Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?

mys-gruppbild

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

för

SCOUTKÅREN MÄLARSCOUTERNA

(Ansluten till Svenska Scoutförbundet)

ARBETSÅRET 2008 - 2009

 

Styrelsen för Scoutkåren Mälarscouterna får härmed avge följande

verksamhetsberättelse för 78:e verksamhetsåret 080901 - 090831.

 

 

STYRELSE

 

Under verksamhetsåret har styrelsen haft följande sammansättning:

 

Kårordförande             Magnus Johanson

Vice kårordförande      Ulrika Bjurström

Vice kårordförande      Linnea Sjöberg

Vice kårordförande      Niklas Dyrefors

Kassör                        Johan Forssblad

Sekreterare                 Ulrika Ljungblad Jungmar

 

Avd repr.

Utm 1                         Lars Brickstad

Utm 2                         Mattias Fridemark

Utm 3                         Emil Jungmar

Ävt                             Jacob Malmström

Upp 1                          Lars-Göran Gabrielsson

Upp 2                          Lina Hasselquist

Spå 1                          Susanna Hållbus

Spå 2                          Kjerstin Skoglund

Spå 3                          Sofia Hult

 

Övriga ledare och funktionärer

 

Spårarledare /Insekterna/

Susanna Hållbus

Emil Jungmar

Erik Gustafsson

Magnus Gutenberg

Ludvig Hult

Caroline Wester ht 08

Maja Gabrielsson (ass)

 

Spårarledare /Fjärilarna/

Kjerstin Skoglund

Henrik Artman

Helena Skog

Gunilla Efraimsson

Jonas Wester

 

Spårarledare /Spindlarna/

Sofia Hult

David Lundqvist

Anders Wibrink

Jesper Gummesson

Martin Gabrielsson                                              

Upptäckarledare /Karparna/

Lagge Gabrielsson

Dan Kjellin

Birgitta Simonsson

Per Simonsson

Marie Grönqvist vt 09

Torbjörn Hagenstam (ass)

 

Upptäckarledare  /Kräftorna/

Niklas Dyrefors

Magnus Johanson

Lina Hasselquist

Mimmi Ericsson

 

Äventyrarledare /Mockasinerna/

Jacob Malmström

Jakob Ekelöw

Ulrika Bjurström

Björn Grinde

Andreas Holst

Ingela Jansson

Åsa Karlsson

Sara Källmark

Carl Rygart

 

Utmanarledare/Brandsläckorné

Emil Jungmar

Susanna Hållbus

Max Davidsson vt 09

 

Utmanarledare/ Sssiehkmvvorné (Sockerbitarna)

-

Utmanarledare/Chang Jiangorné

Ulrika Ljungblad Jungmar

Lars Brickstad

Alexander Karlsson

Elsa Lindblad

 

 

Utbildning                    Jan Arnér

 

Bidragsombud              Johan Forssblad

 

Medlemsregistrering     Per Simonsson

 

Stugbokning                 Joel Brynielsson

 

Stugfogde                    Fredrik Jungmar

 

Lokalfogde Karsvik       Willy Eriksson


Materiel                       Lagge Gabrielsson Erik Gustafsson Fredrik Jungmar

 

 

Kontaktperson nyanm. Anita Gabrielsson

 

Nyckelansvarig             Familjen Rygart

Postmottagare             Ulrika Ljungblad Jungmar

Valberedning

 

 

VERKSAMHET

 

Kåren har under året haft 317 medlemmar.

Sammanträden

Kårstyrelsen har under året haft 8 protokollförda sammanträden.

 

 

Insekterna

Höstterminen 2008

Under hösten har vi varit omkring 25 scouter varav 7 andaåringar och 18 förstaåringar med till att börja med tre ledare och en assistent samt ett par föräldrar som har stöttat verksamheten. I november tillkom en ledare och mot slutet blev en av föräldrarna officiellt ledare. På veckomötena har det varit ca 20 barn i genomsnitt. Barnen har inte varit indelade i fasta patruller utan blivit uppdelade i mindre grupper allt eftersom.

 

Programmet på veckomötena har omfattat info om scouterna, livlina, sölja, knopar, internationellt, djur och natur, drama, chiffer, återvinning, äventyr, sjukvård, musik och julmys.

