Mälarscouterna använder Google Meet för digitala möten.

 • Gå med i ett digitalt möte
 • Tips och tricks
 • Starta ett möte via Google Meet

Gå med i ett digitalt möte

Om du är inloggad med ditt @malarscouterna.se-konto

Tryck på en länk så blir du automatiskt tillagd. Annars kan du öppna appen Google Meet eller gå in på meet.google.com och ansluta till ett möte med hjälp av kod på formatet aaa-bbb-ccc. När flera användare redan är inne i samtalet är mikrofonen avstängd som standard, tryck på mikrofonknappen längst ner för att sätta på den om den är avstängd.

Utan inloggning med @malarscouterna.se-konto

Om du trycker på en länk eller skriver in koden enligt ovan, men inte är inloggad, måste du godkännas av någon som redan är en del av videosamtalet. Om ett alias/smeknamn används, skriv då [alias]@malarscouterna.se.

Smågrupper (Breakout Rooms)

Den som skapar ett möte genom meet.google.com eller som lägger till mötet till en kalenderhändelse är mötesvärden. Mötevärden kan bland annat hantera smågrupper. Tyvärr går det inte att överföra mötesvärdskapet. För att öppna upp smågrupper, tryck på Aktiviteter och välj Smågrupper. Där går det att fördela mötesdeltagarna till smågrupperna. När smågrupperna öppnas får alla deltagare möjligheten att gå över till sitt tilldelade rum. Deltagare kan närsomhelst återgå till huvudrummet, och mötesvärden kan stänga alla rum. Då ges deltagarna 30 sekunder innan rummet stängs. Läs mer om smågrupper här.

För att kunna gå med i en smågrupp måste deltagaren vara inloggad på ett @malarscouterna.se-konto. Uppdaterad app behövs för att delta i smågrupper från en mobiltelefon.

Tips och tricks

 • Försök använda hörlurar, gärna med mikrofon, hellre än datorns högtalare och mikrofon. Det gör ljudmiljön trevligare för de andra i mötet.
 • Det finns olika inställningar för hur bilderna ska fördelas över skärmen. Via dator väljer du genom de tre prickarna längst ner till höger på skärmen.
 • Är ni flera i samma rum finns risk för rundgång. Använd hörlurar eller tänk igenom vilka högtalare och mikrofoner som är aktiva samtidigt. Ett tips kan vara att bara ha en dator med samtalet igång, per rum som deltar.
 • För att växla mellan olika kameror på din enhet trycker du på de tre prickarna nere till höger och väljer Settings.

Starta ett möte via Google Meet

Det finns flera sätt att starta ett videosamtal via Google Meet. Alla kräver att du är inloggad med ditt @malarscouterna.se-konto.

Via hemsidan eller appen

 1. Gå in på meet.google.com via datorn eller öppna appen Google Meet. Se till att du är inloggad med ditt @malarscouterna.se-konto.
 2. Välj New meeting eller Join or start a meeting. Följ eventuella instruktioner. Via dator behöver du trycka på Join meeting för att ansluta.
  1. Se till att din webbläsare eller mobiltelefon tillåter kamera och mikrofon
 3. Bjud in andra genom att sprida url-länken eller koden som hör till. Du kan även sprida telefonnumret med tillhörande kod ifall någon behöver vara med som ett vanligt telefonsamtal.

Via kalendern

 1. Skapa eller redigera ett event för en kalender på calendar.malarscouterna.se och lägg till alternativet Conferencing. Då dyker url:en och telefonnummerdetaljerna upp automatiskt, och sprids till alla inbjudna.
 2. När det är dags, tryck på länken i kalenderhändelsen. Du kan även sprida url:en till andra som inte har direkt tillgång.