Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?
SCOUTKÅREN MÄLARSCOUTERNA
Ansluten till Svenska Scoutförbundet
VERKSAMHETSBERÄTTELSE
för 
SCOUTKÅREN MÄLARSCOUTERNA  ARBETSÅRET 2005 - 2006
Styrelsen för Scoutkåren Mälarscouterna får härmed avgiva följande 
verksamhetsberättelse för 75:e verksamhetsåret 050901 - 060831.
STYRELSE
Under verksamhetsåret har styrelsen haft följande sammansättning:
Kårordförande   Magnus Johanson
Vice kårordförande Ulrika Bjurström
Vice kårordförande Linnea Resare
Vice kårordförande Johan Forssblad
Kassör Sven Rygart
Sekreterare Ulrika Ljungblad Jungmar
Avd repr.  
Ssc 1 Anni Billving
Ssc 2 Per Simonsson
Ssc 3 Ingela Jansson
Psc Anders Cederhag / Gunnar Grimsvik
Jsc 1 Anita Gabrielsson
Jsc 2 Edwin Skattman Udd
Msc 1 Åsa Karlsson
Msc 2   Helena Skoog
  
Övriga ledare och funktionärer
            
Mscledare /Insekterna/    
Åsa Karlsson  
Magnus Johanson
Åsa Lagerlöf, 
Niklas Dyrefors (ass)
Susanna Hållbus (ass)
Mimmi Ericsson (ass)
Lina Hasselqvist (ass)
                                                
Mscledare /Fjärilarna/
Helena Skoog
Henrik Artman
Björn Grinde
Pär Carlsson
Sara Eneberg (ass)
Max Davidsson (ass)
David Lundquist (ass)
    
Jscledare /Karparna/  
Anita Gabrielsson
Sven Rygart
Lagge Gabrielsson
Ulrika Ljungblad Jungmar
Sofia Unell (ht)
Jan Arnér (vt)
Sofia Hult (ass)
Jscledare  /Kräftorna/  
Edwin Skattman Udd
Max Walter (ht)
Max Westman (ass)
Jakob Ekelöw (ass)
Jacob Malmström (ass)
Ludvig Hult (ass)
Caroline Wester (ass)
Pscledare /Mockasinerna/  
Gunnar Grimsvik
Anders Cederhag
Lars Brickstad
Jenny Wedin
Pontus Hult
Anette Öberg
Sofie Jungmar
Emma Haglund
Gustav Oderud
Sscledare/ Jakopporné
Anni Billving
Linnéa Resare
Jonas Holm
Sscledare/ Oppjollorné
Per Simonsson
Mattias Fridemark
Sscledare/N´dunkorné    
Ulrika Bjurström
Ingela Jansson
Utbildning Jan Arnér
Bidragsombud Per Simonsson
Medlemsregistrering Per Simonsson
Stugbokning Göran Haglund
Stugfogde Fredrik Jungmar
Lokalfogde Karsvik KS
Materiel Lagge Gabrielsson Jonas Sandell Fredrik Jungmar
Kontaktperson distriktet Caroline Wester
Kontaktperson nyanm. Johan Forssblad
Nyckelansvarig Åsa Olsson och Christer Ljungqvist
Postmottagare Ulrika Ljungblad Jungmar
Valberedning Ulrika Bjurström sammankallande
VERKSAMHET
Kåren har under året haft 305 medlemmar.
Sammanträden
Kårstyrelsen har under året haft 7 protokollförda sammanträden.
