Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?

Halloj allihopa!

Den här veckan kom en ny scout och hälsade på - "Lotta-Lovisa". Hon skulle åka på hajk. Tyvärr hade hon missuppfattat lite vad som är bra scout-utrustning. Hon kom gående i pumps,kjol och en tunn jeansjacka, med massa plastkassar i händerna. Där hade hon packat bl.a. porslinstallrikar, paraply och en jättetung bok. Inga extrakläder alls hade hon, men en stol och filt att sova på.

Som tur var kunde scouterna hjälpa henne med tips på vad som är bättre packning på en hajk: En bra ryggsäck, regnkläder, stövlar/kängor, varmt underställ, sovsäck & liggunderlag, extrakläder, rejäl tallrik/skål och kåsa av plast som inte går sönder. Tandborste och handduk behöver man också. Vi diskuterade hur stort gosedjur som var lämpligt att ta med sig. (Scouterna hade många frågor just kring gosedjuret.) Ficklampa är bra att ha, och kanske en tunn bok eller tidning.

Man får INTE ta med sig kniv när man är spårarscout. Inte heller eget godis eller egen mobiltelefon. Allting man äter på hajken, (mat och godis/snacks) får man av ledarna. Mobiltelefon finns också hos ledarna, om det verkligen behövs.

Vi pratade om att man måste packa sin ryggsäck själv, så att man vet var allting är. Att det är bra att lägga olika sorters saker tillsammans, i olika färgade påsar så man inte behöver rota runt och blanda pyjamasen med gummmistövlarna, eller tandborsten med badbyxorna. Matsaker för sig i en påse, underkläder för sig, nattsaker för sig, mössa & vantar för sig osv. Man får sällan chansen att packa upp ryggsäcken, så allting måste ligga kvar i säcken och ändå gå att hitta.

Det är viktigt att man har provat att bära sin ryggsäck hemma en stund så man vet att man orkar. På scouterna finns det inte tillräckligt med vuxna för att hjälpa alla barnen att bära, (och vi har ju våra egna ryggsäckar) så var och en måste bära sin egen ryggsäck. Man får anpassa packningen till vad man orkar bära. Vi brukar rekommendera att en spårar-scout har en 40-45 L ryggsäck. 

Det är bra om man lär sig hur alla remmar ska sitta och hur man justerar ryggsäcken så att den sitter bra. Det gör väldig skillnad på hur mycket man orkar bära, om ryggsäcken sitter rätt eller tokigt.

joomplu:24180  joomplu:24181

När vi hade pratat om allt det där teoretiska, fick scouterna prova några olika ryggsäckar som vi hade packat, för att känna på tyngden och kolla hur olika remmar ska sitta.

joomplu:24182

På slutet av mötet hade vi ett kort "inomhus-lägerbål" och övande på fler sånger.

Här kan man hitta Mälarscouternas generella packlista.

Hajken är om knappt två veckor (Lördagen den 28 september). Det är lika bra att börja se över packningen meddetsamma !

/Fjärilsledarna

 

 

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!