Medlem - logga in så ser du mer och kan anmäla dig till hajker och andra arrangemang!
Medlem - logga in så ser du mer och kan anmäla dig till hajker och andra arrangemang!
Snart är lägret slut och vi har frågat några scouter om de längtar hem eller inte. Vi har intervjuat Sebastian Edin om detta:
– Längtar du hem till Sverige?
– De första lägren jag var på hade jag hemlängtan, men med åren växte det bort, och jag har liksom vant mig vid att vara borta. Nu tycker jag att allting är jättekul.
– Längtar du efter vattnet hemma?
– Nej faktiskt inte. I början tyckte jag som alla andra, att vattnet smakade lite konstigt och äckligt, men nu dricker jag mer vatten än vad jag någonsin skulle göra hemma.
Vi gick runt och frågade några scouter om vad de ska göra när de kommer hem, och om de ens vill åka hem över huvudtaget.
LÄNGTAR HEM: 28 %
VILL STANNA: 52%
VARKEN ELLER: 20%
Sedan frågade vi vad de skulle göra när de kommer hem. De allra flesta skulle dricka gott vatten och duscha.De flesta scouter vill stanna kvar här, men de längtar ändå efter en varm dusch och gott vatten.
Text av: Sofia Iversen, Oliver Löfbom, Daniel Goës
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
När man går omkring på lägerplatsen är det svårt att missa att allt fler har plåster, sår eller bandage. Vi har gjort ett utredande reportage med exklusiva intervjuer med både patienter och sjukvårdare.
Allmänt är inställningen till sjukvården bra, och ingen av de vi har intervjuat har varit besvikna på sjukvårdarnas jobb. Vi intervjuade Cecilia, som är sjukvårdare här på lägret. Cecilia jobbar som läkare i vanliga fall, hon har varit sjukvårdare på läger tidigare, så hon blev tillfrågad om hon ville göra samma sak här på Hattifnatt, självklart tackade hon ja.
Cecilia säger att hon och de andra sjukvårdarna har plockat nästan 100 fästingar totalt under lägret. Hon säger också att några av de värsta fallen de fått har varit riktigt stora skrubbsår som de behövt plocka stenar ur, och skärsår som varit så djupa att de behövt tejpa.
Vi har även intervjuat flera av de som varit patienter i sjukstugan:
Torbjörn knivade sig i benet när han täljde, han säger att behandlingen var bra, men han fick ingen godis när det var över.
Linnea hade brutit benet i vintras, och det gick ur led igen på discot härom kvällen, hon fick vård, men inte heller hon fick godis.
Det leder oss till den viktigaste punkten. DET DELAS INTE UT GODIS I SJUKSTUGAN. Det här är inte okej, folk kommer dit och vill ha hjälp. De hjälper såklart men man sitter där och väntar men kommer det något godis? Nej för syster Janne sitter och glufsar i sig allt själv. Tack för oss från redaktionen och alla på sjukvården.
Skriven av Maja Småkrypen, Elliot Spanarna och Malte Jägarna.
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Ni kanske märkte att de hissade Hattifnatt-flaggan på halvstång igår morse. Vissa trodde någon dött... Men vi ville veta sanningen.
Efter ballongbrottet i tältet hade det hissats upp ballonger i flaggstängerna. Samband med detta skadats linan. När ledarna upptäckte detta gick tråden av och syster Janne fick komma till undsättning. Men vi tror att flaggan hissats på halvstång eftersom lägret snart är slut.
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Igår natt klockan 01.03 skedde ett fruktansvärt sabotage i ett av kökens tält.
Det började som ett litet bus med några få ballonger, men buset gick lite överstyr... Tältet var fullt med färggranna ballonger i alla storlekar och man kunde inte ta sig fram. Vi frågade några ledare hur de klarade av denna katastrof. Så här svarade Andreas som är ledare för Mockasinerna;
- Oskyldiga människor kan av ballongmage (ballonger i magen)! Dessutom kommer alla scouter på lägret dö av svält om det fortsätter på detta vis, p.g.a. att kökspersonalen inte kommer åt deras redskap och inte kommer kunna laga mat till alla. När vi intervjuade ledarna såg vi en scout som hade råkat riktigt illa ut och fick föras till syster Jane som fick ta ut ballongerna ur hans mage. Här ser ni hur han är alldeles full av ballonger. Vi mötte även en några äventyrare som hade sätt en misstänksam som tros vara hjärnan bakom brotten.
