningen heter "Kräftorna" kunde vi ledare inte tänka oss en bättre start på terminen än att just genomföra en kräftskiva. Det är bra om barnen ätit före då vi bara ser den här kräftskivan som en rolig grej, snarare än en ordentlig middag. Meddela gärna allergier genom att antingen:
 • Skriv in ditt barns allergier på Mälarscouternas hemsida. Användarnamn är ditt barns personnummer med 12 siffror och sedan kan man klicka på "glömt lösenord" så skickas ett nytt lösenord till dig
 • Maila till mig om ditt barns allergier
Terminsschemat finns på Mälarscouterna.se
Vi har hittat på ett gäng roliga aktiviteter för barnen som kommer gå av stapeln under hösten. Du kan se programmet bifogat i detta välkomsbrev eller på Mälarscouternas hemsida (artikel, kalender)
 
Första hajken 18 september
Årets första hajk kommer att gå av stapeln redan den 18 september. En inbjudan kommer att gå ut via mail snart. För 90 år sedan skapades Mälarscouterna och det tänkte vi fira med en dagshajk till vår kårstuga K2. Det kommer att bli en massa roliga aktiviteter från morgon till kväll!
 
Utrustning och bra-att-ha
Scouterna förväntas att komma till mötena klädda för vädret. Regnar det så förväntar vi oss att de ha regnkläder och stövlar. När jag klär mina barn brukar jag tänka att barnen kommer att vara ute nästan hela kvällen och krypa på marken. Alla scouter har scoutskjortan och man kommer att få möjlighet att köpa scouthalsduken. Det finns många bra tips i det bifogade mailet nedan.
 
Varmt välkomna till en ny termin!