64 scouter från Mälarscouterna har möjlighet (är i rätt ålder 2019 för att få åka på det 24:e Världscoutjamboreet (WSJ) i USA. Eftersom anmälan till lägret öppnar nu i februari vill vi informera alla berörda scouter om lägret, och samtidigt peppa dem att ta chansen att åka på en scoutrörelsen störta evenemang. Därför bjuder vi in alla scouter och föräldrar som är intresserade till ett informationsmöte i Karsvik söndag (18/2) där några deltagare från det förra Jamboreet i Japan kommer berätta lite om förra lägret, det vi vet om det kommande, och allmänt svara på frågor.

WSJ arrangeras som ett samarbete mellan de amerikanska, mexikanska och kanadensiska scouterna, och Sveriges deltagande koordineras av den svenska kontingenten. Mälarscouterna kan alltså inte påverka lägret i sig.

Vad är Jamboree?
Världscoutsjamboreen är ett internationellt scoutläger som hålls vart fjärde år, vilken hålls nästa gång sommaren 2019 i USA.

När är Jamboreet?
Själva lägret pågår den 22 juli till 2 augusti 2019. Utöver det kommer det även erbjudas en rundresa före och/eller efter lägret. Under förra jamboreet pågick rundresan under 10 dagar spridda mellan en period direkt före och en direkt efter lägret.

Vilka får åka?
Alla scouter födda mellan 22 juli 2001 och 21 juli 2005 har möjlighet att anmäla sig till lägret. Eftersom beslutet tagits på internationell nivå kan tyvärr inga undantag göras för scouter som är för unga eller gamla.

När öppnar anmälan?
Anmälan kommer att öppnas i februari. Exakt när och hur länge den är öppen har inte kontingenten

Hur mycket kostar lägret?
Priset är ännu inte satt, men själva lägeravgiften kommer gå på 1 275 dollar (ca. 10 000 kr). Plus det tillkommer även kostnader för flyg, transport och mat under rundresan. Som referens kostade det förra jamboreet nästan 30 000 kr per deltagare.

Det är alltså väldigt mycket pengar det handlar om, men det är samtidigt en fantastiskt once-in-a-life-time-upplevelse att få träffa scouter från andra länder och samtidigt lära sig ta eget ansvar.

Kontingenten håller på att se över möjligheten att låta de som vill hoppa över rundresan för att få ett billigare pris, men det är inte säker att den möjligheten kommer finnas. Därför är det bra om de som vill åka börjar samla ihop pengar redan nu. Förslagsvis kan de som är intresserade samordna sig med att tjäna pengar. Man kan även söka stipendium, vilka kontingenten eller eventuellt kåren kan hjälpa till att hitta.

För de som inte vill eller kan åka kommer Mälarscouterna som vanligt anordna ett sommarläger hemma i Sverige.
Vilka åker man med?
All deltagare placeras i en avdelning om ca. 30 scouter och 4 ledare från blandade kårer. Exakt hur dessa avdelningar bestäms kan inte jag svara på, men förra gången hade åtminstone alla Mälarscouter ett par stycken avdelningskamrater från kåren. Inom avdelningen delas man in i 4 patruller, och det är med dessa patrullmedlemmar man kommer att göra det mesta tillsammans med under lägret.

Åtminstone en förträff kommer att hållas några månader innan lägret för att man ska få träffa sin avdelning och patrull.

Var kan man läsa mer?
Svenska Kontingentens hemsida (Finns inte särskilt mycket information ännu, men det kommer): https://www.jamboree.se/
Kontingentens Facebook-sida: https://www.facebook.com/jamboree2019se/
WSJ:s internationella hemsida: https://www.2019wsj.org/attend/participants/


Om ni har frågor är det bara att mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Hoppas att många kan komma på söndag.

Mvh
Viktor Stamyr, arrangemangsansvarig hos Mälarscouterna