Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?
 
SCOUTKÅREN MÄLARSCOUTERNA
Ansluten till Svenska Scoutförbundet
VERKSAMHETSBERÄTTELSE
för 
SCOUTKÅREN MÄLARSCOUTERNA  ARBETSÅRET 2006 - 2007
 
Styrelsen för Scoutkåren Mälarscouterna får härmed avgiva följande 
verksamhetsberättelse för 76:e verksamhetsåret 060901 - 070831.
STYRELSE
Under verksamhetsåret har styrelsen haft följande sammansättning:
Kårordförande   Magnus Rygart
Vice kårordförande Ulrika Bjurström
Vice kårordförande Linnea Resare
Vice kårordförande Jakob Ekelöw
Kassör Johan Forssblad
Sekreterare Ulrika Ljungblad Jungmar
Avd repr.  
Ssc 1 Per Simonsson
Ssc 2 Ingela Jansson
Ssc 3 Johan Resare
Psc Andreas Nordén/Lars Brickstad
Jsc 1 Lars-Göran Gabrielsson
Jsc 2 Niklas Dyrefors
Msc 1 Åsa Lagerlöf
Msc 2   Edwin Skattman Udd
  
Övriga ledare och funktionärer
            
Mscledare /Insekterna/    
Linnea Resare 
Magnus Rygart
Åsa Lagerlöf
Sofie Jungmar (ht 06)
Mimmi Ericsson (ass)
Lina Hasselqvist (ass)
    
                                  
Mscledare /Fjärilarna/
Edwin Skattman Udd
Helena Skoog
Henrik Artman
Niklas Rygart
Max Westman
Jacob Malmström
Max Davidsson (ass)
David Lundquist (ass)
Jonas Wester (ass)     
 
Jscledare /Karparna/  
Lagge Gabrielsson
Anita Gabrielsson
Jan-Erik Malm
Jan Arnér
Sara Erneberg
Carl Rygart (ass)
Andreas Holst (ass)
Sara Hallin (ass ht 06)
 
Jscledare  /Kräftorna/  
Niklas Dyrefors
Susanna Hållbus
Elsa Nilsson
Jakob Ekelöw 
Åsa Karlsson
Björn Grinde
Pär Carlsson
 
Pscledare /Mockasinerna/  
Andreas Nordén (ht 06)
Lars Brickstad
Gunnar Grimsvik
Pontus Hult
Sven Rygart
Emil Jungmar
Mats Salomonsson
Lena Lokrantz
 
Sscledare/ Oppjollorné
Per Simonsson
Mattias Fridemark
 
Sscledare/N´dunkorné    
Ulrika Bjurström
Ingela Jansson
 
Sscledare/Chang Jiangorné
Ulrika Ljungblad Jungmar
Johan Resare
Utbildning Jan Arnér
Bidragsombud Per Simonsson
Medlemsregistrering Per Simonsson
Stugbokning Göran Haglund
Stugfogde Fredrik Jungmar
Lokalfogde Karsvik Willy Eriksson
Materiel Lagge Gabrielsson Jonas Sandell Fredrik Jungmar
Kontaktperson distriktet Caroline Wester
Kontaktperson nyanm. Johan Forssblad
Nyckelansvarig Åsa Olsson och Christer Ljungqvist
 
Postmottagare Ulrika Ljungblad Jungmar
Valberedning Ulrika Bjurström sammankallande
VERKSAMHET
Kåren har under året haft 320 medlemmar.
Sammanträden
Kårstyrelsen har under året haft 7 protokollförda sammanträden.
Insekterna
Under året har vi varit en avdelning med mellan 25 och 30 barn samt ett ledarteam med 5 ledare och 2 assistenter Under hösten var vi på en hajk tillsammans med Fjärilarna och vi höll till ute vid Kåken. Höstterminen innehöll till att börja med introduktion av de nya miniorerna. Vi lärde oss om sjukvård och knopar och pysslade till den årliga basaren. Under våren övade vi inför, och deltog i, scouternas dag som i år gick av stapeln kring Kaknästornet. Vi var på två hajker ute vid Kåken, en vårhajk och så den traditionella avslutningshajken tillsammans med resten av kåren. Självklart var vi även med på sommarens miniorscoutäger, Aioli på Vässarö.
 
