Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?

Bina har på senare tid minskat drastiskt i antal och detta beror främst på besprutning av våra grödor och miljögifter men också på ett alltmer effektiviserat jordbruk där man ofta odlar en eller få grödor vilket medför stora skillnader i tillgång på mat för bina under säsongen. Detta gör att bin faktiskt svälter ihjäl under sommaren när vårens härligheter vissnat. Bina behöver tillgång på mat och mat för dem är blommor, örter, blommande buskar och träd för de kan bara leva på pollen och nektar. 

Hur kan vi hjälpa bina?

Det vi kan göra är att vara noga med att välja mat som inte besprutats för då gör vi stor skillnad! Det vi också kan göra är att satsa på pollen och nektarrika växter i våra trädgårdar och se till att bina har mat över hela säsongen alltså se till att trädgården blommar hela sommaren ända in i september. Om vi alla drar vårt strå till stacken gör vi tillsammans skillnad. Satsa på en härligt blommande trädgård och låt en del av gräsmattan vara oklippt så gör du en insats för våra bin!

I Karsvik har vi påbörjat en liten bivänlig plantering för att visa våra scouter och ha som station för diskussioner om biologisk mångfald och ekosystemet.

Här följer xempel på växter som är bra att ha i sin trädgård är:

Vår: Krokus, violer, vintergäck, scilla, hålnunneört, vårlök, vinbär, krusbär, äpplen, plommon, hagtorn, rönn, maskros

Sommar: Kantnepeta, lungört, stjärnflocka, grekvädd, röd solhatt, Veronika, anisisop, strålrudbeckia, kärleksört

Kryddväxter är också bra: Timjan, kungsmynta, mejram, isop, stenkyndel, gräslök som får blomma, citronmeliss

I stenpartier: Gul fetknopp, kärleksört och rölleka

Däremot har rosor, dahlior och tex hortensior förädlats så mycket genom åren att de förlorat sin pollen och nektar så de är helt odugliga som biföda.

Läs om fler sorter på Operation Rädda Bina på Naturskyddsföreningens hemsida!

 

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!