 

Äventyrsmötet handlade om att leta försvunna agenter via chiffermeddelanden och spårtecken. Mötet avslutades med uppvisning i eldstångsjonglering och saft och bullar på ängen utanför Karsvik. Julmyset bestod av pepparkaksbak och pyssel.

 

I början på oktober var vi på Pippihajk vid kåken tillsammans med Fjärilar och Spindlar.

Vårterminen 2009

Under våren, efter att några slutat och några nya börjat, blev vi till slut 26 scouter varav 4 andraåringar och 22 förstaåringar och en ledare och en assistent tillkom samt en ledare slutade. På veckomötena har det varit ca 18-20 barn i genomsnitt. Scouterna blev indelade i fyra fasta patruller i början av terminen nämligen Humlan, Myran, Trollsländan och Gräshoppan.

 

Programmet på veckomötena har omfattat samarbetsmöte med organisationstävling, matlagning på stormkök (potatismos och steka kassler), föräldramöte med filmvisning, mått och mängd, isvett och livlina, Kenyakväll, matsakspåse med mönster i batikfärg, hajkpackning och rätt klädd med mannekänguppvisning, afterhajk med spa, tillverkning av patrullflaggor i olika färger, sjukvård, lägerbål med sång och pinnbrödsbakning, naturspår med allemansrätt runt Judarnängen, knopar med knopstafett, cirkusmöte och picknick med tillagning av godis och saft.

 

I slutet av mars hade vi vår hajk vid Kåken på temat klassiska sagor med 14 scouter, 3 föräldrar samt 7 ledare och assistenter. Vi deltog i kårens valborgsfirande på Kyrksjöängen och svarade för Klubba råttan där även några av scouterna hjälpte till. På Scouternas dag deltog 6 barn och 8 vuxna med två föräldrar inräknade, placeringen blev därför ganska blygsam mot förgående års andraplacering.

 

På avslutningshajken var vi 17 scouter och 4 ledare och på sommarens distriktsläger Mysteriet på Vässarö var vi 15 scouter och 2 ledare från Insekterna.

 

Vi ledare vill samtidigt passa på att tacka alla Insekter för ett roligt och givande år och alla föräldrar som stöttat oss med olika insatser.

Fjärilarna

Höstterminen 2008

Vid terminens början så började 25 förstaåringar och med de 7 kvarvarande andraåringar så blev var vi 32 scouter. Vi var 5 ledare med ett delegerat ansvar.

Programmet på veckomötena har omfattat info om scouterna, sölja, knopar, organisationstävling, internationellt, djur och natur, drama, chiffer, sjukvård, besök på Spånga djurgymnasium och pulkaåkning i ”rännan” då den första snön anlände.

 

I början på oktober var vi på Pippihajk vid kåken tillsammans med Insekterna och Spindlarna då var det 27 fjärilar med.

Vårterminen 2009

Då några hade slutat under hösten så var vi 27 scouter då vårterminen började varav 4 andraåringar och 23 förstaåringar. Vi var nu 6 sex ledare som tog ett gemensamt ansvar för verksamheten. På veckomötena har det varit drygt 20 barn i genomsnitt. Scouterna var indelade i fyra patruller – nässelfjärilarna, citronfjärilarna, blåvingarna och kålfjärilarna.

 

Programmet har bland annat omfattat ljusspår, isträning, internationellt, chiffer, knopar, organisationstävlingar, besök på Björklunds hage, Ängby runt, prova på att klättra med erfaren ledare, letat efter småkryp på i Judarn och Kyrksjön.

 

Helgen efter påsk i april hade vi vår hajk vid Kåken på temat ”Wild kids”. Vi deltog i kårens valborgsfirande på Snorreängen och svarade för aktiviteten - slå snabbast i en spik i en planka. Vi deltog också i myrstigen på scouternas dag den 10 maj . Vi var med på avslutningshajken samt distriktslägret Mysteriet på Vässarö då var vi 12 scouter och 3 ledare.

 

Spindlarna

HT 2008

Terminen startade först i början av september. Eftersom nästan alla barn fortsatte som 2:a års spårare blev föräldramötet ganska minimalt.