Fjärilarna
Minioravdelningen Fjärilarna har under året haft ca 25 miniorer, några har slutat och några tillkommit under våren.  Deltagandet i mötena har varit gott.  Planering av innehållet för mötena och utflykterna har vi gjort tillsammans med Insekterna. Vi hade under hösten 17 och under våren 22 möten/aktiviteter.
Hösten inledde vi med att lära känna varandra och välkomna de nya miniorerna i gruppen, vi gjorde söljor till halsdukarna och hade naturmöte runt Kyrksjön. Vi hade ett föräldramöte där vi presenterade oss ledare och berättade om scouting och miniorverksamheten. Vi deltog även i tårtkalaset i samband med MS75, tillsammans med övriga mälarscouter.
I oktober var det dags för hösthajk. Tillsammans med Insekterna åkte vi ut till Kåken. Temat var Pippi Långstrump, mycket kul och spännande hände, och vi mötte förutom Pippi också alla hennes kompisar, några bovar och förstås Kling och Klang, som vi lyckades lura upp på Kåkens tak. Pippi fick till slut sina guldpengar tillbaka.  Efter hajken hade vi möten med mys och pyssel, lekar, knopar och en intressant utflykt till Spånga gymnasium. Där fick vi lära oss om utrotningshotade djur och även se både ormar och papegojor. Terminen avslutades med ett superhjälte möte innan kårens gemensamma terminsavslutning. 
På vårterminen hade vi möten som handlade om isvett, lärde oss chiffer, mera knopar, kims spel och tränade organisationstävling. Ett av mötena höll seniorlaget Chiangjangorné i, mycket uppskattat av våra miniorer. Vårhajk hade vi som vanligt tillsammans med Insekterna, temat var denna gång Äventyr/ Robin Hood. Under våren tränade vi inför Myrstigen under flera möten och sedan deltog vi med ett gemensamt lag. Myrstigen och scouternas 100 årsfirande på Gärdet. På avslutningshajken fick våra miniorer äntligen sova i tält, något de längtat efter hela våren. 13 Fjärilsminiorer återsågs sedan på Vässarö på sommarens miniorläger AIOLI där vi bodde tillsammans med våra Insektskompisar och hade 4 mycket lyckade, soliga och fullspäckade dagar.
Karparna
Juniorscoutavdelningen Karparna har under verksamhetsårets hösttermin haft 23 st. aktiva scouter, och under våren 22  st. Vi har varit 5 st. ledare, under hösten hade vi 3 st. assistenter och under våren 2 st. Veckomötena har varit på måndagar mellan kl. 19.00 och 20.30. Scouterna har varit indelade i fyra patruller: Braxen, Mörten, Iden och Rudan. Sammanlagt har vi haft 27 veckomöten (varav 13 på hösten och 14 på våren). Vid veckomötena har i genomsnitt 18 scouter och 4 ledare/assistenter varit närvarande. Vi har under året haft tre hajker samt en övernattning i Karsvik . Karpar har medverkat vid MS75-firande i Karsvik samt Basaren, Julavslutningen, Valborg, Avslutningshajken och Jiingijamborii.
Programmet har genomförts gemensamt för förstaårs- och andraårs- juniorscouter. De flesta veckomötena innehöll 3-4 programpunkter som barnen patrullvis genomförde en efter en. Programmet har i hög grad inriktats på att täcka de ingående momenten i prestationsmärkena Repet och Vägvisaren, samt knivbeviset. Verksamheten har haft som mål att utveckla barn och ledare på basis av scoutings metod, ge en grundutbildning i friluftslivet t ex hur man klär sig, packar och sköter om sig för att trivas i naturen på hajk och läger, hur de vanligaste scoutprylarna (kniv, stormkök, fotogenlykta, tält etc.) används och sköts om, hur man gör upp eld på ett säkert sätt och praktiserar grunderna i sjukvårdens L-ABC. Barnen har med förtjusning själva lagat mat på stormkök.
Några programpunkter att minnas:
1 Terminens första möte, tillbringade vi en varm septemberkväll i Judarnskogen. Vi satt i höstmörkret runt en lägereld, berättade roliga historier, sjöng och grillade korv. Med lumor i händerna vandrade vi tillbaka till Karsvik igen.
2 Höstens hajk 14 -15/10 hade som tema ”Recycle” med cykel som färdmedel transporterade vi oss via återvinningscentral vid Lövsta och Görvälns slott till Kallhälls scoutkårs stuga Slammertorp vid Kallhäll.
3 Vi har under året bl.a. lärt oss Scoutlagen, Stormkök, lumor, Stjärnhimlen, Chiffer,  FN:s konvention om Barns rättigheter, L-ABC, Karta & Kompass. Vi har också lagt ner ganska mycket tid på olika typer av samarbetsövningar.
4 På basaren och Valborg gjorde vi Brända mandlar och sålde.
5 I början på vårterminen fredagen den 2/2 hade vi en mysig övernattning i Karsvik med film och pizza.
6 Under våren har alla Karpar gjort sin egen hajkbricka 
7 Den 17/3 mars besökte vi SAS Flight Academy vid Arlanda där vi fick flyga olika flygplanstyper i simulatorer.
8 Vårens hajk, 31/3 – 1/4, som vi hade tillsammans med Kräftorna vid Kåken, hade  Mysterier som tema. 
9 Scouternasdags tävling Björnklon för juniorer, arrangerades i år på Skeppsholmen.  Våra juniorers patruller kom på hedrande 9:e, 48:e och 63:e plats av 113 tävlande patruller.
10 På sommarens läger Jiingijamborii deltog 14 st. Karpar och 5 ledare.
Vi ledare passar på att tacka alla Karpar för ett härligt år och alla föräldrar som stöttat oss med insatser.
 