Insekterna
Under året har vi varit en avdelning med 29 barn varav 20 andra åringar och 9 första åringar samt ett ledarteam med 3 ledare och 4 assistenter Under hösten var vi på en Harry Potter hajk tillsammans med Fjärilarna och vi höll till ute vid Kåken. Höstterminen innehöll till att börja med introduktion av de nya miniorerna sedan var vi bl.a. på besök på Vällingby brandstation, vi lärde oss om sjukvård och knopar och pysslade till den årliga basaren. Terminen avslutades med power winter party. Under våren tog vi världsnaturmärket, "Pandan", vi gjorde en storsatsning på Myrstigen och lyckades ta oss in på en hedrande 6:e (? obs! dubbelkolla med Magnus) plats vilket vi firade med ett stort tårtkalas. Under våren hann vi även besöka Natur i Sverige på Naturhistoriska riksmuseet, vi hade ett internationellt möte då vi besökte Japan, vi lärde oss isvett och chiffer och tillsammans med Kräftorna hade vi ett cirkusmöte då vi prövade på att jonglera och akrobatik. Vi var på två hajker ute vid Kåken, en vårhajk med OS-tema och så den traditionella avslutningshajken tillsammans med resten av kåren. Självklart var vi även med på sommarens läger, Strandsatt.
Fjärilarna
Minioravdelningen Fjärilarna har under året haft ca 25-30 miniorer, några har slutat och några tillkommit under våren.  Deltagandet i mötena har varit gott. Fjärilsledare har varit Helena Skog, Henrik Artman, Björn Grinde, Pär Carlsson, och som assistenter har vi haft Sara Erneberg, Max Davidsson och Andreas Lundquist. Planering av innehållet för mötena och utflykterna har vi gjort tillsammans med Insekterna Vi hade under hösten 16 och under våren 22 möten/aktiviteter
Hösten inledde vi med att lära känna varandra och välkomna de nya miniorerna i gruppen, vi gjorde söljor till halsdukarna och tränade enkla knopar. Vi hade ett föräldramöte där vi presenterade oss ledare och berättade om scouting och miniorverksamheten Gemensamt med de andra avdelningarna var några av våra äldre miniorer på Spångafolkan och återträffen för Norgelägret På tur. 
I oktober var det dags för hösthajk. Tillsammans med Insekterna åkte vi ut till Kåken. Temat var Harry Potter, spännande och lite läskigt var det, vi hade en mycket lyckad hösthelg. Övrigt under höstens möten var typiska minioraktiviteter, lekar, knopar, mycket utevistelse, vi hade reflexmöte och lärde oss hur man ska synas i mörker, vi pysslade inför basaren och åkte till Vällingby brandstation på studiebesök tillsammans med Insekterna 
På vårterminen hade vi möten som handlade om isvett, vi hade lägerbål med inhyrd musikant (tack Janne Arner), naturvandrade runt Kyrksjön, lärde oss chiffer, mera knopar, kims spel och tränade organisationstävling. Ett av mötena var extra spännande för då ”flög” vi iväg och landade i Japan. Vi fick då prova riktiga uppblåsbara flytvästar, en succé. 
Vårhajk hade vi som vanligt tillsammans med Insekterna, temat var OS och kämpaglöden stor. Vi deltog även med ett gemensamt lag i Myrstigen och gjorde en mycket bra insats. På avslutningshajken fick våra miniorer äntligen sova i tält, något de längtat efter hela våren. Ett sista möte hade vi efter hajken med saft, bullar och brännboll, för att riktigt ha tid att önska varandra glad sommar. 9 Fjärilsminiorer återsågs sedan på Vässarö på sommarens läger, där vi bodde tillsammans med våra Insektskompisar och hade 4 mycket lyckade, soliga och fullspäckade dagar.
Karparna
Juniorscoutavdelningen Karparna har under verksamhetsåret under höstterminen haft 26 och under vårterminen 24 aktiva juniorscouter och under verksamhetsåret fem ledare samt under höstterminen två assistenter och under vårterminen en assistent. Veckomötena har hållits på måndagar mellan 19 och 20.30. Scouterna har varit indelade i fyra patruller: Braxen, Mörten, Iden och Rudan. Sammanlagt har vi haft 32 veckomöten (varav 14 på hösten och 18 på våren).. Vid veckomötena har i genomsnitt 21 scouter och fyra ledare/assistenter varit närvarande. Vi har haft tre hajker under året och dessutom har vi varit på sommarlägret Strandsatt på Vässarö. 9 karpar och alla vi fem ledare njöt av vistelsen på sommarlägret. Vi var dessutom glada för assistans och hjälp av en förälder under lägerveckan.
