Logga in: Logga in med ScoutID
Saknar du konto?

Mälarscouterna har självklart, i egenskap av lägerarrangörer, ett stort ansvar för att inte bidra till spridningen av coronaviruset. Så här gör vi för att erbjuda ett tryggt, säkert men också roligt och tryggt scoutläger i år.

Bakgrund

För att minimera risken för smittspridning på Mälarscouternas sommarläger Big Bang 2021 har lägerledningen arbetat utifrån de riktlinjer som förra året togs fram efter mycket arbete i samråd med säkerhets- och sjukvårdsansvarige. Anpassningar har gjorts utifrån fjolårets lärdomar och nu rådande lagar och rekommendationer. Vi kan återigen konstatera att Folkhälsomyndigheten ser ett stort värde i att vi kan fortsätta bedriva samhällsnyttig barn- och ungdomsverksamhet. Läs mer på Scouternas hemsida: Nytt besked från Folkhälsomyndigheten – lägerverksamheter tillåts i sommar!

Lägerupplägg

Övergripande

Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer vi att dela in lägret i 3-4 fristående lägerbyar utifrån åldersgrupp, utan direktkontakt under lägerveckan. Det betyder att ingen under lägrets gång kommer vara närmare än 2 meter från boende i annan lägerby. Lägerorganisationen är decentraliserad, och ingen by är viktigare än någon annan. För att frigöra tillräckligt med plats och utrustning för de fristående byarna kommer Upptäckare och Spårare inte vara på plats samtidigt. Spårare kommer dessutom vara uppdelade i två lägerbyar, för att öka tryggheten och som en anpassning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En skillnad från förra året är att alla Upptäckare bor i samma lägerby.

Resa

Dit- och hemresa sker  med buss uppdelat efter samma byar som hela lägret sker i. Bussarna är därmed inte heller fullastade, för att undvika trängsel. Varje by har olika avgångstider för att undvika trängsel vid avfärd och ankomst.

Hygien

Under lägerveckan finns goda möjligheter till handtvätt med tvål och vatten samt handsprit. Dassen är uppdelade per by och städas flera gånger dagligen.

Lägerbyarna

Ledare och scouter i en lägerby bor utan närkontakt med andra byar. Detta sker utspritt över en stor lägeräng med naturliga barriärer. Det kommer att finnas smittsäkrade mötesplatser för framförallt ledare, så de kan mötas och behålla känslan av en scoutkår som gör detta tillsammans. Aktiviter, matutdelning, boende och hygien sker inom byn. Två byar som sticker ut är Utmanarbyn där matlagning och matlogistik sker, och Äventyrarbyn där utrustningsansvariga bor.

  • Spårarby 1 (28-31 juli) - Myrorna och Insekterna, 22 scouter, 10 ledare
  • Spårarby 2 (28-31 juli) - Fjärilarna, Trollsländorna, Spindlarna, 23 scouter, 15 ledare
  • Upptäckarby (24-28 juli) - 46 scouter, 14 ledare
  • Äventyrarby (25-31 juli) - 41 scouter, 8 ledare
  • Utmanarby (25-31 juli) - 30 scouter, 8-11 ledare

Mat

Äventyrarbyn tillagar sin egen mat. Övrig mat tillagas av ett centralkök som sköts av Utmanarbyn, men delas ut lokalt i byarna. Varje lägerby har sitt eget diskställ, och händer tvålas och/eller spritas innan matdags.

Sovplatser

För att undvika trängsel kommer alla sova med en ryggsäck mellan liggunderlagen. På så sätt säkerställs avstånd, och tälten packas inte för trångt.

Kiosken

På lägerplatsen kommer vi ha en kiosk med olika öppettider för respektive lägerby.

Sjukvårdsansvarig

I varje by kommer vi ha en sjukvårdsansvarig som kan hjälpa till med fästingar, huvudvärk och enklare vård. På lägerplatsen har vi även en huvudansvarig som kan hjälpa till med samordning, material och råd.

Vid sjukdomssymtom

Vid sjukdomssymptom genomförs ett covid-19 snabbtest och förälder meddelas. Om svaret är negativt får deltagaren stanna kvar under fortsatt uppsikt. Vid positivt provsvar skickas deltagaren hem inom två timmar. Därför är det viktigt att du som förälder är tillgänglig under hela lägrets gång och går att nå på uppgivet telefonnummer. Vid positivt testsvar testar vi alla som sovit i samma tält, både direkt och efter 48 timmar, om de fortfarande är kvar på lägerplatsen.

Bli Mälarscout!

Äventyret är nära - Mälarscouterna välkomnar nya och gamla scouter och ledare. Läs mer om Mälarscouterna och anmäl ditt intresse här!