Kräftorna
Vi har varit runt 20 scouter och 6 ledare på varje möte, vilket vi är mycket nöjda med eftersom Kräftorna tidigare har varit betydligt färre.
Vårat mål under terminen har varit att ha roligt med scouterna och lära dem grundläggande scoutkunskaper, om naturen och om världen. Det har vi gjort med hjälp av utvecklande och spännande möten, här kommer några exempel:
Terminen började traditionsenligt med att vi åt kräftor. Vi har haft två hajker under året, en Norrlandshajk och en Mysteriehajk tillsammans med Karparna. Vi har haft besök av en kille som bott ett år i Japan, vi lärde oss skriva våra namn på japanska och göra sushi. Scouterna fick även möjlighet att ta knivbeviset och vi har övat på att elda. Vi har lagat mat, både på hajker och möten och vi var med på Scouternas Dag.
Mockasinerna
På hösten hade vi många roliga möten bland annat drama, sjukvård, cybertown, tjej- & killmöte, karaoke, mat på hajk, yxa kniv & såg och knopar & surrning. Vi deltog också på Joti med god närvaro. Vi var också många som deltog på MS-75års tårtkalas. Där gjorde vi inte bara fina goda tårtor utan vi hade tårtkrig också. Två hajker han vi med på hösten också. En regnig hösthajk då vi sov i vindskydd ute på 
Lovön. Långt att gå men kul med riktig scouting tyckte många. Sen hade vi den traditionella luciahajken också. Ett helt långbord och all möjlig hemlagad julmat bland annat julkorv, Jansons, köttbullar och julgodis. På PWP ställde vi upp med en rolig pjäs. 
Våren började med några möten om hajk i kallt väder. Sen hade vi en riktig vinterhajk med många glada scouter. Det kröp ner till säkert 20 minusgrader på natten. På hajken spelade vi hemmagjord curling och lagade god mat över öppen eld. Andra möten vi hade under våren var skridskor, dragshowmöte, gör din egen film möte, woodcraft, Gunnars organisationstävling och kockduellen. Vi hade en vårhajk också som seniorlaget Chiangjiangorné ordnade så fint åt oss. Det var en superkul stadshajk och vi sov vid Lappkärrsberget. Vi lagade god mat och sjöng runt brasan. I början av maj så deltog vi också på Älghornet där vi slutade 7a. Väldigt bra!!! Lars Brickstad hamnade 12:a i AL-tävlan. Sen var vi också med på en jätterolig avslutningshajk. 
Sommarens höjdpunkt var lägret i Skåne. Jiingijamborii!!! Alla mockasiner utom två följde med!!! Jiingijamborii är ett minne vi tar med oss hela livet. Vi lagade vår egen mat över öppen eld och sov i tält. Mer ansvar ger mer frihet. Vi deltog i alla programpassen som man kunde gå på och dansade mest och bäst på alla discon. 
 
Chang Jiangorné
Tidernas seniorlag bildades en söndagskväll i augusti. Vi döpte oss snabbt efter Kinas längsta flod. Vi invígde oss själva i Judarnskogen med en kinesisk grillkväll. De äldre seniorer invigde oss med Casinokväll på Ängby slott. Höstterminen rullade på med bad, cybertown, besök hos GVB och Drakarna. Vi tryckte gröna tröjor och målade loftet i Ladan grönt och svart. Vi deltog i Scouternas Natt, TING på Vässarö, Jotii, hajk med Spångas seniorer, Bandy by night,  Lucia hajk och PWP. Vårterminen startade med julgransplundring samt att vi byggde en fin raggarbil som vi hade med till tävlingen Snåriga Skäggen där vi gjorde bra ifrån oss. Vi åkte till IKEA och handlade kuddar, madrasser och lampor till loftet som vi sedan inredde och invigde med Princesstårta. Vi ställde in en vinterhajk. Vi lärde oss att göra kemiska experiment med Johan... Vi bjöd in Älvsjös seniorer till ett lyckat lekmöte. Vi planerade och genomförde ett miniormöte inför scouternas dag. Vi planerade och genomförde en lyckad stadshajk för patrullscouterna. Vi lärde oss att dansa ett flertal danser tillsammans med Lagge och Anita. Vi var på Vårsmak på Vässarö. Vi packade 100kg godis och ordnade fiskdammen på Valborg. I maj spelade vi brännboll, var med på Avslutningshajken och förberedde oss inför Jiingijamborri. 9 seniorer och 1 ledare var med på Jiingijambori som var ett kanoläger att vara senior på.
 