Programmet har genomförts gemensamt för förstaårs och andraårs juniorscouter. De flesta veckomötena innehöll 3-4 programpunkter som barnen patrullvis genomförde en efter en. Programmet har i hög grad inriktats på att täcka de ingående momenten i prestationsmärkena Repet och Vägvisaren, samt knivbeviset. Verksamheten har haft som mål att utveckla barn och ledare på basis av scoutings grundpålar, ge en grundutbildning i friluftslivet t ex hur man klär sig, packar och sköter om sig för att trivas i naturen på hajk och läger, hur de vanligaste scoutprylarna (kniv, stormkök, fotogenlykta, tält etc.) används och sköts om, hur man gör upp eld på ett säkert sätt och praktiserar grunderna i sjukvårdens L-ABC. Barnen har med förtjusning själva lagat mat på stormkök, vi har provat på att vandra flera kilometer, delvis med packning.
Några programpunkter att minnas:
1 Terminens första möte, tillbringade vi en varm septemberkväll i Judarnskogen. Vi satt i höstmörkret runt en lägereld, berättade roliga historier, sjöng och grillade korv. Med lumor i händerna vandrade vi tillbaka till Karsvik igen.
2 Alla nya karpar tillverkade förstås en karpsölja i form av en ”läderkarp” med inbränt namn på ett av höstens första möten.
3 Höstens hajk hade vattentema ”Hitta Nemo”. För att göra temat komplett, så regnade det dessutom konstant hela helgen – en härlig scoututmaning!
4 Vi fick besök av avdelningen Vilddjuren i Spånga scoutkår som vi tidigare lärt känna på vårt gemensamma sommarläger i Norge och hade en härlig kväll tillsammans
5 På basaren gjorde vi Brända mandlar och sålde, vilket var väldigt uppskattat. De brända mandlarna hade en strykande åtgång.
6 På Power Winter Party vol 3 framförde Karparna tillsammans med Kräftorna en specialskriven juniorsång.
7 Vårens hajk, som låg i mitten av mars, blev en vinterhajk, med massor av snö. Temat var Narnia och juniorerna fick träffa många av figurerna från sagan och vara med om ett riktigt äventyr. I ”Bäverdalen” gjorde vi upp eld ute i skogen och tillsammans lagade vi i lunch en jättestor gryta över öppen eld. Under hajken fick vi lära oss om isvett och vi fick även möjlighet att åka pulka i backarna ner mot Kåken.
8 Vi gjorde ett uppskattat studiebesök på Djurhuset på Spånga Gymnasium som var alldeles nyligen renoverat.
9 Vid Björnklon i Västertorp kämpade Karparna väl och hamnade på en hedrande 10.e-plats
10 På sommarens läger på Vässarö, fick alla karpar möjlighet att vara med på många spännande aktiviteter med anknytning till lägrets Pirattema och hade dessutom många tillfällen att njuta av härliga bad och mycket annat skoj.
Vi ledare passar på att tacka alla Karpar för ett härligt år och alla föräldrar som stött oss med insatser, framför allt under hajker och läger.
Kräftorna
På avdelningen Kräftorna har vi under det gångna året ägnat oss att lära barnen grundläggande scout kunskaper för nivån av junior. Det har genomförts med mycket lekar, för att på ett roligt sätt lära in kunskaperna 
Vi har tillexempel lärt barnen hur man hanterar kniv, lärt dem använda stormkök och att laga mat på dessa, visat hur man knyter knopar och använder dem vid surning, hur man hanterar skadade i olika situationer (sjukvård), vi har även gett barnen grunderna för hur man gör upp en eld och olika typer på bra eldar, lärt dem chiffer, diskuterat politik mm 
Vi har även varit på studiebesök till en brandstation som var mycket uppskattad av barnen. 
Det blev bara en vår hajk tillsammans med Karparna, med temat Narnia, då höst hajken uteblev p.g.a. för få barn. 
Vi deltog också under scouternas dag, i tävlingen Björnklon. 
