Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?
 
SCOUTKÅREN MÄLARSCOUTERNA
Ansluten till Svenska Scoutförbundet
VERKSAMHETSBERÄTTELSE
för 
SCOUTKÅREN MÄLARSCOUTERNA  ARBETSÅRET 2007 - 2008
 
Styrelsen för Scoutkåren Mälarscouterna får härmed avgiva följande 
verksamhetsberättelse för 77:e verksamhetsåret 070901 - 080831.
STYRELSE
Under verksamhetsåret har styrelsen haft följande sammansättning:
Kårordförande   Magnus Rygart
Vice kårordförande Ulrika Bjurström
Vice kårordförande Linnea Sjöberg
Vice kårordförande Niklas Dyrefors
Kassör Johan Forssblad
Sekreterare Ulrika Ljungblad Jungmar
Avd repr.  
Ssc 1 Ingela Jansson
Ssc 2 Ulrika Ljungblad Jungmar
Ssc 3 Edwin Skattman Udd
Psc Emil Jungmar
Jsc 1 Lars-Göran Gabrielsson
Jsc 2 Malin Arvidsson
Msc 1 Åsa Lagerlöf
Msc 2   Jacob Malmström
Msc 3 Sofia Hult
  
Övriga ledare och funktionärer
            
Mscledare /Insekterna/  
Åsa Lagerlöf
Magnus Rygart
Niklas Dyrefors
Dan Kjellin
Mimmi Ericsson
Lina Hasselquist (ass)
Louise Cederhag (ass)
  
    
                                  
Mscledare /Fjärilarna/
Jacob Malmström
Helena Skog
Kjerstin Skoglund
Martin Gabrielsson
Jonas Wester (ass)
 
Mscledare /Spindlarna/
Sofia Hult
David Lundqvist
Anders Wibrink
Lovisa Gebert (ass)
Emma Malmeby (ass)
    
 
Jscledare /Karparna/  
Lagge Gabrielsson
Jan-Erik Malm
Sara Erneberg
Henrik Artman
Carl Rygart (ass)
Andreas Holst (ass)
 
Jscledare  /Kräftorna/  
Malin Arvidsson
Åsa Karlsson
Björn Grinde
Pär Carlsson
 
Pscledare /Mockasinerna/  
Emil Jungmar
Gunnar Grimsvik
Sven Rygart
Per Simonsson
Linnea Sjöberg
Anni Billving
Sara Källmark
 
Sscledare/N´dunkorné    
Ulrika Bjurström
Ingela Jansson
 
Sscledare/Chang Jiangorné
Ulrika Ljungblad Jungmar
Lars Brickstad vt - 08
Alexander Karlsson vt - 08
Elsa Lindblad vt – 08
Utbildning Jan Arnér
Bidragsombud Johan Forssblad
Medlemsregistrering Per Simonsson
Stugbokning Joel Brynielsson
Stugfogde Fredrik Jungmar
Lokalfogde Karsvik Willy Eriksson
Materiel Lagge Gabrielsson Erik Gustafsson Fredrik Jungmar
Kontaktperson distriktet Caroline Wester
Kontaktperson nyanm. Anita Gabrielsson
Nyckelansvarig Familjen Rygart
 