N´dunkorné
Under året har seniorlaget N´Dunkorné varit 12 aktiva scouter samt 2 ledare. Vi har haft möten varje torsdag, 19.30-21.30, där 2 personer tagit ansvaret för planeringen och genomförandet av mötet. Vi har gjort en del aktiviteter utanför Karsvik, t.ex. filmkväll hemma hos någon, klättrat, spelat Cybertown och fotboll. I Karsvik har det bakats i det nyrenoverade köket, påskpysslats och fikats en hel del. I slutet på vårterminen gick det åt en del möten åt att börja fundera på vad 3:e-årsprojektet ska innebära. 
Vi deltog med 9 scouter och 1 ledare på förbundslägret Jingiijamborii i Rinkaby, Skåne under en vecka. Från det kommer vi särskilt minnas Andys och Calles ”gym” med hemmabygget bänkpressen och den inköpta poolen som inspirerade i stort sett alla grannar runt oss att bygga en egen pool. Bygget var en del i att vårens tema var bestämt till ”Friska våren”. 
 
Oppjollorné
Seniorlaget Oppjollorné har bestått av 7 seniorer och 2 ledare. Veckomöten med varierande tema, såsom Äckelmöte, Stadsorientering i Gamla Stan, Spelmöte, Pyssel- och Bakmöte. 
Vi har deltagit i flertalet kårarrangemang, däribland Norra Ängby skolas 75-årsjubileum, basaren och Valborg. 
Vi hade även i februari en riktig vinterhajk, med vandring längs Sörmlandsleden, från Handen till Paradisets friluftsgård, då det var -19 grader på natten. Vi hittade en raststuga att sova i, men ingen orkade vara eldvakt, så det var bra kallt på morgonen, och mjölken hade frusit. 
Traditionsenligt hade vi också Luciahajk, alla 3 seniorlag tillsammans, I Hässelby Strands stuga Myset. 
Annars var givetvis höjdpunkten vårt 3:e-årsprojekt att resa till Kroatien. Där besökte vi en Kroatisk scoutgrupp - "Jadran", i Split, gjorde diverse utflykter samt badade en hel del. 
Vi vill rikta ett stort tack till kåren för det stöd vi fått för att kunna genomföra denna resa, både praktiskt och ekonomiskt. 
Oppjollorné har även under året ansvarat för städningen i Karsvik.
 