Nu efterlyser vi en lång, skäggig, glasögon och kepsklädd man som kallar sig själv för "Den store Lagge".
Text av: Agnes Thomée, Simon Wernersson och David Svensson
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Kl.20.00 på torsdagen satte musiken igång på Pprogramängen . Scouterna dansade till solen gick ner, och redaktionen har intervjuat några av de inblandade. Det här var dom bästa låtarna:
1. I love it
2. Gubben i lådan
3. Kom igen Lena
4. Disco Pogo
5. Danza kuduru
Redaktionens tycker:
1. Rosa helikopter
2. Wake me up
3. Duscha låten
Till de här låtarna dansade folk sig svettiga, och den vanligaste danserna var ”fist pump”, tåget och limbon. Utmanare från Scrofa scrofa påstår att de var rutinerade discomän och fick därför inte träningsvärk. Några äventyrare tyckte att det var väldigt skönt att gå på spa dagen efter discot.
Allt på discot verkar ha varit bra men några av spårarna tyckte att det var dåligt att de fick gå och lägga sig tidigare.
Romanserna på discot var många, t.ex:
1. Magnus och Lina
2. Felix och Oscar (alternativt ett triangeldrama mellan alla deltagare i Ålands Scout Mafia.)
3. Ett hemligt upptäckarpar (T+M=Sant)
4. Ett hemligt äventyrarpar (M+V=Sant)
5. Sofia och Isa (pussbild finns)
Lagge, ”Ålands Scout Mafia” med flera hjälptes åt att fixa ljudet och ljuset på discot. ”Ålands Scout Mafia” kommenterar att de är väldigt stolta över att ha ordnat musiken på det lyckade discot. De tog dagens hits och blandade med det bästa från igår. Flera scouter har kommenterat ledarnas dansande på discot och de flesta tycker att de dansade bra / exceptionellt.
Skrivit av: William Sönnerhed, Maria Sales Cavalcante, Hanna Ivarsen
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
” Det är skönt och avkopplande med yoga”
Sara som leder yogapasset beskriver hur de tio ungdomarna ska göra för att bli lugna och de ligger på liggunderlag och lyssnar på vad hon säger. Sara berättar om avslappning och om att komma in i ett tillstånd av lugn. Det var alldeles skönt och tyst i skogen. Innan avslappningen hade de gjort flera olika yogarörelser. En av de rörelser som Sara tycker om kallas Triangeln (se bild på Christer och Sara) och går till så här: Man står bredbent med ena handen i marken och den andra upp i luften. Sara säger att man kan göra yoga för att det är bra träning för kroppen och bra avslappning.
Emma, en av deltagarna på yogapasset säger: ”Det var roligt och skönt, men jag fick litet ont i axlarna i slutet”.
Sara: Det är roligt att göra yoga, jag hållit på med det i 10 år , men inte på scouterna.
”Det är skönt och avkopplande med yoga” (Bild på liggunderlagen)
Saras tips om hur man kan bli lugn på ett scoutläger: Man ska vara på en lugn plats, t ex i skogen, där det inte är så mycket folk och att man kan lyssna på t ex fågelkvitter eller vinden som susar.
Av: Louise Byström & Klara Nygård Från Fjärilarna, Mälarscouterna
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Få avundas livet som kock på scoutläger. Från 06:15 på morgonen till sent på kvällen sliter de i köket för att ge oss hungriga scouter vårat dagliga bröd. Vi bestämde oss för att undersöka hur det verkligen låg till i köket och om jobbet som kock på läger verkligen är så hårt som alla säger. När vi kom in i tältet möttes vi av en stressad kökschef vid namn Lovisa Gebert. Vi blir snabbt tillsagda att komma tillbaka om ca 20 minuter angående intervjun. För att fördriva tiden gick vi och frågade ett gäng glada scouter i serietecknings tältet:
Efter den snabba intervjun med de glada scouterna är det dags för vår efterlängtade intervju med köket. När vi alla har satt oss ner för att starta intervjun blir vi snabbt avbrutna av en varuleverans. När hon har tagit emot leveransen blir vi tillfrågade om det är okej att vi genomför intervjun medan hon arbetar. Vi säger att det går bra och påbörjar våran efterlängtade intervju:
Vi tackar för intervjun och förstår nu hur mycket jobb som ligger bakom maten i din kåsa. Vi kan intyga att alla i köket gör sitt allra bästa för att ge oss så bra mat som möjligt. Så hur hungriga ni än är, ha tålamod, klaga inte på småsaker och stressa inte personalen.
