Här finns allt du behöver veta som Ledare i Mälarscouterna!

Välkommen som ledare i Mälarscouterna


Att vara scoutledare är fantastiskt! Här får du som vuxen vara med och utvecklas både som lyssnande och stödjande ledare och människa samtidigt som du bidrar till att våra scouter växer. Att vara scoutledare handlar i första hand om att genomföra en så bra verksamhet som möjligt tillsammans med scouter och övriga ledare. Här utvecklas vi tillsammans, i scoutrörelsen kan du känna dig säker och du behöver inte kunna precis allting från början. Vi har mängder med utbildningar, metoder och hjälpande mentorer som ser till att ge dig ett bra, stimulerande och roligt stöd.

Snabbstart

För att komma in och känna dig hemma så snart som möjligt har vi samlat ihop det allra viktigaste i den här ledarintroduktionen. Det ska helt enkelt vara både roligt och lätt att vara ledare! Varje höst kör vi en Introduktionskväll för nya ledare och assistenter. Den vill vi att du närvarar på. Där får du på ett enkelt sätt lära dig mer om Mälarscouterna, program, materiel, lära känna andra ledare mm.

Ledare på en Avdelning

Mälarscouterna har scouter i alla åldrar och verksamhet söndag-torsdag. Som ledare är du del av ledarteamet på en av våra avdelningar. Ditt ledarteam leds av en Avdelningsledare (AL). Om du har några frågor eller funderingar är det i första hand AL du ska fråga.
Som ledare vill vi att du:
● Har förståelse för scoutprogrammet och ledarrollen
● Har en förståelse och insikt i Mälarscouterna.
● Medverkar på scoutmöten, hajker och planering med avdelningen och är en del av ledarteamet på avdelningen. Varje avdelning planerar tillsammans 3-4 möten per termin.
● Deltar på planeringsdag på hösten och våren.
● Tar del av de möjligheter som finns för utbildning inom scouterna.

● Går den obligatoriska webbkursen Trygga Möten, läs mer nedan.
● Deltar i planering och utförande av Mälarscouternas övriga arrangemang, såsom Valborg, Ljuskvällen, Sommarläger, ledaravslutning, mm.

Förälder och ledare

Många av våra ledare är också föräldrar till scouter i Mälarscouterna. På scouterna förväntas dock alla vuxna agera som ledare och behandla alla scouter lika. Rent konkret uppmanar vi till att du som ledare, när scouterna ska göra saker i patruller, aktivt väljer en patrull där ditt barn inte är med, i den mån det är lämpligt. Det skapar en bättre upplevelse, inte minst för ditt barn!

Nyckel

Alla ledare har tillgång till våra lokaler. Aktuell Ledarkod hittar du som inloggad på hemsidan. Öppna med * KOD * och lås med *. Se till att dörren stängts och låsts ordentligt. Ledarkoden fungerar kring våra ordinarie mötestider. Övriga tider öppnar du som inloggad i appen Karsviknyckel på hemsidan.
Nyckel till vårt hajk-förråd har den ansvarige ledaren (AL) och/eller utrustningsansvarig på avdelningen. Utöver det finns alltid en förrådsnyckel till låns i Karsvik.

Scoutprogrammet

Scoutprogrammet är summan av vad vi gör i Scouterna (våra aktiviteter), varför vi gör det (våra mål och syften), och hur vi gör det (scoutmetoden, vår pedagogik). Scoutprogrammet fungerar som stöd och hjälp för dig som ledare. Läs boken Ledaren, som finns att köpa på http://scoutvaror.se, eller läsa online på: http://scoutservice.se Boken finns också att låna i bokhyllan i Karsvik och ingår vid genomförande av grundutbildningen “Leda Scouting”

Utbildning


Det finns många möjligheter att utbilda sig inom Scouterna. Ledarutbildningar, pedagogiska utbildningar, hantverkskurser, äventyrskurser, mm. Ofta är utbildningar dessutom gratis för dig som ledare. Hör med vår kårutbildare (KUL) via kul@malarscouterna.se​ och läs mer på http://www.scouternasfolkhogskola.se/ledarskapson​ samt http://www.scouternasfolkhogskola.se/kurskatalog


Alla ledare i Scouterna måste gå utbildningen Trygga möten. Där får du lära dig hur du skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur du förebygger övergrepp och hur du beter dig om du tror att någon far illa. Gå kursen redan idag på s ​ couterna.luvit.se​. Efter att du gått kursen skickar du ditt intyg till Kårutbildaren, kul@malarscouterna.se, för registrering i vårt medlemssystem.

Som huvudregel i Mälarscouterna sover inte scouter och ledare i samma tält. I andra hand sover aldrig en ensam ledare i samma tält eller rum som scouter.

Scoutklädsel

Vi har scoutskjorta eller scouttröja och Mälarscouthalsduk på oss på våra träffar. Som ledare är det så klart extra viktigt eftersom du är en förebild. Man väljer själv vilket eller vilka plagg man har på sig i scouterna, men märken sätts på scoutskjortan. Det finns flera varianter i scout-kollektionen:
• Skjorta med lång/kort ärm,
• t-shirt med lång/kort ärm och
• Pikétröja.
På www.scoutvaror.se​ beställer man sina scoutkläder och annat som kan vara roligt att ha i scouterna. På Stockholms Scoutkansli går det även att prova och köpa plagg "i butik" (Fridhemsgatan 8, http://stockholm.scout.se/kontakt/​). Övrig friluftsutrustning som kan vara bra att ha på övernattningar går bra att köpa i sport- eller frilufts-affärer.