Mockasinerna
Vi började terminen tidigt den 8:e september. Ganska tidigt hade vi ett ”SP-möte”. Eftersom vi hade haft ett läger tillsammans med spånga kom det sig naturligt. Vi ordnade en gigantisk organisationstävling, för ca 70 scouter. Andra möten under hösten var: söljor, inför hajk, sjukvård, surrning, Kill/tjejmöte, eldning, drama, kockduellen och demokratimöte. 
Den 1-2 oktober hade vi en jättehärlig vandringshajk. Hajken vart en succé Uppslutningen var inte den bästa vi kunde gå alla tillsammans, laga mat tillsammans och sova tillsammans. Vi åt jättegod mat som vi lagade över elden. toast till förrätt, wok med couscous till varmrätt och till efterrätt Gino (varma frukter med smält vit choklad). 
Den årliga Luciahajken vart som vanligt superlyckad. Så mycket julmat har ingen nånsin skådat. Den hemgjorda julkorven gick åt som smör i solsken.  Ledarna bjöd på ett annorlunda luciatåg och karaoken gick varm. 
Vi hade stora planer på en vinterhajk med vandring över den 3 dm tjocka isen som skulle hålla för en lastbil, men tyvärr satte rädda föräldrar stopp för det hela då det just hade varit en olycka med långfärdsskridskoåkare. Vi körde en vintermiddag i Judarn istället som vart väldigt god och vädret var 20 minus. Men vi var så glada! 
Den stora vårhajken blev en monopolhajk med spånga. Programspäckad hajk med coola spelregler. Den avslutades mitt emot slottet på Drottningholm värdens mysigaste ställe att sova på!
Andra coola saker vi gjorde under våren var: Spökmöte, klättring, casino, scouternas dag, valborg, bada i Husby, avlustningshajk och STRANDSATT!
N´dunkorné
Seniorscoutlaget N´Dunkorné bildades hösten 2005 och har avslutat sitt första år som seniorscouter. Vi har varit 15 aktiva scouter och 2 ledare. Vi har ägnat många av våra möten till att fika, lära känna varandra mer och bli en tightare grupp. Dessutom har vi varit och lärt oss klättra, badat på äventyrsbad, deltagit i JOTI, dansat på dansmattor, bakat och haft några hemma-hos-möten med sällskapsspel och film. Under året har vi varit på 3 härliga hajker; en julhajk tillsammans med MS övriga seniorscouter, en filmhajk i Karsvik samt avslutningshajken. På sommarlägret Strandsatt på Vässarö deltog nästan alla och vi hade en underbar vecka med många sena nätter (!), beachvolleyboll, fjortismusik från Saras bandspelare och en massa sol.
Oppjollorné
Vi är 8 seniorer & 2 ledare. Vi har under året varit på Vårsmak, seniorarr för 
hela Stockholm, haft Kåken-övernattning, pool-party, långfärdsskridsko m.m. 
Olika former av mat och tårtor har också varit populära teman på mötena. 
Luciahajk tillsammans med övriga seniorlag i Sjövik på Lovö 
Ett bejublat Luciatåg framfördes på PWP. 
På sommaren var det seniorlägret CampX i Bohuslän, där 4 st var med, samt 
kårläger på Vässarö.
JaKopporné
Seniorlaget jaKopporné har under året bestått av 10 scouter (Jacob M, Jakob E, Max, Sara, Caroline, Niklas, Susanna, Elsa, Ludvig och Emil) och 3 ledare (Linnea, Anni och Jonas). 
Under hösten dansade vi dansmatta, spelade jätte-TP, hade så ska det låta möte, var och bowlade, var på äventyrsbad mm. Vi var även med på joti och Luciahajk samt ordande caféet på basaren.
