23wsj-final-rgb-smallTre sätt att åka på en världsscoutjamboree

Totalt är det upp till 70 scouter från MS som kan åka.

Till en världsscoutjamboree åker man inte med sin scoutkår utan varje scout åker tillsammans med sitt land i en egen grupp, som kallas kontingent. Den svenska kontingenten samlar alla svenska deltagare och sätter ihop dem i nya patruller och avdelningar.

Åka som deltagare

För att delta i en världsscoutjamboree behöver du åka genom den svenska kontingenten. Du har bara en chans i livet att åka som deltagare på en världsscoutjamboree och åldersreglerna är hårdare än vad vi är vana vid från svenska läger. Det innebär att du inte kan åka som deltagare om du är yngre än 14 år eller äldre än 17 år. Det är inte bestämt vilka exakta datum man ska eller inte ska ha fyllt år för att få åka som deltagare eftersom den japanska lägerkommittén måste komma överens med världsscoutorganisationen först.

Åka som ledare

Vill man åka som ledare ansöker man om få bli avdelningsledare för kontingentens scouter. Hur många avdelningsledare som behövs beror på hur många scouter som anmäler sig. Om det är fler avdelningsledare än vad vi har plats för går det bra att istället åka som funktionär .

Åka som funktionär

Alla som är 18 år eller äldre har den fantastiska möjligheten att åka som funktionär. Då blir en del av International Service Team (IST). Varje värlsscoutläger har tusentals internationella funktionärer som jobbar med program, mat, sjukvård och allt annat som gör att lägret fungerar.

Var och När?

Kirarahama, Japan.

Lägertid: 28;e juli till 8:e augusti 2015. Resedagar: avresa den 15-16 juli  hemresa 11 augusti 2015. Som deltagare gör man även en rundresa och har Home Hospitality i Japan.

Läs mer

Anmälan

Anmälan till lägret gör man som individ via Scouterna i Sverige.

  • Scouterna i Sveriges sida om Japan 2015: http://japan2015.scout.se/. Här kan man redan fylla i en intresseanmälan och få mer information löpande.

Samordning i Mälarscouterna

Detta läger är inte arrangerat av Mälarscouterna, men vi försöker samla och stötta de som anmält sig så gott vi kan. En facebook-grupp har bildats för detta ändamål. Se länk på sidan.