Den hett efterlängtade (och lite försenade) matsedeln har äntligen nått våran lägertidning
Lördag 27/7
Söndag 28/7
Måndag 29/7
Tisdag 30/7
Onsdag 31/7
Torsdag 1/8
Fredag 2/8
Lördag 3/8
Artikel författare: Sebastian Edin och Emma Levin
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Medans de flesta nästan drunknar i sin egen lort finns det några som anstränger sig till det yttersta för att hålla sig någonlunda fräscha även på ett scoutläger. Vi har besökt dem, i spat.
Klara Finnman och Mathilda Bohlin säger att det är väldigt skönt i spat, speciellt ansiktsmasken. Andra saker som finns i spat är fotbad, massage, fila naglarna, sätta gurkskiovor över ögonen och så kan man bada. Tjejerna är båda vana spabesökare och har bland annat varit på spa i skolan men trots detta tycker de inte att de som inte är i spat är så äckliga ändå. Någon som däremot tycker tvärtemot är Viktoria Lunning som vill ha minst en meters avstånd till folk som inte har varit på spat. Hon har tidigare varit på ett spa där hon fick choklad i ansiktet som hon tyckte var väldigt gott. En till tjej på spat, Estrid Söder tycker dock att det är okej att inte ha varit i spat och tycker att det bästa med spat är att vara med sina kompisar.
Av: Thomas Sivertsson och Andreas Wrang från Holkgänget, Spånga Scoutkår
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Bungy-run går ut på att man har en elastisk slang fastsatt på ryggen som en ryggsäck. Sedan ska man ta sats och springa på en presenning med såpa på sig. Längst ut på presenningen ligger det bollar som man ska försöka ta. De bollarna som man får de högsta poängen för ligger allra längst ut och det är de som är de svåraste att få tag på, eftersom att man dras tillbaka utav gummislangen. Idag är det en solig dag vilket är bra när man har bungy-run så att man inte blir kall och sjuk. Det är två lag med kanske tio i varje lag. En deltagare från varje lag kör samtidigt och det gäller förstås att man ska få de högsta poängen. Det verkar kul men ganska svårt!
Sofia Iverssen, Laxarna, Mälarscouterna
Fredrik Gren, Holkgänget, Spångascouterna.
Intervjuare: Sophia Ernestål
Fotograf: Hemming Niku
Vi intervjuade Mattias Bahnan från vilddjuren (SP):
Så här tycker Hugo Isaksson från Laxarna (MS)
Vi intervjuvade Pelle Blänning ansvarig för fiske.
Av: Siri Sollander och Jennifer Sundmark
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Tisdag den 30 juli 2013 kom spårarna till scoutlägret Hattifnatt. De sprang ut från bussen, alla glada och förväntansfulla. De packade ut sin tunga packning från bussen och in i en lastbil. Sen samlade dom ihop grupperna och gick.
Lägertidningen sprang brevid och intervjuade scouterna. Många ville inte svara på frågor men vi fick några svar. Bilar kom bakom spårarna men ingen flyttade sig, bilförarna blev ganska arga. När de kom till lägret blev de hälsade med "vågen" av upptäckarna. Alla gick till spindeltälten i spårarbyn och hade samling.
Det här är vad några av spårarna tyckte om lägret.
Alice Widh: Hur var resan? Det var tröttsamt och tog lång tid men det är kul att vara på Åland nu
Rasmus och Johan: Hur mår ni nu? Resan tog lång tid och det känns konstigt här
Edvin: Jag tror att något kommer att bli tråkigt
En röst en bit bort: ”nu ska jag hoppa på brorsan!!!”
Några små balla killar: Resan var väldigt lång och tråkig (och idiotisk). I morse var vi pigga när vi vaknade men blev tröttare under resan.
En liten tjej: Resan var okej och på morgonen var jag inte trött. Jag har inga speciella förväntningar inför lägret.
Av: Pontus Thornqvist, Hanna Nilsson och Simon Bossér.
Denna arikel är skriven av scouter som en del i lägerprogrammet.