En stor del av våren gick åt till att planera och samla in pengar till våran tredjeårsresa. För att få in pengar ordande vi bland annat caféet på Valborg samt även café på scouternas dag. Vi han även med lite andra saker: Vi hade planeringshajk, fick besök från AU:t, bakade tårta, var på avslutningshajk mm
Den 14:e juni åkte vi iväg på våran tredjeårsresa till Holland. Vi anlände till Amsterdam på kvällen och sov på ett Hostel med sovsalar. På morgonen åkte vi vidare med tåg till Rotterdam. Där promenerade vi på stan, såg kubhusen och var på marinmuséet. På kvällen var ute och åt wok innan vi gick tillbaka till vårat hostel och såg på Sverige-Paraguay. Dagen efter, på fredagen hyrde vi cyklar och cyklade till staden Delft där vi åt lunch, gick på stadsvandring och gick upp i kyrktornet. På vägen hem lekte vi cykelkull. På kvällen var vi på kinarestaurant. På lördagen åkte vi tåg tillbaka till Amsterdam där vi efter några timmars letande hittade boende på ett hotell i en förort. Efter detta åkte vi in till stan och åkte båtsightseeing på Amsterdams kanaler. Sedan såg vi på jongleringsshow på ett torg var på café mm. Resan avslutades med en god middag på en italiensk restaurang. 
Vi har förlorat en vän
Anders "Cedis" Cederhag, 42 år gammal och ledare på patrullscoutavdelningen Mockasinerna avled på morgonen den 5 april efter mer än ett års hårt kämpande mot leukemin. Man kan inte förstå hur eller varför, man kan bara konstatera att det finns en obeskrivlig sorg och saknad och en stor tomhet efter en mycket omtyckt pappa, sambo, vän och scoutkamrat som har lämnat oss. 
Cedis har varit scout i hela sitt liv. Till Mälarscouterna kom han 2001 som en frisk fläkt. Snabbt blev han en omtyckt ledare och scoutvän. Han kombinerade den genuina scoutingen med nya tokiga idéer som han genomförde med engagemang och entusiasm. Cedis var äventyrslysten och fyllde scoutprogrammet med spännande aktiviteter. 
Det senaste året har kännetecknats av mycket skratt tillsammans med Cedis och självklart en del gråt, kanske mest när man kommit hem och reflekterat över hur orättvist livet är ibland och att man tar alltför mycket för givet. Det är sällan vi har träffat någon med sådan livsglädje och en vilja och tro på att det kommer att vända. Det är skönt att veta att även där det finns mörker bor glädje och där det finns mörker är det ibland kanske lättare att se ljuset. Ett ljus som Cedis alltid såg. 
Cedis positiva inställning till livet och hans framtidstro är något vi alltid kommer att bära med oss. 
Våra tankar och vårt djupa deltagande går särskilt till hans familj; hans sambo Jenny, barnen Louise och Jessica, scouter i N'Dunkorné respektive Mockasinerna, och övriga nära anhöriga. 
Ta hand om varandra.
Kårarrangemang
Joti arrangerades för psc och uppåt på Tempus.
Ljusfesten genomfördes i Gröna Villan den 2:a advent med luciatåg, uppträdande och bildspel. Basaren hölls i Södra Ängby skola. Vi höll även i arrangemangen vid Valborgsbrasan i Norra Ängby. 
Avslutningshajk vid KÅKEN genomfördes även i år.
Ledarvård 
Den ombildade MS-stödförening bjöd ledare och assistenter på en seglingstur med MS Constantia till Kåken på Lovön.
Den årliga skidresan blev under detta år tyvärr inställd p.g.a. För få anmälda.
En planeringsdag genomfördes i januari och en planeringshelg i augusti i Skatboet på Värmdö.
Ledarutbildning 
Året 2005-2006 blev inte alls så utbildande som föregående år. Tyvärr var det ganska få ledare som genomgick någon utbildning. Däremot var anslutningen av kårens assistenter och scouter större. Då vi hade många deltagare på Assistent- och Patrulledarkurserna. Jag hoppas att vi främsta kan få fart på våra nya ledare till nästa år. Scouternas ledarutbildningar är verkligen något att rekommendera.
Assistentkurs – Ny som scoutledare
Sex miniorassistenter deltog under hösten på denna kurs David Lundqvist, Lina Hasselquist, Max Davidson, Jacob Malmström, Ludvig Hult och Sara Erneberg. Det var dubbelt så många som förra året.