Kårarrangemang
Under hösten fortsatte vi med firandet av vårt 75-års jubileum. Vi hade en stor och uppskattad tårtbakningstävling där många scouter deltog. För ledarna hade vi senare på året en middag med god mat, fina tal och roliga uppträdanden. Middagen fick avsluta jubileumsfirandet för den här gången. Vi deltog också i Norra Ängby skolas och Trädgårdstads föreningens båda jubileer.
Joti arrangerades för psc och uppåt i Björklundshage.
Ljusfesten genomfördes i Södra Ängby skola den 2:a advent med sång, uppträdande och bildspel. Basaren hölls i Södra Ängby skola. Vi höll även i arrangemangen vid Valborgsbrasan i Norra Ängby. 
Avslutningshajk vid KÅKEN genomfördes även i år med temat scouting om 100 år..
Ledarvård 
MS-stödförening bjöd ledare och assistenter på föredrag och buffé.
På avslutningshajken bjöds ledare och seniorer på ost och fika mys.
En planeringsdag genomfördes i januari och en planeringshelg i augusti på Barnens ö.
Ledarutbildning 
Året 2006-2007 fortsatte tyvärr i samma riktning som förra året med ganska få deltagare på ledarutbildningarna. Detta gäller tyvärr även assistenter och nya ledare detta år också. Samtliga ledarutbildningar, men även patrulledarkursen och SLUG skulle vi behöva väcka till liv igen. Givetvis har KUL en uppgift att informera om vad som finns, men även våra AL måste försöka få sina kollegor att anmäla sig på spännande och givande kurser.
Vår TG-utbildade  kassör Sven Rygart lyckades däremot få igång en Introduktionsutbildning på kårplanet som var väldigt välbesökt. Jag hoppas att vi främsta kan få fart på våra nya ledare till nästa år. Det är en förmån att få gå scouternas ledarutbildningar.
Assistentkurs – Ny som scoutledare
Två assistenter deltog under hösten på denna kurs, Andreas Holst och Sofia Hult.
TG – Treklöver Gilwell  Fjäll
Ulrika Ljungblad Jungmar slutförde sin TG-utbildning med ett projekt om ideellt ledarskap. 
Spela gitarr på sångstund/lägerbål
Lars-Göran Gabrielsson fortsatte att spela gitarr/ukulele även detta år. Även Ulrika Ljungblad Jungmar deltog i nybörjarkursen.
Sång & Mysik
En kurs där vi hade deltagare på var kursen som handlar om bl.a. lägerbål. Där deltog Sara Erneberg.
Mersmak
Distriktets kursdag där man själv väljer vad som är av intresse genomfördes inne i Stockhom i början av 2007. Dit lyckades vi locka tre glada entusiaster: Lars-Göran Gabrielsson, Ulrika Ljungblad Jungmar och Per Simonsson.
Vargarnas Äventyrskurs
Anni Billving, genomgick kursen där man lär sig att bygga ett äventyr för scouterna.
Läger
96 Mälarscouter från junior och uppåt deltog i Jiingijamborii på Rinkabyfältet i Skåne 14-22 juli., Lägret hade 20000 deltagare från Sveriges fem scoutförbund och från ett flertal andra länder. Vi delade by med en tysk scoutkår. Vi surrade en fin by med portal, bord, vedeldad dusch, utsiktstorn, pool och gym. Maten lagades på eld och gasol. Luncherna åts ute på programpassen. Dagsprogrammet hade olika teman: respekt, tillsammans, möt världen, världsförbättrarbyn och upplevelse färden. På eftermiddagar och kvällar fanns spontanprogram för alla åldrar med spel, lekar, hantverk, disco, caféer. Seniorerna hade ett eget programområde Rosen där det fanns en mängd aktiviteter: isklättring, bungyjump, konserter, badtunnor, bibliotek , caféer. Några kvällar var det gemensamma samlingar vid stora scenen med olika framträdande. Lägret avslutades med ett hundraårskalas med karnevalståg och artister på stora scenen.
Kårens miniorscouter åkte på eget läger till Vässarö i augusti. Miniorerna träffade de snälla och gästvänliga ö-borna och fick hjälpa dem att hitta botemedlet till den sjukdom som gav dem blåa prickar och minnesförlust. Fyra soliga och roliga dagar med 20 scouter och 30 ledare/föräldrar/assistenter har gjort att kåren nu till hösten kunnat starta en tredje miniorscoutavdelning!
Materiel & Förråd 
Under hösten lämnades större delen av vårt arkiv till distriktets arkivgrupp för genomgång och senare arkivering hos Stockholms stadsarkiv. 
Vi har under året köpt in diverse utrustning och materiel för möten, hajker och läger, bl.a. nya kör-mikrofoner för Valborg,  ytterligare en glödpenna till Karsvik och ett nytt ”garage-tält””
Scouting´s Sunrise
På morgonen den 1 augusti samlades scouter över hela världen för att se solen stiga upp till ett nytt scoutsekel. Vid firandet på Vässare deltog 5 Mälarscouter. Efter en festbuffé och några timmars sömn (för vissa), var det kl. 04.15 samling på klipporna bortom Östra ängarna för att se soluppgången, avge scoutlöftet och fika.
Hemsida
Kårens interaktiva hemsida används flitigt som informationskanal.
Kåken
Scoutstugan Kåken på Lovön har använts flitigt av oss själva på hajker samt varit uthyrd till andra nyttjare.
Kårstyrelsen vill varmt tacka alla Mälarscouter för den fina 
insats som gjorts under det gångna året.
Bromma i oktober 2007
Magnus Rygart
Ulrika Bjurström
Linnea Sjöberg
Jakob Ekelöw
Johan Forssblad
Ulrika Ljungblad Jungmar
Per Simonsson
Ingela Jansson
Johan Resare
Andreas Nordén
Lars Brickstad
Lagge Gabrielsson
Niklas Dyrefors
Edwin Skattman Udd
Åsa  Lagerlöf
…………………………….               …………………………….
Magnus Rygart, ordf. Ulrika Ljungblad Jungmar, sekr.

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!