Sofia Hult, transportledare för denna resan, kommenterar:
Resan startades tidigt i morse, solen lyste och alla var pigga och glada. Ju närmare Grisslehamn vi kom desto disigare blir vädret men scouterna höll fortfarande sina humör uppe. Väl i Grisslehamn så stannar bussarna på tre olika ställen, här fick några av scouterna bära sin packning lite längre än de andra och väl på båten så skulle de dessutom bära väskorna själv upp tre trappor. Vissa av scouterna blev så trötta av detta att de satte sig i trappen på väg upp och fastnade där. Men alla kom till slut upp och fick lägga av sig packningen.
På båten fanns det mycket för scouterna att upptäcka och med lite mat i magen så var energin tillbaka hos scouterna igen, medan vi ledare var helt slut. När vi väl ska av båten så ska ju självklart alla packningar av igen och på en ny buss.
Bussen från hamnen till lägerplatsen var lite tystare men livades upp av lägerlåten som spelades om och om igen på stereon i bussen. När vi sedan hoppade av bussen så var vi alla glada över att se lastbilen som skulle ta våra packningar till lägerplatsen och med färdiguppsatta tält var det bara att flytta in för spårarna och Hattifnatt2013 är igång på riktigt!
Paddlingen, en aktivitet för utmanare, började idag på tisdagen. Utmanarna som skulle vara med samlades vid stranden, där de började ta fram kanoterna. I bakgrunden hördes skratt och skrik från äventyrarna på den lilla flotten lite längre bort. De flesta ville inte bli intervjuade av oss, men till slut fann vi två utmanare som motvilligt blev intervjuade. De hette Sara Kjellin och Kristin Värnsten. Båda gick i Simbassängorné, en utmanargrupp (MS).
Vart ska ni paddla?
Vi ska paddla förbi tre öar och runda en ö, fast vi minns inte namnet på någon av dem...
Hur länge ska ni vara borta, och hur många är ni som ska paddla?
Vi ska vara borta under hela dagen, så vi ska äta lunch på vägen. För att svara på din andra fråga är vi 19 stycken som ska paddla.
Varför valde ni att paddla egentligen?
För att det är roligt och fridfullt.
Varför är det roligt?
Det är bara det, och så får man vara med sina kompisar och så.
Varför tror ni att ingen av de andra utmanarna vill bli intervjuade av oss?
Ingen aning... De kanske är nervösa...
Vi intervjuade också Magnus Brolin som är ledare för gruppen tillsammans med Daniel Barr (ordförande i Spånga Scoutkår) och Andreas Wrang (ledare i Holkgänget).
Varför valde du just att vara ledare för paddlingen?
För att det är matcho...
Han sade inget mer än det förutom att han ville vara med på framsidan...
Sedan gick vi, just innan de skulle åka iväg. Hoppas de kommer tillbaka...
Av Max Bonamy, Johanna Karén och Moa Nilsson
Denna arikel är skrivan av scouter som en del i lägerprogrammet.
Denna arikel är skrivan av scouter som en del i lägerprogrammet.
Innan vi åkte på scoutläger fick man bestämma vad man ville göra för aktiviteter. Vi har valt att intervjua de som valde trädklättring.
En av aktiviteterna var överlevnad. Där fick man lära sig hur man kan rena smutsigt vatten så man kan överleva länge om man t.ex. går vilse i skogen.
Mats Näslund, som är ansvarig för aktiviteten, berättade att scouterna ska filtrera bort smuts från vatten och sedan göra upp en eld med tändstål för att kunna koka vattnet.
Scouterna Hugo Nyberg och Oliver Sundberg visade hur man renade vattnet. De hade en PET-flaska där de skar loss botten och öppnade korken lite. De vände flaskan upp och ner och la först i stenar och över la de kaffefilter, kolstoft och grus. Sedan skulle de leta upp vatten i skogen som de försiktigt skulle hälla i flaskan. Kaffefiltret och gruset tog bort det första skräpet t.ex. barr och löv. Och sedan tog stenarna bort resten av skräpet.
För att få bort bakterierna är man tvungen att koka vattnet också. Då måste man göra upp en eld. De gjorde elden av bark, näver och ved och sedan tände de med tändstål berättade scouterna Matilda Skönborg och Filippa Johnsson.
Av: Emma Lennartsson och Ebba Nicklasson
Denna artikel är skriven av scouter som en del av lägerprogrammet
Klockan sju på morgonen anlände scouterna till den stora grusplanen vid Solvalla, där de tog avsked av sina kära föräldrar innan de klev på de stora, vita bussarna.
Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!