 

Under de första mötena grillade vi pinnbröd, lekte namnlekar och gjorde nya söljor. De 3 patrullerna (hoppspindlarna, zebraspindlarna och korsspindlarna) bakades om en smula. Under mötena har barnen fått lära sig knopar och chiffer. Vi har även haft spännande skattjakt. På mötet innan halloween hade vi maskerad, gjorde läskiga spindlar och gröpte ur pumpor.

 

Barnen var på pippihajk, som de tyckte var jätterolig trots lite höstrusk.

 

På ljusfesten skrämde vi besökarna med de ruskiga spindlarna från halloween.

 

Hösten avslutades med julmys, Sune och skumma tomtar.

 

 

VT 2009

 

Överraskningsmötet anordnades av våra seniorer. Alla spindlar fick gå ett halkigt piratspår runt Judarn. Piraterna hade kapat ett fartyg och alla i besättningen hade lyckats fly förutom kaptenen som piraterna höll som fånge. För att släppa kaptenen så vad vi tvungna att betala med guld. I slutet av mötet bjöds det på varm choklad och kaptenen var räddad.

 

På SOS-mötet fick barnen lära sig vad som finns i en första förbandslåda, vad man ska göra om någon blöder (i förhållande till vilken grad), vad man ska göra om någon svimmat, stukat foten eller satt någonting i halsen. Sofia visade även hur man gjorde mun-mot-mun metoden på en docka, men inga barn fick pröva.

 

På underhållningsmötet fick barnen spela upp det dom gjort på påsklovet.

 

På hamsterhjulet fick barnen friska upp minnet när det kommer till knopar och chiffer, vi hann även lära oss några nya. Sen fick barnen pröva att kasta livlina liggandes då man ibland kan behöva göra det när man ligger i en vak.

 

På vårat Lord Baden Powel möte så fick barnen se på en gammal film om när Lord Baden Powell besöker ett scoutläger här i Sverige. Efter det blev det en film om överlevnad samt en massa lekar.

 

Sen så har barnen varit på hajk och hjälpt Lasse och Maja att lösa Påskmysteriet. Vi lånade Vällingby Scoutkårs stuga, Lilla Albylund.

 

Efter hajken så sa det bara ”svosch” med vårens möten. Vi hade valborg nere på Snorreängen och många barn tittade förbi och hjälpte till vilket vi ledare uppskattar väldigt mycket.

 

Även i år deltog Spindlarna på Myrstigen. Det resulterade i en 18 plats för avdelningen. Bra jobbat!

 

På mötet ”vatten stan är full av vatten” så avslutade vi terminen på Spindlarna med lite lekar och grillning av pinnbröd. Självklart så regnade det eftersom vi hade döpt mötet till att stan var full av vatten, men alla var glada ändå.

 

Avslutningshajken vid vår stuga Kåken stod för sol, varmt och mycket mygg. Barnen höll humöret uppe trots att de inte hann bada.

 

Karparna

Karparna har under höstterminen 08 haft 24 st. aktiva scouter (12st tjejer och 12st killar), och under våren 09 24st (14st tjejer och 11st killar). Vi har varit 6 st. ledare och 1st. assistent .

 

Veckomötena har varit på måndagar mellan kl 19.00 och 20.30. Scouterna har varit indelade i fyra patruller: Braxen, Mörten, Iden och Rudan.

 

Vi har under året träffats på 32 veckomöten (15st på hösten och 17st på våren) samt 2st hajker och en övernattning i Karsvik .

 

Programmet har genomförts gemensamt för förstaårs- och andraårs scouterna. De flesta veckomötena innehöll 3-4 programpunkter som scouterna patrullvis genomförde en efter en. Programmet har i hög grad inriktats på att täcka de ingående momenten i prestationsmärkena Repet och Vägvisaren, samt knivbeviset. Verksamheten har haft som mål att utveckla barn och ledare på basis av scoutings grundpålar, ge en grundutbildning i friluftslivet t ex hur man klär sig, packar och sköter om sig för att trivas i naturen på hajk och läger, hur de vanligaste scoutprylarna (kniv, stormkök, fotogenlykta, tält etc.) används och sköts om, hur man gör upp eld på ett säkert sätt och praktiserar grunderna i sjukvårdens L-ABC.

