Lördag 7 oktober kl 0830. Molnen ligger tunga över Bromma. Vädret dagen innan var regn och blåsigt och äntligen är det dags för Mockasinernas hösthajk – vandring i Tyresta nationalpark.

IMG 6495

Ett modigt gäng med 19 mockasiner står klara på Islandstorget och resan till Tyresta sker med tunnelbana, pendeltåg och buss. 

Väl framme i Tyresta blåser det kraftigt MEN solen skiner! Vattenflaskorna fylls och vi vandrar i väg in till Bylsjön där lunchen fixas i patruller. En hemlig gäst dök upp i Tyresta, vår gamla mockasinledare Björn, hängde med och åt lunch med oss.

Vid 14 var lunchen ätit och ryggorna packade igen, vi vandrar vidare mot brandområdet, längs Åvaleden. Även så här många år efter skogsbranden (1999) i Tyresta nationalpark såg vi spår efter branden med sina skelett av döda träd. Samtidig håller naturen på att ta tillbaka området och nya träd och buskar växer upp. Stigen består av berg, spångar, trappar och några spångar till. Vi kommer efter en stund till Stensjön där vi tar en paus i vinden och tittar på några rotvältar. Kort efter kommer vi till entre Stensjödal där vattenpumpen fyller våra flaskor och nu är det bara en kilometer kvar till vår destination Åva kåtorna!

Trötta och glada klättrar vi upp för den sista backen där tre kåtor står och väntar på oss precis innan solen går ned. GPS klockan klickade in närmare 9,5 km!!

IMG 6521

Scouterna fördelar sig i två av kåtorna och ledarna i den tredje. Mycket mysigt med kamin inne i stugorna.  Hajkens middag, skogsgryta, görs över lägerbålselden, mycket vedhuggande och matfix innan middagen är klar för att ätas. Åva kåtorna bjuder också på många kantareller! Kvällen bjuder på lägerbål och invigning av nya mockasiner.

IMG 6550

Nästa morgon är det tidig upp och äta frukost och packa innan vi ska vandra tillbaka till Tyresta by. Vinden blåser fortfarande, men solen och lite choklad och gifflar muntrar oss upp till att klara av hela sträckan på lite över 3 timmar. Och vandringen var otroligt nog 9,5 km åt detta hållet också.... När raden av träd äntligen ändras till öppna ängar och Tyresta gård syns till vet vi att det är kort tid kvar att vandra. I Tyresta by har en av ledarna preppat grillen och nygrillade korvar slinker ned innan vi går och gör oss klara för att fylla en SL buss tillbaka till Bromma. Ca 1530 är vi hemma i Karsvik igen, ömma fötter, trötta axlar, men vilket äventyr. Tack för en fantastisk vandring och äventyr. Bilder från hajken hittar ni här.

#raisedbyadventure

Nu ser vi fram emot Luciahajk med mys, yxa och såg och massa god julmat.