Här finns allt du behöver veta som Äventyrarscout!

Du är äventyrarscout när du är mellan 12-15 år. Du är en del i en patrull/gruppgemenskap, där ni utmanas till nya möten och spännande friluftsliv. Du samarbetar tillsammans med dina patrullkompisar och ni bestämmer i stor utsträckning själva över vad ni vill göra och uppleva. Du får stöd i Scouterna genom att se saker ur olika perspektiv, ta ställning och engagera dig i större samhällsfrågor. Många äventyrare får uppleva häftiga scoutaktiviteter både nationellt och internationellt.

Äventyrarnas ledord: Medvetenhet, Respekt, Friluftsliv, Patrullen, Möten

Patrullen

Vi arbetar i patruller om 7-8 scouter med en patrulledare och en vice patrulledare. Patrulledaren har ett visst ansvar för att patrullens medlemmar, leder patrullens arbete och sköter ofta informationsspridning. Patrullen används både på hajker och på möten.

Hajker

Vi på äventyrarna har förutom en massa möten även fem hajker under ett scoutår. Dessa är:

 • Hösthajken. Den första hajken, ofta vandringshajk. Väldigt mysig och rolig!

 • Luciahajken. Vi sover inomhus och lagar mycket julmat.

 • Vinterhajken. Vi klarar oss utomhus i minusgrader och snö.
 • Vårhajken. Olika varje år.
 • Avslutningshajken. Tillsammans med hela kåren.

På Äventyrarna sover vi alltid i vindskydd på hajk, förutom på luciahajken då vi sover i en stuga. Ofta får patrullen navigera själva med hjälp av en karta, bära sin egen utrustning och laga sin egen mat. Maten planeras av patrullen på ett möte innan hajken och inhandlas av dess medlemmar. Det innebär alltså en ökad frihet men även ökat ansvar.

Övriga scoutverksamheter

Under scoutåret på Äventyrarna händer även mycket som inte planeras av ledare på avdelningen. Exempel på detta är.

 • JOTI. Jamboree on the internet. Scouter över hela världens samlas för att chatta över internet.
 • Patrulledarutbildning. En mycket uppskattad och bra ledarutbildning. Även en chans att träffa nya scoutvänner i Stockholmsområdet.
 • Scouternas dag. Scouttävling under våren.
 • Försmak. För alla tredjeårsäventyrare på våren.

Du kan läsa mer om alla kul aktiviteter som händer utanför Mälarscouterna här: https://malarscouterna.se/arrangemang/bortom-malarscouterna

Läger

Varje sommar åker alla äventyrare tillsammans med resten av kåren på scoutläger. Det är en fantastisk upplevelse att följa med som äventyrare på scoutläger. Då får man bygga sitt egna kök där all mat ska lagas och minnen för livet utlovas. 
Utrustning 
För alla dessa aktiviteter behövs en del utrustning, rejäla kängor eller stövlar, bra regnställ, bra ryggsäck. Till vinterhajken ställer vi krav på mycket varm utrustning för att få följa med. Ska ni köpa ny ryggsäck finns en utomordentlig guide på hemsidan. Prata med din ledare om du är osäker.

Kommunikation

Vi använder främst mejl som kommunikationsmedel. Det är därför viktigt att den är rätt och kollas ofta. Hemsidan https://malarscouterna.se uppdateras även frekvent med information samt bilder från våra arrangemang. Inför hajker och övrig scoutverksamhet delas ofta lapp ut på ett möte.

Scoutklädsel

Vi har scoutskjorta, eller scouttröja på oss på våra träffar. Man väljer själv vilket eller vilka plagg man har på sig i scouterna, men märken scouten får sätts på scoutskjortan. Det finns flera varianter i scout-kollektionen:

 • Skjorta med lång/kort ärm,
 • t-shirt med lång/kort ärm och
 • Pikétröja.

http://www.scoutvaror.se beställer man sina scoutkläder och andra scoutprylar. På Stockholms Scoutkansli går det även att prova och köpa plagg "i butik" (Fridhemsgatan 8,http://stockholm.scout.se). Mälarscouthalsduken säljer vi i vår egen lokal till självkostnadspris. Första gången du köper en halsduk ingår Mälarscoutmärket, grenmärke och världsscoutorganisationsmärke. Märkena sätts på skjortan.

Medlemsavgift

Medlemsavgiften betalas via faktura som kommer hem med posten två gånger om året ungefär en dryg månad in på terminen. Avgiften bestäms på den årliga kårstämman som normalt hålls i slutet av september. Aktuell avgift hittar du här.

Det finns möjlighet för subvention av medlemsavgiften, läs mer här [länk].

Personuppgifter och hälsoinformation

Det är viktigt att du uppdaterar dina adressuppgifter hos Mälarscouterna så vi skickar tidning, faktura och e-post till rätt adresser. Du uppdaterar själv i vårt register Scoutnet, som du når via hemsidan.

Om du vill meddela hälsoinformation (exempelvis allergier eller någon form av avvikande kost) för ditt barn ber vi dig göra det via ett formulär på Mälarscouternas hemida. så att vi kan ta hänsyn till det vid möten, hajker, utfärder och läger. Formuläret hanteras konfidentiellt av oss och uppgifterna raderas efter varje verksamhetsår.

Genom medlemskapet godkänner du att vi hanterar Personuppgifter enligt vår Personuppgiftspolicy som du kan ta del av på hemsidan: https://malarscouterna.se/personuppgifter

Trygga Möten

Alla Mälarscouternas ledare genomgår utbildningen Trygga Möten som tagits fram av Scouterna i Sverige och används av många ungdomsorganisationer. Läs mer på http://tryggamoten.se. Ledare hos Mälarscouterna uppvisar också ett registerutdrag innan de utnämns som Ledare.

Plats för veckomöten

Vår bas är veckomöten i Karsviks Hage, Tegnebyvägen 16A i Norra Ängby. Äventyrare träffas 19.00-21.00 en gång i veckan. Cykla gärna eller gå. Bilar parkerar på Vultejusvägen enligt instruktioner här [länk] för att inte störa våra grannar.

Hjälpa till som förälder

Vi behöver ibland hjälp vid våra återkommande Kårarrangemang (Valborg/Ljuskvällen) och vid vår stuga K2.

Mälarscouterna

Mälarscouterna i Norra Ängby/Bromma gör unga redo för livet genom äventyr och utmaningar som får dem att växa som individer. Våra värderingar genomsyrar allt vi gör - vi är schyssta kompisar!
Mälarscouternas är en ideell organisation, ansluten till Scouterna i Sverige. Vi är omkring 400 aktiva medlemmar i olika åldrar fördelade på 10 avdelningar. Det finns drygt 90 000 scouter i Sverige och ca 38 miljoner i hela världen. Mer information om scouterna i Sverige finns på www.scouterna.se.
Hos oss finns det fyra spåraravdelningar (8-9 år), fyra upptäckaravdelningar (10-11 år), tre stycken äventyraravdelningar (12-14 år), tre utmanarlag (15-17 år) och roverscouter (18 – 25 år).

 

Direktlänk till uppdaterad information: https://malarscouterna.se/valkommen-aventyrare.