Postmottagare Ulrika Ljungblad Jungmar
Valberedning Anita Gabrielsson sammankallande
VERKSAMHET
Kåren har under året haft 315 medlemmar.
Sammanträden
Kårstyrelsen har under året haft 8 protokollförda sammanträden.
Insekterna
Under året har vi varit en avdelning med 27 barn varav 17 andra åringar och 10 första åringar samt ett ledarteam med 5 ledare och 2 assistenter. Under hösten var vi på en Carl von Linné hajk tillsammans med Fjärilarna och Spindlarna och vi höll till ute vid Kåken. Höstterminen innehöll till att börja med introduktion av de nya miniorerna sedan lärde vi oss bl.a. knopar, chiffer, gav oss ut på ”resa” i världen och pysslade till Mälarscouternas basar. Terminen avslutades med gemensam terminsavslutning i Ängby med slutkläm vid Karsviks Hage. Under våren tog vi världsnaturmärket, ”Pandan”, vi gjorde en storsatsning på Myrstigen och lyckades ta oss in på en hedrande andra plats vilket vi firade med en massa glass. Att bli tvåa på Myrstigen är verkligen en prestation vi är mycket stolta över! Under våren hann vi även besöka djurhuset på Spånga Gymnasium, vi hade Bingolottomöte, vi lärde oss kasta livlina och hade skattjakt i Ängby. Vi var på två hajker ute vid Kåken, i mitten av april hade vi Ronjahajk tillsammans med de andra minioravdelningarna och så den traditionella avslutningshajken tillsammans med resten av kåren. Självklart var vi även med på sommarens läger, Rauk
Fjärilarna
På hösten gjorde vi söljor, vi åkte på Linnéhajk ute vid Kåken tillsammans med de andra minioravdelningarna. Hade knopmöte och internationellt möte. Vi dekorerade pepparkakor till basaren, vi deltog i kårens ljusfest i Ängby. Under våren var vi på Ronjahajk och avslutningshajk. Vi hann även med att besöka brandstationen och tekniskamuseet. Vi kom 11 på Myrstigen på scouternas dag. Scoutåret avslutades med ett riktigt äventyr sommarens läger Rauk-08 på Gotland.
Spindlarna
HT 2007
Terminen började med en lek och föräldramöte. Vi grillade lite korv och berättade om vad scouting är och hur det går till i vår kår. Under terminen har vi haft 19 barn och det har högst varit 3 borta på mötena. Barnen har blivit indelade i 3 patruller, hoppspindlarna, zebraspindlarna och korsspindlarna. Ledarna är uppdelade som ansvariga för patrullerna. 
De har gjort egna söljor, fått skjortorna och de väntar förväntansfullt på halsdukarna.
Under mötena har barnen fått lära sig knopar, chiffer. Vi har även haft lite tipspromenad, sångstund, drama, hinderbanor, pyssel och barnen har fått resa i världen. Barnen har även varit på sin första hajk, som de tyckte var jätterolig. De vill åka på fler hajker! 
Barnen fick rita teckningar om vad de hade tyckt varit roligt under året som vi hängde upp på spåret som var på ljusfesten. Hösten avslutades med maskerad, kakor, luciatåg och mys. 
Om man sammanfattar hösten så har det som minst varit 20 personer på mötena (ledareinräknat). Vi har haft 13 möten och en hajk.
 Vi har fått mycket positiv respons från föräldrar och barn så vi är alla nöjda med vår höst. 
VT 2008
Under våren har vi fått ett tillskott på 2 nya miniorer. 
Vi har fortsatt att vara många på mötena. 
Under mötena har vi lärt oss om isvett, woodcraft, övat på våra knopar och sjukvård. Vi har även haft ett hjärtemöte och bageristuga. 
Vi har gjort örngott som barnen kan ha med sig på hajker och läger.
Mycket under våren har legat på fokus inför vår debut på Myrstigen. Barnen tävlade tillsammans med avdelningen Fjärilarna och kom på en 11 plats. I ledartävlan kom vi på en 14 plats.
Under sommaren så åkte 16 av barnen med på kårens läger på Gotland. Det var regnigt men barnen höll modet uppe och tyckte trots allt att det var ett roligt läger.
Responsen från föräldrarna har varit god efter Spindlarnas första år som avdelning.
Karparna
Juniorscoutavdelningen Karparna har under hösttermin 07 haft 21 st. aktiva scouter 
(6st tjejer och 15st killar) , och under våren08  23st (5st tjejer och 18st killar). Vi har varit 4 st. ledare och 2 st. assistenter . 
Veckomötena har varit på måndagar mellan kl 19.00 och 20.30. Scouterna har varit indelade i fyra patruller: Braxen, Mörten, Iden och Rudan.