 

Höstens hajk ”Giro Di Jerva” var en cykelhajk längs Järvafältet med Översjön som mål.


Under hösten har vi bl.a. också besökt Vällingby Brandstation, varit med i Läkarmissionens ”aktion julklappen” och lärt oss trådslöjd.

 

I början på vårterminen lördag den 7/2 hade Karparna med familjer en vinterdag på Norrviken som avslutade med en mysig övernattning för scouterna i Karsvik med film och pizza.

4 veckor under våren jobbade vi patrullvis och klättrade i Solna, gjorde hajkbrickor, bakade och hade samarbetsövningar.

 

En ”astronomi forskaren” har presenterar stjärnhimlen och vi byggde stjärnbilder med hjälp av lumor på ängen.

 

Vårens hajk tillsammans med Kräftorna ”Jakten på den Gyllene Nyckeln" var en vandringshajk på Lovön från Vattenverket till Kåken .

Karpledarna jobbade som vanligt med Brändamandlar på Valborg.

I slutet av vårterminen gästade vi Träkvista Sjöscoutkår och paddlade Kanadensare

Vi ledare passar på att tacka alla Karpar för ett härligt år och alla föräldrar som stött oss med insatser.

 

 

Kräftorna

Kräftterminen HT2008 inleddes traditionsenligt med Kräft-invigning där vi lärde oss äta kräftor. På höstens första hajk tog de nya scouterna knivbevis och vi lärde oss att laga mat på stormkök. Vi bodde inomhus i stugan Myset. Under året hade Kräftorna ett överskott på killar och i runda tal var vi c:a 20 scouter i en delvis stökig avdelning. Vårterminen inleddes med en tur på Kyrksjöns is. Vi lagade mat i Kockduellen och lärde oss om olika sätt att styra ett land. Till påsk målade vi ägg och vårhajken var ”Jakten på den gyllene nyckeln” tillsammans med Karparna. Terminen avslutades med ett tårtmöte och avslutningshajk i Kåken, där vi sov i tält. På sommarens läger Mysteriet 2009 var många kräftor med.

Mockasinerna

Vi var ca 25 scouter och 9 ledare. Vi ägnade mycket tid till att jobba ihop sig i sina nya patruller och att patrulledarna skulle ta ansvar i dessa. Året har kantats av möten innehållandes både knopar, surrning, organisation, natur och lekar. Vi har varit iväg från Karsvik vid några tillfällen då vi spelat innebandy, laserspel och simmat.

 

Höstterminen 2008

Vi hade 2 hajker, varav en stadshajk där vi hade kontroller och uppdrag i Stockholms innerstad för att sedan sova vid Stora skuggan på Djurgården. Traditionsenligt hade vi Luciahajk och bodde denna gång i Hässelby villastads stuga Översjön på Järvafältet.

 

Vårterminen 2009

På våren hade vi 3 hajker. Vi var på vinterhajk i februari och sov ute. Då vandrade vi från Lövsta upp till Görväln, gick på isen och sov i vindskydd. Alla scouter och ledare satt eldvakt ett pass var. Vårhajken hade tema ”Bengalien utan fantomen”. Vi vandrade på Upplandsleden vid Åkersberga och gick minst 2 mil totalt. På vägen hem fick vi skjuts av en snäll busschaufför hela vägen till Danderyds sjukhus. Mockasinerna deltog även med engagemang och lust i Mälarscouternas avslutningshajk.

Brandsläckorné

Har varit 15 scouter och 2-3 ledare. Laget blev traditionsenligt invigt av de äldre seniorlagen med spel och dobbel. Sen följde många möten med bl.a. skattjakt, bullbak, drama, tårtbakning, äventyrsspår för Spindlarna, filminspelning, mat på stormkök, städning av Karsvik, grillning och picknick. Laget har haft hajk i Karsvik, Kåken, stadshajk. Tävlat på Scouternas Natt, Bandy by night och i Snåriga Skäggen. På Valborg ordnades en uppskattad fiskdamm.

