Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?

Kul att Mälarscouternas sommarläger närmar sig! Här beskriver vi hur ett sommarläger går till, hur rutinerna och regler ser ut på ett scoutläger med Mälarscouterna. Informationen är framförallt riktad till föräldrar som vill veta mer om hur vi tänker och agerar på ett sommarläger. 

Har ni ytterligare frågor, funderingar eller kommentarer är det bara att höra av sig till lägercheferna på lagerchef@malarscouterna.se. 

Vad är ett sommarläger med Mälarscouterna?

Varje år arrangerar Mälarscouterna ett veckolångt sommarläger för alla medlemmar. På veckoprogrammet står äventyr och utmaningar i naturen och på sjön men framförallt tillsammans med nya och gamla kompisar.

Hur bor vi?

Alla scouter och ledare bor i tält. Scouterna bor i tält som de delar med andra i sin egen ålder, med ledarna sover i ledartält dit scouterna alltid kan komma och prata med en ledare om något inte känns helt bra. På lägerplatsen finns även ledare som ser till att scouterna går och lägger sig i tid samt att de borstar tänderna. 

Hur ser matrutinerna ut?

På lägret äter vi underbar mat tillsammans. Lägergruppens köksgrupp lägger stort fokus på att maten ska passa alla och att ingen ska behöva gå hungrig. Förutom huvudmåltiderna finns frukt och mackor tillgängligt ifall maten mot förmodan inte passar alla. De yngre scouterna serveras mestadels lagad mat från vårt eget lägerkök, där all mat lagas från grunden. De äldre scouterna tillagar mestadels sin egen mat med råvaror och recept från lägerköket

Ledare på plats

På lägret finns god ledarnärvaro med trevliga och ansvarsfulla ledare i många olika åldrar. Alla är där för att scouternas upplevelse ska bli så bra som möjligt och att alla ska känna sig trygga. Vi ser gärna att scouterna inte tar med sig några egna mobiler eftersom det ofta resulterar i mer hemlängtan. Vid behov lånar gärna ledarna ut sina telefoner om scouterna önskar ringa hem.

Känner man som förälder minsta oro kan man lätt nå ledare på plats. Varje avdelning kommer att ha en avdelningsansvarig dit du kan ringa om du önskar nå din scout. Mer information om vem som är ansvarig och telefonnummer kommer i samband med Lägerbrev 2. Tveka inte att vid behov kontakta den ansvariga från er avdelning under lägret. 

Säkerhet och sjukvård

Förutom Mälarscouternas duktiga ledare har vi alltid en säkerhetsansvarig och en sjukvårdsansvarig på plats. Dessutom har vi ett sjukvårdstält fullrustat med nödvändigheter som kan behövas om olyckan råkar vara framme. 

På plats finns även fästingsbortagare. Ledarna hjälper gärna scouterna att ta bort eventuella fästingar.

Alla ledare på plats har genomgått scouternas utbildning Trygga möten. Utbildningen syftar till att förebygga övergrepp och kränkningar inom ungdomsverksamhet. Detta medför att våra ledare har kunskap och mod att agera om något händer.

Aktiviteter

På dagarna gör vi roliga och spännande aktiviteter. Både med scouter i sin egen ålder och i åldersblandade grupper. Aktiviteterna kan vara allt från att laga mat till att bada eller paddla kanot. Självklart finns även tid för fritid, lek och bus.

Precis vid lägret finns möjlighet till roligt bad i Östersjön. Vill scouterna bada har vi tydliga badregler som kommuniceras i början av veckan; Scouterna får aldrig bada själva, för spårare och upptäckare måste ledare närvara och för de äldre måste man bada med minst en kompis. Dessutom finns tydliga regler för var man får och inte får bada.

Vid eventuell klättring får enbart de med licens (grönt kort) säkra.

Hållbarhet

Mälarscouterna har en ambitiös hållbarhetspolicy, som behandlar miljö och klimat, rättvisa och social hållbarhet. Den märks inte minst på läger, då vi planerar för hållbara råvaror, minimalt svinn och återanvändning samt återvinning.

Lägerkiosk

Förutom den goda maten, trevliga fikan och de smarriga efterrätterna finns det möjlighet att köpa snacks och godis i Mälarscouternas lägerkiosk. Kiosken är öppen vissa tider, efter måltiderna. Vi rekommenderar att scouterna maximalt handlar för 20 kronor per dag i kiosken, alltså totalt 140 kr respektive 100 kr.  I kiosken tas det hänsyn till allergier hos deltagarna på lägret och enbart kontant betalning är möjlig (inga 1- eller 2-kronor).

 

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!