ALU - Allmän LedarUtbildning
Tyvärr lyckade vi inte slå förra årets rekord med fem deltagare på ALU. Det blev faktiskt inga allas som gick utbildningen i år
TG – Treklöver Gilwell 
Däremot skickade vi för första gången sedan många år en ledare på Scouternas högsta ledarutbildning och det var vår kassör Sven Rygart som gick TG tresteg och genomförde sitt utvecklingsarbete genom att ingå i valberedningen samt att titta på hur MS tar emot nya ledare. Ulrika Ljungblad Jungmar påbörjade också sin TG utbildning genom att delta i kursveckan på SMU:s TG Fjäll.
Scouting från grunden, familjehelg
Inga nya ledare genomgick heller denna populära (?) kurs ute på Vässarö.
Patrulledarkurs
Tre blivande patrulledare gick på denna kurs: Maja Gabrielsson, Anna Wessén och Lovisa Gebert.
Spela gitarr på sångstund/lägerbål
Lars-Göran Gabrielsson fortsatte att spela gitarr/ukulele detta år. I år fick ha dessutom sällskap av Per Simonsson.
SLUG – SeniorscoutLagsUtbildninG
Inget nytt seniorlag gick SLUG i år.
Blå hajk
Ludvig Hult genomförde denna kurs som är upplagd som en vandringshajk med upplevelser
Läger
I år deltog MS på det distriktsläger som Stockholm distrikt arrangerade på Vässarö den 29/7 – 6/8. Vi var 125 deltagare varav 19 miniorer, 20 juniorer, 29 P-scouter och 26 seniorer samt 28 ledare. Årets tema var sjörövare, skatter, överlevnad, båtar och strandliv. Blackebergs sjöscouters minioreravdelning Sjöbusarna delade lägerplats och kök med oss. Vår lägerplats var på östra mellanängarna (vid berget). Vädret under lägret var bra och vi badade mycket. Pga. eldningsförbud under större delen av lägret lagades nästan all mat på gasolkök. Sofia Hult och Lagge Gabrielsson var lägerchefer, Ulrika Bjurström ansvarade för vårt program, Johan Krothen ansvarade för köket tillsamman med Fredrik Röhr, Fredrik Jungmar ansvarade för transporterna och materielen tillsammans med Lagge, "Staben" där bl.a. Johan Lagerström och Katarina Randers fanns skapade vår lägertidning. Pontus Hult jagade in alla deltagaravgifter Utöver dessa nämnda personer har många seniorer och ledare deltagit med en sprudlande positiv kreativitet där ingenting har varit omöjligt . 
Materiel & Förråd 
Hösten 2005 flyttade vi in i ett nytt förråd under videobutiken vid Islandstorget. 
Under hösten 2005 målades det och byggdes hyllor och under september 2006 installerades ny belysning och eluttag 
Utrustningen i Karsvik är avsett för möten och utrusningen som finns i förrådet är till för hajker och läger. 
Under året har bl.a. anskaffats ytterliggare 5 st. Jamboree tält samt ett nytt "garage". 
Hemsida
Kårens interaktiva hemsida används flitigt som informationskanal.
Kåken
Scoutstugan Kåken på Lovön har använts flitigt av oss själva på hajker samt varit uthyrd till andra nyttjare vid sex tillfällen.
Kårstyrelsen vill varmt tacka alla Mälarscouter för den fina 
insats som gjorts under det gångna året.
Bromma i oktober 2006
Magnus Johanson
Ulrika Bjurström
Linnea Sjöberg
Johan Forssblad
Sven Rygart
Ulrika Ljungblad Jungmar
Andreas Nordén
Anni Billving
Per Simonsson
Gunnar Grimsvik
Anita Gabrielsson
Edwin Skattman Udd
Helena Skoog
Åsa Karlsson
…………………………….               …………………………….
Magnus Johanson, ordf. Ulrika Ljungblad Jungmar, sekr.

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!