Sssiehkmvvorné

Har bestått av 6 scouter och en ledare med förhinder. Har uppdaterat hemsida, ordnat LAN, åkt på Luciahajk med övriga seniorlag. Hade hand om cocosbollskatapulten på Valborg.

Chang Jiangorné

Började terminen med ett besök på Grönan. Därefter har mötena bestått av gourmetmat på stormkök, spa-möte, samarbetsövningar, drama, möte för ledarna, film, skridskoåkning i Kungsan, middag för föräldrar, singstar,bastu med bad i isvak, curling, knopmöte, kvinnomöte, kajakpaddling och ett antal möten att planera tredjeårsresan. Vi deltog på bandy by night, Snåriga Skäggen, Volleyboll by night. Vi var på hösthajk med spel och kanelbullevaka, Luciahajk och Avslutningshajk. Vi tjänade pengar på caféer på ljuskvällen, Valborg och Scouternas dag.

Tredjeårsresan gick till Island där vi bodde i en scoutlokal i Reykjavik. Vi delade boendet med scouter från Frankrike, Tyskland och Österrike. Det pågick ett roverscoutläger på Island samtidigt som vi var där så vi träffade många andra scouter men vi deltog inte i lägret. Vi turistade i Reykjavik, hyrde bilar och besökte geisrar, mäktiga vattenfall och såg kontinentalplattorna gå ihop, vi badade i den blå lagunen, gick på vandring bland lavafjäll och badade i varm bäck, vi red islandshäst, åkte på valsafari och avslutade resan med märkesutdelning i en lavagrotta.

Kårarrangemang

Ljusfesten genomfördes med ett ljusspår från Ängbytorg där varje avdelning hade en station. Chang Jiangorné sålde fika. Märkesutdelning. Ledare och seniorer bjöds senare på mat hemma hos familjen Brickstad.

Vi höll även i arrangemangen vid Valborgsbrasan i Norra Ängby.

Avslutningshajk vid KÅKEN genomfördes med temat ”Fångarna på fortet”.

 

 

Ledarvård

Skidresa till Tandådalen i januari. 30 deltagare.

En planeringsdag genomfördes i januari och en planeringshelg i augusti i Skatboet

Dramakväll med Jonas Wester och Lars-Göran Gabrielsson.

Singstarkväll ordnad av Susanna Hållbus, Emil Jungmar och Ulrika Ljungblad Jungmar.

Ledarutbildning

Susanna Hållbus, Sofia Hult, Lina Hasselquist, Ludvig Hult, Niklas Dyrefors och Jonas Wester gick ALU veckolång på Vässarö. Anita och Lagge Gabrielsson gick Vargarnas Äventyrskurs.

Läger

Hela kåren (133 personer)åkte till Vässarö och deltog i distriktslägret Mysteriet. Utmanare och äventyrare började lägret med en hajk to-sö. Upptäckare och spårare anslöt under söndagen respektive måndagen. Vanliga Vässaröaktiviteter med segling, paddling, trapperspår och bad varvades med det spännande Mysterietemat där scouterna fick hjälpa detektiverna att hitta handlarens fru som försvunnit.

Materiel & Förråd

Även i år har materielgruppen arbetat hårt med vårt materiel. 2 nya vindskydd har köpts in. Nya mindre lådor till lägermateriel har också införskaffats.

 

 

Hemsida

Äntligen lanserades den nya hemsidan med nya funktioner.

 

Kåken

Scoutstugan Kåken på Lovön har använts av oss själva på hajker samt varit uthyrd till andra nyttjare.

 

Kårstyrelsen vill varmt tacka alla Mälarscouter för den fina

insats som gjorts under det gångna året.

 

Bromma i september 2009

 

Magnus Johanson

Ulrika Bjurström

Linnea Sjöberg

Niklas Dyrefors

Johan Forssblad

Ulrika Ljungblad Jungmar

Lars Brickstad

Mattias Fridemark

Emil Jungmar

Jacob Malmström

Lina Hasselquist

Lagge  Gabrielsson

Susanna Hållbus

Kjerstin Skoglund
Sofia Hult

 

…………………………….                                          …………………………….

Magnus Johanson ordf.                  Ulrika Ljungblad Jungmar, sekr.

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!