 Vi har under året träffats på 27 veckomöten (12st på hösten och 15st på våren) samt 2st hajker och en övernattning i Karsvik . Vid våra aktiviteter har i genomsnitt 18 scouter och 5 ledare/assistenter varit närvarande. 
Programmet har genomförts gemensamt för förstaårs- och andraårs- juniorscouter. De flesta veckomötena innehöll 3-4 programpunkter som barnen patrullvis genomförde en efter en. Programmet har i hög grad inriktats på att täcka de ingående momenten i prestationsmärkena Repet och Vägvisaren, samt knivbeviset. Verksamheten har haft som mål att utveckla barn och ledare på basis av scoutings grundpålar, ge en grundutbildning i friluftslivet t ex hur man klär sig, packar och sköter om sig för att trivas i naturen på hajk och läger, hur de vanligaste scoutprylarna (kniv, stormkök, fotogenlykta, tält etc.) används och sköts om, hur man gör upp eld på ett säkert sätt och praktiserar grunderna i sjukvårdens L-ABC. 
Vi har under året också  lärt oss Scoutlagen, Om djurlivet i kyrksjön,  Stjärnhimlen, Chiffer, Karta & Kompass och mycket mera. 
Terminens första möte, tillbringade vi en varm september kväll i Judarnskogen. Vi satt i höstmörkret runt en lägereld, berättade historier, sjöng och grillade korv. Med lumor i händerna vandrade vi tillbaka till Karsvik.
I början av höstterminen, en lördagseftermiddag vi badade på Beckombergas simhall.
Höstens hajk 20 -21/10 hade vi tillsamman med Kräftorna, Hajkens tema var ”Upptäcksresan” Med cykel som färdmedel och ett antal pappor som färdkamrater transporterade vi oss via Drottningholms slott, och Kina slott på stigar och småvägar till Kåken.
I början på vårterminen fredagen den 15/2 hade vi en mysig övernattning i Karsvik med film och pizza.
Den 11/2 besökte vi det nya stjärnobservatoriet på Nya Elementar.
Vårens hajk, 5 – 6/4, som vi också hade tillsammans med Kräftorna var en vandringshajk från Vattenverket till Kåken. 
Uppdraget var att få tag på motgift för att stoppa terrorister.
På valborg gjorde vi som vanligt ”Brända mandlar” och många Karpar hjälpte till att stoppa i påsar och sälja.
På vårens sista möte gästade vi Träkvista Sjöscoutkår och paddlade Kanadensare.
På sommarens läger Rauk08 på Gotland deltog 14 st. Karpar och 4 ledare.
Karpar har också medverkat vid Basaren, Julavslutningen och Avslutningshajken 
Vi ledare passar på att tacka alla Karpar för ett härligt år och alla föräldrar som stött oss med insatser.
Kräftorna 
Vi har haft mellan 8 och 14 barn på våra möten. Under hösten hade vi Linné-hajk med Karparna vid Kåken. Vi cyklade från Ängbyplan till Kåken. Under våra andra möten har vi bl.a. lagat mat på stormkök, kastat livlina, klättrat klättervägg, simmat och haft samarbetsövningar. Vi knöt knopar på ett möte och hade film- och mysmöte med Jönssonligan. Vi har också haft fotomöte där vi lärde känna vårt närområde. Vårens hajk var en spännande jakt på terrorister och smittsamma bakterier i Lovöskogarna kring Kåken. Några av oss var med på Scouternas Dag. Självklart var Kräftorna med på sommarens läger, Rauk 2008.
Mockasinerna
Patrullscouterna började hösten som två avdelningar, Mockasinerna och Dojjorna. Men avdelningar slogs ihop under hösten och blev Mockasinerna. Höstens möten bestod av grillning i Judarn, surrning, kille/tjej, eldning m.m. två hajker, en hösthajk där vi vandrade på Sörmlandsleden och bodde i vindskydd och en Luciahajk där vi lagade massa julmat, hade skattjakt och luciatåg bland annat. 
Våren startade vi bland annat med möte om våra sinnen, lekmöte, eldning och sjukvård. Sen hade vi en vinterhajk men vädret påminde mer om en vårhajk. Vi gick på Sörmlandsleden och bodde i fast vindskydd vid paradiset. Vi var även på hajk i Lillkåken med seniorerna.
Senare hade vi en cykelhajk tillsammans med Rovfåglarna från Barkarby-Skälby. Det bjöds på bl.a. pyjamasparty, äventyr, regn och sol, men även ett mord som skulle lösas.
Vi kom på 6:e plats i Älghornet på Scouternas Dag.
Terminen avslutades med att tredjeåringarna ordnade ett möte för de andra scouterna och ledarna, med stafetter och lekar.
 