Mälarscouthalsduken säljer vi i vår egen lokal. Som ledare får du din första halsduk gratis och även de märken du har på skjortan från början: Mälarscoutmärket, och WOSM/WAGGS-märke. Det är AL som ser till att du får din halsduk. Scouttröja eller skjorta köper du själv. Information om märkesplacering finns på hemsidan under "Bra att ha"

Medlemsavgift

Som ledare betalar du inte någon avgift till Mälarscouterna. Som assistent betalar du halv normal avgift. Som medlem i Mälarscouterna är du också medlem i Scouterna i Sverige. Detta medlemskap betalas av Mälarscouterna.

Hemsidan: malarscouterna.se

Vi använder flitigt vår webbsida, ​http://malarscouterna.se​ för att sprida information till medlemmar, ledare, funktionärer och boende i närområdet. Som ledare har du en egen inloggning med tillgång till ytterligare information såsom utrustning, styrelseprotokoll, mallar, checklistor, mm. Du har också möjlighet att själv uppdatera sidan för er avdelning.


Inloggning: Du loggar in med ditt personnummer (12 siffror) eller ditt medlemsnummer som du har i medlemsregistret, Scoutnet. Första gången du ska logga in väljer du ”Glömt lösenord” i Scoutnet och får ett nytt skickat till din e-postadress.
Kontakta it@malarscouterna.se om du har några frågor om hemsidan.

Kommunikation och Personuppgifter

Mälarscouterna använder i huvudsak e-post för att sprida information till medlemmar, därför är det viktigt att du meddelar en e-postadress som du kan nås på. Aktiva ledare och funktionärer har genom G Suite tillgång till:
● Mail (Gmail med din egen fornamn.efternamn@malarscouterna.se​). Vi rekommenderar alla ledare att använda denna adress för scoutrelaterad kommunikation.
http://mail.malarscouterna.se● Kalender (Google Calendar). Avdelningarnas kalendrar och Mälarscouternas gemensamma kalender finns här.
http://calendar.malarscouterna.se● Dokument (genom Google Drive). Här finns alla terminsplaneringar, mallar för att underlätta mötesplanering och mycket mer!
http://drive.malarscouterna.se


Du loggar in med ditt personnummer (12 siffror) eller ditt medlemsnummer samt ditt lösenord från Scoutnet. Kontakta
it@malarscouterna.se om du behöver hjälp. Vi rekommenderar att du lägger till kontot i din mobiltelefon för att få avdelningskalendern rakt in i din vanliga kalender, och lätt tillgång till alla scoutmail. Lägg till kontot genom att ange din fornamn.efternamn@malarscouterna.se, logga sedan in med medlemsnummer och lösenord från Scoutnet.

 

Alla medlemmar i Mälarscouterna är registrerade och hanteras i ett centralt register. Om du inte redan lämnat dina personuppgifter, gör det direkt på https://malarscouterna.se/om/blimsledare. Läs mer om hur Mälarscouterna hanterar personuppgifter på ​https://malarscouterna.se/om/hemsida/1610-gdpr

Kårhandboken – här finns allt

Vi har samlat allt vi kan behöva veta om Mälarscouterna i Kårhandboken. Här finns svar på det mesta du kan undra som ny ledare. Använd Kårhandboken som referens. Du hittar Kårhandboken på https://malarscouterna.se/ledare/dokument-mallar som inloggad på hemsidan.

Mälarscouterna – Scouterna i Sverige – och världen

Mälarscouterna i Norra Ängby/Bromma gör unga redo för livet genom äventyr och utmaningar som får dem att växa som individer. Våra värderingar genomsyrar allt vi gör - vi är schyssta kompisar!


Mälarscouternas är en ideell organisation, ansluten till Scouterna i Sverige. Vi är omkring 430 aktiva medlemmar i olika åldrar fördelade på 14 avdelningar. Det finns drygt 65 000 scouter i Sverige och ca 38 miljoner i hela världen.

Mer information om scouterna i Sverige och världen finns på www.scouterna.se.
Än en gång - ett stort tack!
Om du har några frågor som inte besvaras på något annat sätt, eller synpunkter, kontakta då vår Kårordförande på ko@malarscouterna.se.

 

Registerutdrag hos Mälarscouterna - för en trygg ungdomsverksamhet


Bakgrund
Mälarscouterna har valt att följa Scouternas rekommendationer att begära ut registerutdrag av alla nya ledare och funktionärer i samband med att de påbörjar ett deltagande i verksamheten. Registerutdraget för ideella organisationer innehåller enbart upplysningar om domar som gäller våldsbrott, sexualbrott
och barnpornografibrott. Andra brott, till exempel skattebrott eller rattfylleri, syns inte i utdraget. Registerutdraget är en fortsättning i vår strävan att säkerställa en god och trygg scoutmiljö för våra barn.


Instruktion
Som ny ledare fyller du själv i och undertecknar blanketten för registerutdrag och postar den till polismyndigheten alternativt scannar in och mailar blanketten. Utdraget begärs via Polisens hemsida, https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ovrigt-arbete-och-kontakt-med-barn/​.
När du fått utdraget ska en styrelsemedlem i Mälarscouternas styrelse kontrollera det. Detta görs genom att ni träffas och du visar upp utdraget. När du har fått utdraget kontakta Mälarscouternas säkerhetsansvarige, sakerhet@malarscouterna.se, för att bestämma en tid som passar för kontrollen.