Året avslutades med läger på Gotland där vi var 23 glada patrullscouter. Vi bodde i vindskydd utanför Visby, såg invigningen av medeltidsveckan och utforskade staden. Vi vandrade till Torsburgen och såg den gamla skogsbranden också.
Trots massor av regn var det ett lyckat läger tyckte barnen
Sssiehkmvvorné
På höstterminen 2007 började vi lugnt med en presentation av ledarna och
seniorerna i  SSSIEHKMVV-orné fick en mjukstart. Vi har senare haft ett
lekmöte, eldmöte, bowlat och haft en scoutfemkamp. Vi har haft ett LAN/Joti
med p-scouterna. En aktivitet som uppskattades mycket och "gick i repris" nu
under höstterminen 2008. Vi gick på Laserdome och hade ett spelmöte. Vi
bakade och förberedde oss inför PWP. Vi planerade och genomförde hajk. Vi
var på Luciahajk och klättrade på Klätterverket. Vi avslutade med ett
filmmöte.
Under våren 2008 har vi pratat om vart vi vill åka på trejedeårsresa. Det
förslag som "vann" var Skottland. Vi har haft hajkplanering och åkt på hajk.
Vi har haft flera filmmöten (2 st.) och bakat. Under april har vi följt upp
tredjeårsresasnacket, haft ett pokermöte, ett eldmöte (favorit i repris)
samt packat godispåsar inför Valborg (fiskdammen). Som synd var så lämnade
en av ledarana, Lena Lokrantz, vårt seniorlag denna termin.
Chang Jiangorné
Vi har varit 7 scouter och 1-4 ledare.
Höstterminen började med planering med hjälp av spelet orangino. Vi lagade både skrabbelucker och pizza på stormkök, invigde det nya seniorlaget med en kväll på cybertown, tittade på film, hade dramamöte, tävlade på en blöt Scouternas Natt, har tovat vantar av ull, bränt mandlar på basaren, haft spelmöte, deltog i Bandy by night , var på Luciahajk med de andra seniorlagen, terminen avslutades med att vi bakade en fin pepparkaksborg.
Vårterminen startade med skidresan, vi kom tvåa på Snåriga skäggen, vi fick tre nya ledare som vi invigde med en svår frågerunda, vi sjöng singstar, hade mer dramamöte, hjärtemöte, var på hajk i Lillkåken och red islandshäst på Övergrans jordbruk, haft en internationell statsorientering, spelat gitarr, varit på discogympa, dansat lindyhop och streetdance, vi tog hand om kokosbollskatapulten och klubba råttan på Valborg, vi var med på avslutningshajken, under sommaren deltog vi i Rauk-08 och Boomerang på Vässarö.
N´dunkorné
Under vårt sista år som seniorscouter har vi varit 14 aktiva scouter + 2 ledare. Vi har träffats varje torsdag kväll i Karsvik mellan 19.30-21.30. Aktiviteter att minnas är när Andreas och Carl bjöd in oss andra till Karsviks compagniet och vi letade efter blåtandsmannen med slipsar på huvudet eller när Per W hade byggt en stor form i trä som vi hällde gips i och gjorde avtryck av våra händer. Årets stora projekt har varit att planera och samla in pengar till en gemensam resa till Kroatien. För att komma dit ansvarade vi för caféet på valborg där vi slog rekord i omsättning och vi städade Karsvik en gång i månaden. Resan genomfördes mellan den 25 juni och 2 juli där Split med skärgård blev målet. Resan blev till ett härligt minne för oss alla. Vi träffade en lokal scout som hjälpte oss den första dagen. Förutom mycket solande och badande så åkte vi forsränning, cyklade i bergen, spelade tennis, beachvolley samt vindsurfade. 
Vi hade en egen hajk under året, på Calles landställe på Färingsö. N´Dunkorné hade även några representanter på skidresan och avslutningshajken. Till kårens läger på Gotland åkte vi 7 personer, som både assistenter, seniorer och programansvarig.
Kårarrangemang
Basaren hölls i Södra Ängby skola..Ljusfesten genomfördes med ett ljusspår från Ängbytorg där varje avdelning hade en station. Där efter fick alla varm saft och pepparkakor innan avslutningen tog vid med bildspel i ”bokskogen”.  Ledare och seniorer bjöds senare på paj, sallad och fika i Karsvik. Vi höll även i arrangemangen vid Valborgsbrasan i Norra Ängby. 
Avslutningshajk vid KÅKEN genomfördes med temat Europa
Ledarvård 
MS-stödförening bjöd ledare och seniorer på grillmiddag på fredagkvällen innan avslutningshajken.
En planeringsdag genomfördes i januari och en planeringshelg i augusti på Barnens ö.
Ledarutbildning 
Emil Jungmar gick ALU. Jonas Wester och Viktor Malm gick Blå-hajk Jägarna.
Läger
Vi åkte på ett fantastiskt läger Rauk 08 utanför Ljugarn på Gotland. Då vi bodde precis vid stranden fick vi ordna allt från vatten till toaletter. Programgruppen hade ordnat ett fullspäckat program med aktiviteter på hela Gotland. Tyvärr lyste solen med sin frånvaro och vi fick lära oss att tömma tält på regnvatten. Det positiva var att så många följde med från minsta minior till äldsta ledare. 
Materiel & Förråd 
Ett antal nya tält köptes in till lägret, 3st garagetält (4x6m) och 3st lättare tält från Halti av typ tunneltält för 6personer. 
 
Hemsida
Kårens interaktiva hemsida används flitigt som informationskanal.
Kåken
Scoutstugan Kåken på Lovön har använts av oss själva på hajker samt varit uthyrd till andra nyttjare.
Kårstyrelsen vill varmt tacka alla Mälarscouter för den fina 
insats som gjorts under det gångna året.
Bromma i oktober 2008
Magnus Rygart / Johanson
Ulrika Bjurström
Linnea Sjöberg
Niklas Dyrefors
Johan Forssblad
Ulrika Ljungblad Jungmar
Ingela Jansson
Edwin Skattman Udd
Emil Jungmar
Lagge Gabrielsson
Malin Arvidsson
Åsa  Lagerlöf
Jacob Malmström
Sofia Hult
…………………………….               …………………………….
Magnus Rygart / Johansson ordf. Ulrika Ljungblad Jungmar, sekr.

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!